Hopp til innhold

Grusomme detaljer fra irakiske myndigheter: Minst 500 drept av ISIL

ERBIL/OSLO (NRK): Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 jesidier og lagt dem i massegraver, ifølge irakiske myndigheter. Nå ber kurdernes president det internasjonale samfunnet om våpen.

Yazidier

INTERNE FLYKTNINGER: Internt fordrevne flyktninger fra Iraks eldste minoritetsgruppe har flyktet fra Sinjar etter at ISIL tok over byen. Her sitter noen av dem i den kurdiske provinsen Dohuk i går. ISIL skal ha drept minst 500 jesidier, som de anser som «djeveldyrkere» og truer på livet dersom de ikke konverterer til Islam.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Iraks menneskerettsminister, Mohammed Shia al-Sudiani, gir grusomme detaljer om kvinner og barn som skal være begravet levende. Bilder viser at ISIL-krigere feirer drapene og vaier våpnene sine over likene, forteller han.

– Vi har håndfaste bevis fra jesidier som unnslapp døden i Sinjar-fjellene, og bilder fra åsteder som tydelig viser at ISIL har henrettet minst 500 jesidier etter at de tok kontroll over Sinjar, sa Sudani i et telefonintervju med Reuters.

Informasjonen er hittil kun bekreftet av ministeren, men liknende påstander sirkulerer i miljøene i Erbil, hovedstaden i de selvstendige kurdiske områdene, hvor mennesker har søkt tilflukt fra ISIL.

I tillegg skal ISIL ha tatt rundt 300 kvinner til fange som slaver, la han til.

Sinjar er hjembyen for mange jesidier, den eldste minoritetsgruppen i Irak og tilhørere av en urgammel religion som regnes som en før-islamsk sekt med opphav i kristendommen, jødedommen og zoroastrismen. ISIL tok kontroll over byen og anser jesidiene som «djeveldyrkere» og skal ha beordret minoritetsgruppen om å konvertere til Islam eller dø.

20 000 flyktet fra fjellet

Anslagsvis 50.000 jesidier har søkt tilflukt i Sinjar-fjellene, og er omringet av ISIL-krigere. Flyktningene er tvunget opp i fjellene for å unnslippe de brutale islamistenes herjinger, og er nesten uten mat og vann i en temperatur som ofte passerer 40 grader på sommeren.

Unicef sine siste rapporter viser at minst 56 yazidi-barn er døde, de fleste har tørstet i hjel, skriver organisasjonens informasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i en e-post. Det skal være rundt 25.000 barn som er strandet i og rundt Sinjar.

Fredag startet USA bombingen av nordområder i Irak. Hensikten er ifølge president Barack Obama å avverge «folkemord» av flyktningene som ble tvunget opp i Sinjar-fjellområdene og «hindre ISIL fra å rykke ytterligere fram». Ifølge presidenten har USA ødelagt våpen som ISIL ville kunne bruke mot kurdiske styrker.

Artikkelen fortsetter under bildet

Irakiske flyktninger

TRUET PÅ LIVET: Internt fordrevne irakere utenfor Dohuk i de selvstendige kurdiske områdene.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Dette har ført til at situasjonen i Erbil er noe roligere enn tidligere i uka da ISIL rykket fram raskt. Frontlinjen har etablert seg noe mer stabilt nå, rundt fire-fem mil fra Erbil, den viktigste byen og hovedstaden i de kurdiske områdene. Samtidig advarer Obama om at det ikke er en rask løsning på konflikten som truer med å splitte landet.

De amerikanske luftangrepene mot ISIL har gjort det mulig å etablere en sikkerhetskorridor, opplyser kurdiske sikkerhetsstyrker. Denne korridoren er imidlertid veldig sårbar og ikke trygg. Spesielt de i sørsiden er det stor bekymring for, ettersom de ikke kommer seg gjennom sikkerhetskorridoren som kurdiske styrker har klart å opprette.

Artikkelen fortsetter under bildet

Peshmerga

SIKKERHETSKORRIDOR: Kurdiske styrker deltar i en omfattende sikkerhetsutplassering mot ISIL i Nineveh-provinsen nær grensen til Dohuk-provinsen. I dag ba kurdernes president Masoud Barzani det internasjonale samfunnet om å bistå med våpen til de kurdiske styrkene for å styrke dem i kampen mot ISIL.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

20.000 av flyktningene som ble omringet i Sinjar-fjellene skal ha flyktet, men det er fortsatt mange tusen igjen. Ingen har en klar oversikt over hvor mange som egentlig befinner seg på dette fjellet.

Ifølge en kurdisk tjenestemann som Reuters har vært i kontakt med har 30 000 flyktninger flyktet fra fjellområdene og inn i Syria gjennom sikkerhetskorridoren.

– Peshmerga-soldater har geleidet flyktninger fra Sinjar-fjellene inn i Syria og tilbake til Kurdistan, sa Shawkat Barbahari til Reuters.

Ifølge øyenvitner skal ISIL i går kveld ha truet med å drepe 300 familier fra minoritetene i byene Koja, Hatimiya og Qaboshi, om de ikke konverterte til Islam.

Iraks menneskerettsminister frykter at kvinnene som er tatt til fange blir fraktet ut av landet.

– ISIL har tatt minst 300 kvinner til fange og holder dem som slaver. Noen av dem er låst inne i en politistasjon i Sinjar og andre er overført til Tal Afar. Vi frykter at de blir tatt ut av landet, sa Sudiani til Reuters.

Usikkert om nødhjelpen kommer fram

En lokal reporter NRK var i kontakt med forsøkte i flere dager å levere mat og vann til flyktningene i Sinjar-fjellene, men han måtte gi opp. Den eneste muligheten å levere nødhjelp til flyktningene i det tørre og kronglete landskapet er fra luften.

Men det er usikkert om nødhjelpen kommer fram, og nødhjelp levert fra fly er risikabelt. Ifølge bistandsorganisasjonen The International Rescue Committee (IRC) har flere av pakkene med vann blitt ødelagt da de traff bakken.

Nå sender også Frankrike nødhjelp til flyktningene som er fanget i fjellene.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius er i Bagdad og skal til Erbil for å overvåke landets bistand. Natt til lørdag slapp også Storbritannia deres første nødhjelpspakker fra fly over Sinjar-fjellene.

– Vi kjemper mot en terrorstat

I en pressekonferanse i dag sier Fabius at Frankrike har ingen planer om å bistå militært i Irak.

– Vår støtte er humanitær. Til dags dato planlegger ikke Frankrike en militær intervensjon, sa utenriksminister Fabius.

Artikkelen fortsetter under bildet

Franske utenriksminister

FRANKRIKE BIDRAR: Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius (til venstre) under en pressekonferanse med viseminister for energi, Hussain al-Shahristani, i Bagdad i dag. Fabius oppfordret Iraks ledere til å etablere en inkluderende regjering for å bekjempe ISIL.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

ISIL har som erklært mål å opprette en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria. I juni innledet gruppen en offensiv mot Nord-Irak, og har sammen med andre sunniarabiske opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul. ISILs framgang de siste ukene har vist tydelig at det kurdiske militæret, peshmerga, ikke er i stand til å stå imot ISIL alene.

Kurdernes president Masoud Barazni ber verdenssamfunnet gi våpen til kurdiske styrker, så de kan bekjempe ekstremistgruppen ISIL.

– Vi kjemper ikke mot en terroristorganisasjon. Vi kjemper mot en terroriststat, sier Barzani under en pressekonferanse søndag.

ISIL skremmer sivilbefolkningen og deres militære motstandere, samtidig som at ISILs handlinger skriver seg inn i deres ekstremistiske tolkning av Islam som de bruker som drivkraft.

De er drevne på å få fram sine budskap i sosiale media. Bilder av soldater fra ISIL med svarte flagg på Mosul-demningen, den største demningen i Irak, har florert på sosiale media.

Bare den siste uken har 200 000 irakere måtte flykte sine hjem, ifølge AFP.

ISIL i Nord-Irak

SISTE NYTT

Siste nytt