Hopp til innhold

– Det blir verre i natt

FERGUSON (NRK): Innbyggerne i Ferguson forbereder seg nå på nye voldelig demonstrasjoner når mørket faller på. Demonstrant Boo J. Steeplef tror opptøyene blir verre.

Boo J. Steeplef var ute og demonstrerte i Ferguson sist natt. Han tror den kommende natten blir enda verre.

VIL DEMONSTRERE I NATT: Boo J. Steeplef var ute og demonstrerte i Ferguson sist natt. Han tror den kommende natten blir enda verre. (Innslaget er ikke tekstet)

– Det blir verre. Det kommer til å bli flere mennesker, mer vold, mer av alt, sier Boo J. Steeplef til NRK.

Han var ute i gatene sist natt etter at avgjørelsen om ikke å tiltale politimannen som skjøt den ubevæpnede tenåringen Michael Brown ble kjent.

– Jeg var ikke bare ute for Michael Brown, men også for fetteren min som ble skutt 21 ganger av politiet. Det skjedde for to og et halvt år siden. Sju politimenn skjøt ham 21 ganger selv om han hadde hendene i været, sier Steeplef.

Han sier han vil være ute i natt også, og at han vil demonstrere fredelig. Men han legger også til at de vil gjøre det som er nødvendig for å bli hørt.

– Folk er lei av dette. Vi bruker disse butikkene, men vi må bli hørt, sier han.

Kaller inn over 2200 soldater

Guvernør Jay Nixon i Missouri har beordret 2.200 soldater ut på gatene i St. Louis-forstaden Ferguson for å forhindre nye opptøyer.

Det er reservister fra nasjonalgarden som skal patruljere området.

– Liv og eiendom må beskyttes. Dette samfunnet fortjener fred, sa guvernøren på en pressekonferanse tirsdag.

Ordfører James Knowles i Ferguson sier avgjørelsen om å utsette utplasseringen av nasjonalgarden er svært foruroligende.

– Dessverre, ettersom urolighetene tiltok og det ble behov for ytterligere assistanse, ble ikke nasjonalgarden satt inn tidsnok til å redde alle forretningslokalene, sier Knowles.

– Skiller ikke venn fra fiende

Da dagen kom og avslørte nattens ødeleggelser var det mange som var fortvilet i den lille byen i Missouri.

– Det er kundene som hjelper meg å spikre for dører og vinduer, sier Cathy Jenkins som driver «Cathys Kitchen», en liten restaurant femti meter unna politistasjonen i Ferguson, men hun kommer ikke til å be politiet om hjelp.

– De var her i går, men verken de eller soldatene fra nasjonalgarden gjorde nok for å hindre at demonstrantene knuste ruter og satte fyr på bygninger, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Cathy Jenkins driver «Cathys Kitchen» i Ferguson

Cathy Jenkins som driver «Cathys Kitchen» i Ferguson tror demonstrantene kommer tilbake når det blir mørkt.

Foto: Gro Holm / NRK

Et annet øyenvitne fortalte at politiet hadde stått helt passive og sett på at hus ble stukket i brann. Hos Cathy var det bare noen glassruter som ble ødelagt i går.

– Men hvorfor angriper demonstrantene deg, du er jo afroamerikaner som dem selv?

– Raseriet skiller ikke mellom venn og fiende. Det bare måtte få utløp, svarer Cathy som tror Ferguson opplevde et klimaks i går, etter storjuryens beslutning om ikke å tiltale den hvite politimannen som skjøt den ubevæpnede tenåringen Michael Brown i august.

– Men jeg tror også at demonstrantene kommer tilbake når det blir mørkt. Dette er ikke over på en dag, på to dager. Vi er ved starten på en lang reise. For oss afroamerikanere er det dessuten ikke noe nytt. Straffefrihet for hvite politifolk som dreper ubevæpnede svarte opplever vi igjen og igjen, sier Cathy.

Oppryddingsarbeid i Ferguson

Frivillige og stamkunder hjelper Cathy med å fikse restauranten etter nattens herjinger.

Foto: Gro Holm / NRK

– Jeg er trist

NRK møter Don Wilson utenfor restene av «Beauty World». Alle de store utstillingsvinduene er knust, på gulvet ligger utbrente hoder av utstillingsdokker for parykker. Det lukter fortsatt brent, og gulvet er fullt av vann etter slukkingsarbeidet. Wilson er pastor, en røslig afroamerikaner som kjemper med gråten.

– Dette er ikke måten å forsone på. Det er ved å gjøre sånt som dette at våre brødre mister retten til å bli hørt. Storjuryens dom var kanskje ikke rettferdig, skjønt jeg er ikke dommer eller jurist. Men vi må slutte å oppføre oss sånn, sier Wilson.

Pastor Don Wilson i Ferguson

Pastor Don Wilson sier han bare er trist. Dette er ikke måten å vise uenighet på.

Foto: Gro Holm / NRK

Eieren av «Beauty World» er for deprimert til å ville snakke. Mange av parykkene, klærne og pyntesakene er totalskadd av ild, røyk eller vann.

Frivillig ryddemannskap og soldater på taket

I gata like ved politistasjonen er det minst fire butikker og kafeer som er delvis ødelagt. NRK møter flere titalls frivillig, hvite og svarte, med feiekoster og spader.

Det er ingen som har organisert dem ut, de vil bare gjerne bidra.

– Dette er en tragedie, sier de nesten i kor. På taket av «Beauty World» rekognoserer samtidig noen soldater, trolig fra den utkommanderte nasjonalgarden. Men de er ikke interessert i å bli intervjuet. Myndighetene her har varslet at de vil slå til hardere om demonstranter fortsetter å bruke vold.

Og mens noen her mener at mer politi og soldater bidrar til å øke spenningen, er det viktig å være klar over at også blant afroamerikanere er det folk som ønsker mer beskyttelse, trass i at de mener storjuryens kjennelse var gal og at det stort sett hvite politiet i praksis diskriminerer afroamerikanerne.

Opprydding i Ferguson

Video: Beauty World var en av de butikkene som ble satt fyr på i går natt.

Obama og Holder holder seg unna

Mange her hadde nok håpet at en svart president og den svarte riksadvokaten, Eric Holder, ville engasjere seg mer direkte i Ferguson-saken.

Men i slike saker ønsker juristen Obama å respektere maktfordelingsprinsippet, med et klart skille mellom utøvende og dømmende makt. Riksadvokaten har på sin side tatt initiativ til to andre granskinger, en for brudd på borgerrettighetene til den drepte Michael Brown, og en som gjelder politiets maktbruk i Ferguson. Men tror det vil ende med at noen blir tiltalt.

SISTE NYTT

Siste nytt