Hopp til innhold

MIFF: – Feil å legge skylden på Israel

184 palestinere er drept, 1200 er skadet og tusenvis på flukt. Israel blir beskyldt for brudd på folkeretten. – Israel følger reglene for krig godt over snittet, sier den norske organisasjonen «Med Israel for fred».

PALESTINIANS-ISRAEL/ Israelis hold a flag during a protest in Jerusalem

Israelere viser sin støtte til sitt eget land, men kritikken er hard fra mange andre kanter i kjølvannet av de siste dagers luftangrep mot Gaza.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Gaza folkerett

Palestinere står i ruinene av huset til Al-Batsh-familien, som politiet sier ble ødelagt i et isralesk luftangrep på Gazastripen søndag. 18 personer skal ha blitt drept i angrepet, ifølge helsearbeidere. Alle skal ha vært i familie, inkludert en .

Foto: MOHAMMED SALEM / Reuters
Mideast Israel Palestinians

Det kom til nevekamp da en palestinsk demonstrant møtte på en israelsk soldat ved Vestbredden i dag.

Foto: Nasser Ishtayeh / Ap

Gazastripen er en kyststripe på omtrent samme størrelse som Oslo kommune. Men på dette området bor det rundt 1,7 millioner palestinere, der de fleste er internt fordrevne. Det er stor mangel på bomberom som man kan søke tilflukt i ved eventuelle angrep, og det er for tiden mangel på helsetilbud i Gaza.

Siden den palestinske islamistiske organisasjonen Hamas tok over makten i området i 2006, har israelske myndigheter kontrollert alt som strømmer inn og kommer ut av Gazastripen.

– Israel følger reglene for krig

Mange israel-kritikere mener det er sterkt kritikkverdig av Israel å angripe dette området, som det er bortimot umulig å komme seg ut fra.

FNs humanitære organisasjon, OCHA, sier på sin side i en rapport at de er bekymret for respekten for den internasjonale humanitære rett, og den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem mener Israel bryter folkeretten.

Det er ikke daglig leder for den norske organisasjonen «Med Israel for fred» (MIFF), Conrad Myrland, enig i.

– Israel følger reglene for krigføring godt over gjennomsnittet sammenlignet med andre land. Israel advarer før angrepene, sier Myrland.

Han mener det derimot er Hamas som bedriver dobbelt folkerettsbrudd.

– Fra disse boligene, som ligger i sivile områder, blir det planlagt angrep mot andre sivile områder, det er jo en dobbel forbrytelse at man både skyter vilkårlig inn mot sivile boligområder, og at man skjuler denne aktiviteten blant palestinere. Desverre er det den palestinske befolkningen som blir skadelidende, og det er dypt tragisk, sier Myrland.

(Artikkelen fortsetter etter TV-innslaget)

Conrad Myrland er gjest hos Dagsrevyen 19. juli 2014, og snakker om beskyldningene om at Israel bryter folkeretten på Gaza.

Hør daglig leder i «Med Israel for fred» som gjest i Dagsrevyen 14. juli. Programleder er Jon Gelius.

– Feil å legge skylden på Israel

Israel hevder sin rett til å forsvare seg mot Hamas, som de anser som en terrorgruppe. Siden Israel startet sin offensiv den siste uken har Hamas sendt sendt nesten 1000 raketter inn i Israel. Så langt er ingen israelere drept i angrepene.

På palestinsk side er 184 mennesker drept så langt, og mer enn 1.200 mennesker er skadet av israelske raketter, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dødstalet er nå høyere enn krigen i 2012. Mer enn 17.000 palestinere har nå dratt fra sine hjem for å søke tilflukt ved FN-skoler på Gazastripen.

Myrland mener det ikke er Israel som må få skylden for det som skjer på Gaza.

– Det blir feil å legge skylden på Israel. De står overfor radikale islamister, akkurat som den største sikkerhetstrussellen mot Norge, ifølge PST, er radikal islamisme, så står Israel overfor det samme i Hamas, sier Myrland og oppfordrer Norge og Vesten til å støtte opp om en avtale som hindrer en gjentakelse av konflikten.

– Mange blir nå opprørt

Folkerettsjurist ved International Law and Policy Institute (ILPI), Gro Nystuen, mener på sin side at mange nå tar avstand fra Israel på grunn av de store forskjellene i døds- og skadetall.

– Jeg tror at mange ser at selv om Hamas også bryter folkerettens regler, så er dødstallene og skadetallene så ekstreme. Og det er så mange barn og kvinner som blir drept på palestinsk side at dette opprører veldig mange, sier Nystuen.

Også lege Mads Gilbert, som er til stede på Shifa-sykehuset på Gaza, er opprørt over de mange kvinnene og barna som blir skadelidende.

– Det som slår deg med pasientene, er at det bare er sivile. Rundt 90 prosent er sivile. Halvparten av de skadde er kvinner og barn under 18 år, og mange av de drepte er også kvinner og barn. Så det er de sivile som bærer børen, sier Gilbert på telefon fra Gaza.

– Finnes områder i Gaza de kan flykte til

På Gaza er tilgangen på bomberom minimal, og siden området er blokkert er det bortimot umulig for folk i området å komme seg bort fra krigssonen.

Myrland mener løsningen for palestinerne på Gaza blir å komme seg bort fra områdene hvor Hamas oppholder seg, og hvor Israel sier at de skal bombe.

- Området er av en slik betydelig størrelse at om Israel sier at de skal bombe et område og Israel har presise våpen, så finnes det andre områder som Israel sier de kan flykte til, og da vil det ikke bli bombet i de områdene, sier Myrland.

Han viser til at Israel ringer og gir beskjed til de som er et hus som skal bli angrepet. Hensikten er å ødelegge våpenlagre og lokaler hvor Hamas opererer, uten å drepe uskyldige sivile.

Menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem mener dette ikke er nok, og at Israel må ha faste bevis før de kan angripe. Slik de opererer nå bryter de folkeretten, sier den israelske organisasjonen.

– Hamas vil ikke ha en våpenhvileavtale

Myrland mener at den eneste veien ut av konflikten er en fredsavtale som han mener Hamas ikke er interessert i.

- Det må på plass en avtale som sikrer at Hamas ikke får bygd opp rakettkapasiteten på ny, og derfor har Israel allerede tidligere i uken åpnet for en våpenhvile. Men Hamas fortsetter likevel. Da FN tidligere i uken oppfordret til en våpenhvile svarte Hamas med en bølge av raketter mot Tel Aviv. Hamas startet denne konflikten og holder dette gående, sier Myrland.

Israels president Shimon Peres har i kveld bedt om våpenhvile. Hamas sier sent i kveld at det blir gjort forsøk på en våpenhvileavtale, men at det enda ikke er inngått noen avtale. EU er i kontakt med partene, og utenriksministrene fra Tyskland, Italia og USA er nå på vei i et forsøk på å dempe konflikten.

Samtidig har 22 utenriksministre i Den Arabiske Liga vært i krisemøte nå i kveld. Egypts utenriksminister sier ifølge nyhetsbyrået AFP nå i kveld at de foreslår en våpenhvile innen klokken åtte i morgen tidlig, med påfølgende forhandlinger som skal gjøre det enklere å få inn nødvendig materiell til Gaza.

Israel har tidligere varslet et bakkeangrep i dagene som kommer, noe USA i kveld går ut og advarer mot, fordi de mener dette kan sette enda flere liv i fare.

SE INNSLAG FRA DAGSREVYEN:

Dagsrevyen 140714 om Israels brudd på folkeretten på Gaza
Gaza-Innfelt