Hopp til innhold

FN-sjef: – Det var flere hauger med lik

FNs humanitære sjef i Sør-Sudan, Toby Lanzer, sier at opprørerne etterlot seg hauger med lik etter massakren i Bentiu og drar paralleller til de etniske folkemordene i Rwanda.

De første FN-utsendingene fikk komme inn i byen nord i Sør-Sudan på søndag, etter først å ha blitt nektet adgang til området etter harde kamper lørdag.

Lanzer ankom byen tirsdag, og forteller at skrekkelige scener møtte ham.

Toby Lanzer

FNs humanitære sjef i Sør-Sudan, Toby Lanzer, sier at angrepet i Bentiu kan være vendepunktet i konflikten i Sør-Sudan.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

I en telefonsamtale med nyhetsbyrået Ap sier Lanzer at «flere hauger» med lik var etterlatt i byen etter skytingene, og at mange ble plassert i en lokal moske. Andre lå i gatene og på sykehuset.

Sammenligner med Rwanda

De etnisk motiverte drapene kan ifølge FN-sjefen nå bli vendepunktet i konflikten i Sør-Sudan, som har pågått siden midten av desember i fjor.

Lanzer drar paralleller til Rwanda som i år markerer 20 år siden folkemordet som kostet en million mennesker livet.

Som i Rwanda på 90-tallet oppfordret en radiostasjon opprørerne som inntok Bentiu til å massakrere medlemmer av en rivaliserende stamme. De hadde søkt tilflukt i en kirke, en moske og et sykehus.

– Det var første gang som vi er klar over at en radiostasjon sendte ut hatmeldinger og oppfordret folk til grusomheter, sier Lanzer

Radiomeldingene oppfordret også «menn fra en folkegruppe om å begå seksuelle overgrep mot kvinner fra en annen folkegruppe som hevn».

– Dette gjør Sør-Sudans situasjon nå langt mer vanskelig og landet må komme seg ut av krisen snarest, sier han.

Under folkemordet i Rwanda spilte en lokal radiostasjon en aktiv rolle ved å sende hatpropaganda og oppfordringer til landets hutuer om å drepe folkegruppen tutsiene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sør-Sudan

En FN-soldat står vakt ved et av bygningene hvor rundt 200 mennesker skal ha blitt drept i Bentiu.

Foto: STRINGER / Reuters

Dokumenterer drapene

FNs ansatte begynte søndag arbeidet med å frakte vekk de døde fra gatene og bygningene, men tirsdag telte Lanzer fremdeles 150 lik. Det fremdeles ligger mange døde på veien mellom Bentiu og Rubkona, og i en annen by i staten Unity.

– FN er i ferd med å dokumentere drapene, og vil snart ha et nøyaktig tall på antall døde, sier han.

Leger uten grenser opplyser at de har behandlet over 200 mennesker som ble skadet i angrepet.

Frykter folk dør i leir

Nå strømmer ifølge Lanzer tusenvis av sivile fra flere forskjellige etniske grupper til FNs base i Bentiu fordi de tror det kommer mer vold. Det er nå 22.000 mennesker i basen – opp fra 4.500 i begynnelsen av april. Vannet rasjoneres og det er kun én liter til per person om dagen. I tillegg er det kun ett toalett per 350. person.

– Risikoen for en helsekrise i leiren er stor, sier Lanzer.

Ifølge Leger uten Grenser vil mennesker i leiren begynne å dø i løpet av de nærmeste dagene på grunn av vannmangelen og de dårlige sanitære forholdene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sør-Sudan

Sivile sitter foran et skilt som markerer at det er to år siden Sør-Sudans uavhengighet, og er klare for å flykte dersom det kommer flere angrep.

Foto: STRINGER / Reuters

Benekter at de sto bak massakre

Massakren i Bentiu skal ha skjedd etter at opprørsstyrkene inntok byen som følge av harde kamper sist tirsdag. De skal så i to dager ha jaktet på mennesker de mente sto imot dem.

Ifølge FNs fredsbevarende styrker i Sør-Sudan (UNMISS) gjennomsøkte de steder der hundrevis av sørsudanere og utenlandske sivile hadde søkt tilflukt, og drepte flere hundre sivile etter først å ha undersøkt nasjonalitet og etnisitet.

Opprørerne ledes av Sør-Sudans avsatte visepresident Riek Machar. De benektet tirsdag at de var ansvarlige for drapene, og kaller beskyldningene for «ubegrunnet og billig propaganda». I stedet legger de skylden på regjeringsstyrkene.

– Regjeringsstyrkene og deres allierte begikk disse avskyelige forbrytelsene mens de trakk seg tilbake, hevder opprørernes talsmann Lul Ruai Koang, som roser opprørsstyrkene som «galante».

Tusenvis drept

Flere tusen mennesker er blitt drept og opp mot én million drevet på flukt siden borgerkrigen i Sør-Sudan startet i desember i fjor.
I forrige uke ble minst 58 mennesker ble drept da væpnede menn angrep en av basene til den fredsbevarende FN-styrken i Sør-Sudan.

Sør-Sudan med Bentiu

SISTE NYTT

Siste nytt