Hopp til innhold

Amnesty om dødsstraffer i Egypt: – En total rettsfarse

Amnesty mener norske myndigheter må komme sterkere på banen, etter at 529 Morsi-tilhengere er dømt til døden i Egypt.

Demonstrasjoner

Tilhengere av den avsatte presidenten, Mohammed Morsi, demonstrerte i gatene i august i fjor. Mandag ble det kjent at 529 Morsi-tilhengere er dømt til døden i Egypt.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Ina Tin

Ina Tin i Amnesty mener rettssikkerheten for de over 500 som ble dømt til døden I Egypt er fraværende.

Mandag ble det kjent at hele 529 Morsi-tilhengere er dømt til døden i Egypt, etter å ha vært tiltalt for blant annet drap på en politimann og for drapsforsøk på to andre politimenn.

De tiltalte ble arrestert i forbindelse med de voldelige demonstrasjonene som brøt ut etter at politiet slo til mot Morsi-tilhengere i august i fjor.

Ina Tin er seniorrådgiver i menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International i Norge. Hun reagerer kraftig på at så mange dømmes til døden samtidig, etter en svært kort rettssak.

– Dette er helt uten sidestykke, både i Egypts historie, men for så vidt også i verdenshistorien. At så mange mennesker blir dømt i en rettssak hvor det bare har vært to høringer, gjør at dette må betraktes som en total rettsfarse, sier Tin til NRK.

– Absolutt ingen rettssikkerhet

Totalt satt 545 personer på tiltalebenken i denne rettsrunden. 16 personer ble frikjent. Amnesty reagerer særlig på det de mener er manglende individuell behandling under rettssaken, som gikk over kun to dager.

– Det er absolutt ingen rettssikkerhet i denne prosessen, slår Tin fast overfor NRK.

Amnesty mener at norske myndigheter nå må si klart ifra til de fungerende myndighetene i Egypt, som tok over makten etter at Mohammed Morsi ble avsatt av hæren i fjor sommer.

– Norske myndigheter har ikke vært veldig synlige, men de har støttet en uttalelse i FNs menneskerettighetsråd nå nylig, som vi jobbet veldig for at de skulle være med på. Det er bra, men det er definitivt ikke nok, sier Tin.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs midt-østenkorrespondent, Sigurd Falkenberg Mikkelsen om dødsdommene mot 529 Morsi-tilhengere.

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om de 529 dødsdømte i Egypt.

– Avhengig av støtte

I en kronikk publisert på NRK Ytring mandag, får Amnesty støtte av Jacob Høigildt, seniorforsker ved PRIO og Kristian Takvam Kindt, forsker ved FAFO.

De to forskerne tar til orde for at de 529 dødsdommene må bety slutten på det de kaller «den norske regjeringens stilltiende aksept av militærregimet i Egypt».

«Før i dag har utenriksminister Børge Brende kun sluppet to pressemeldinger om Egypt. Begge uttrykker «bekymring» rundt ytringsfrihetens kår, en svært svak ordbruk som ikke har blitt fulgt opp offentlig», skriver kronikkforfatterne.

Tin og Amnesty mener Norge må alliere seg med det internasjonale storsamfunnet for å markere overfor Egypt at utviklingen for menneskerettigheter går i feil retning.

– Vi vet at Egypt er avhengige av internasjonal støtte fra omverdenen, ikke minst militær støtte fra USA, og da må Norge bidra til at de signalene som sendes tilbake til Egypt er virkelig skarpe. Vi må si at dette er uakseptabelt, og at vi ikke kan støtte en sånn utvikling.

NRK har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som ikke ønsker å kommentere denne saken nå. De varsler at det vil komme en uttalelse om saken i løpet av dagen.

Få henrettelser

Tinn sier Egypt har dømt mellom 100 og 200 mennesker til døden gjennomsnittlig i mange år, men legger til at Amnesty har ikke registrert mer enn mellom én og fem gjennomførte henrettelser de siste tre-fire årene.

Ifølge Death Penalty Worldwide har ikke Egypt gjennomført en henrettelse siden 2011.

Tin sier det ligger et håp i at de 529 dødsstraffene ikke skal fullbyrdes.

– Uansett mener vi at disse sakene må ankes, slik at de kan få helt nye rettsprosesser, hvor man faktisk kan legge bevis på bordet og ta saken individuelt. Slik kan man se om vedkommende faktisk har begått den volden de står tiltalt for.

Frykter flere blir dømt tirsdag

Tin i Amnesty mener dødsstraffene viser at myndighetene i Egypt er villige til å sende de sterkeste signalene de har om at motstand ikke aksepteres.

– Dette kommer på toppen av en virkelig negativ utvikling siden den valgte presidenten, islamisten Morsi, ble styrtet i fjor sommer. Etter dette har de brukt ekstremt mye vold og masse arrestasjoner for å slå ned fredelige protester. 1400 har blitt drept siden i fjor sommer av sikkerhetsstyrkene, og ingen er stilt til ansvar, sier Tin.

Tirsdag er det ventet at ytterligere 700 personer skal møte for retten, tiltalt for lignende forhold. Tin frykter at også disse kan bli dømt til døden.

– Jeg tør ikke spå, men signaler fra denne rettsprosessen tilsier at de kan finne på å kjøre en tilsvarende prosess i morgen. Vi frykter det verste, men må håpe på at et signal fra det internasjonale samfunnet umiddelbart sendes til Egypt om at de må tenke seg om, sier Tin.

SISTE NYTT

Siste nytt