Hopp til innhold

Brende: Historiske FARC-forhandlinger

Fredsforhandlingene i Colombia har ifølge utenriksminister Børge Brende vært gjennom en historisk uke. Nylig møttes partene for første gang ansikt til ansikt for å diskutere våpenhvile.

FARCs forhanldere Ivan Marquez og Jesus Santrich, i Havana

Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC)s forhandlingsleder Ivan Marquez (til venstre) og medforhandler Jesus Santrich (i midten) under fredsforhandlingene i Havana, Cuba, 22. august, 2014.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters

Den colombianske regjeringen og FARC-geriljaen har i nesten to år forhandlet om en fredsavtale i Cubas hovedstad Havanna. Fredag møttes militæroffiserer og geriljaledere for første gang til direkte samtaler om en våpenhvile.

– Vi har nådd et avgjørende øyeblikk i prosessen. Det er en reell mulighet for at vi kan få slutt på konflikten, sa regjeringens sjefforhandler Humberto de la Calle fredag i forbindelse med opprettelsen av våpenhvilekommisjonen.


Historisk, ifølge Brende

Nylig startet partene også samtaler om et annet viktig punkt, nemlig erstatning til ofrene for krigen. Denne uka hørte de vitnesbyrd fra noen av dem som har mistet slektninger og folk som er fordrevet, enten av FARC-geriljaen eller av regjeringsstyrkene og de høyreekstreme paramilitære styrkene som nå er oppløst.

– Vi legger bak oss en historisk uke i fredsforhandlingene i Colombia. Ikke i noen tidligere fredsprosess har ofrene blitt inkludert ved forhandlingsbordet på denne måten, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Hittil er partene enige om tre av de fem punktene på agendaen, og om de til slutt blir enig om en fredsavtale, vil en våpenhvile tre i kraft.


Norge sentral i fredsprosessen

Norge har vært involvert i fred- og forsoningsarbeid i Colombia i flere tiår og i flere initiativ til dialog mellom skiftende regjeringer og den colombianske geriljaen (FARC og ELN), og Norge er sammen med Cuba tilrettelegger for samtalene i Havanna.

– Norge vil fortsette å bistå partene med å finne en fredelig løsning på den væpnede konflikten i Colombia, og bygge videre på den viktige jobben norske diplomater har gjort så langt. Fred er avgjørende for en positiv økonomisk, sosial og politisk utvikling i landet, sier Brende.

Ingrid Betancourt på vei inn i helikopteret under frigjøringen i Colombia

Ingrid Betancourt på vei inn i helikopteret under frigjøringen i Colombia.

Foto: HO / REUTERS

Hundretusener drept

Opprettelsen av våpenhvilekommisjonen, en såkalt underkommisjon som skal drøfte rammene for en varig våpenhvile og etter hvert demobilisering, gjorde at offiserer i aktiv tjeneste og geriljasoldater fredag for første gang kunne møtes rundt samme bord.

Lederne for de to delegasjonene er general Javier Flórez, som ledet flere av hærens mest vellykkede operasjoner mot geriljaen, og geriljakommandant Ivan Márquez.

Partene har så langt inngått avtaler innenfor hovedpunktene om landreform, politisk deltakelse for opprørerne, og en stans i narkotikahandelen som finansierer kampene.

Siden FARC ble grunnlagt på 1960-tallet har mer enn 200.000 mennesker blitt drept, mens over 5 millioner colombianere er blitt drevet på flukt i eget land.

Den colombianske miljøpolitikeren og presidentkandidaten Ingrid Betancourt var en av de FARC har kidnappet. I seks og et halvt år satt hun i fangenskap i jungelen hos den fryktede FARC-geriljaen i landet. De siste årene som fange satt hun fastlenket, hun var svært syk, og det kom det ingen livstegn fra henne. 2. juli, 2008 ble Betancourt og 13 andre gisler reddet i en jungeloperasjon i regionen Guaviare sørøst i Colombia.

Colombia

SISTE NYTT

Siste nytt