Hopp til innhold

Rederiforbundet mener flyktningsituasjonen i Middelhavet er helt ute av kontroll

Over 100.000 båtflyktninger har ankommet Italia i år. Norske skip har reddet 1000 av disse bare siden juni.

Haakon Svane

– Flere norske rederier har i vår og sommer vært vitne til, og vært deltakere i svært dramatiske hendelser, sier avdelingsdirektør i beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, Haakon Svane, sier at situasjonen er helt ute av kontroll.

Foto: Norges Rederiforbund

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) melder at 100.000 flyktninger har ankommet Itaila med båt bare i år, og minst 1.800 har omkommet på veien over Middelhavet. Avdelingsdirektør i beredskapssekretariatet i Norges Rederiforbund, Haakon Svane, sier at situasjonen er helt ute av kontroll.

– Dette har antatt så store proporsjoner at vi har vært nødt til å gjøre noe med, ikke bare konfliktene, men hvordan selve flyktningstrømmene blir håndtert, sier han.

Flere norske rederier har i vår og sommer vært vitne til, og deltakere i svært dramatiske hendelser, der hundrevis av flyktninger fra Afrika og Midtøsten forsøker å komme om bord i sivile lasteskip eller offshorefartøy.

De forsøker å bistå flyktningene og er samtidig vitne til at mange faller over bord og drukner i tumultene som oppstår. Situasjonen karakteriseres som uholdbar, og blir stadig verre.

Barn, kvinner og menn ble reddet i Middelhavet med hjelp fra en norsk båt, tirsdag 26.08.14.

En mann med et barn på fanget ble reddet da et norsk skip hjalp båtflyktninger i Middelhavet tirsdag, 26.08.14.

Foto: Norges Rederiforbund

– Mange var alt druknet

Hvert tjuende skip i Middelhavet er norskkontrollert. Akkurat nå befinner omtrent 25 norskkontrollerte skip seg mellom Sicilia og Libya, i det området der menneskesmuglerne opererer.

Tirsdag denne uken opplevde et norsk rederi igjen å måtte bistå båtflyktninger i nød, nær Libya. De reddet en rekke kvinner, menn, barn, eldre og unge fra en lang rekke land. Mange av de som hadde vært ombord var allerede druknet da de kom til båten.

Norges Rederiforbund anslår ut ifra de tallene de har oversikt over, at norskkontrollerte skip har deltatt i søk og redning av rundt tusen flyktninger bare i sommer. Tallet kan være høyere.

Båtene er så fulle av folk at de faller over rekkene og drukner.

Haakon Svane, Norges Rederiforbund

– Vi kan trygt si at situasjonen er helt ute av kontroll. Sammenbruddet i statsapparatet på land i Libya, sammen med det enorme antallet flyktninger som ønsker seg bort fra dagens mange konfliktfylte land, og de kyniske menneskesmuglerne som driver transporten, bidrar til at denne tragedien vokser og vokser, sier Svane.

Båtflyktninger i havet under en redningsaksjon, 26.08.14.

Folk hoppet i havet for å komme om bord i redningsfartøyet. De fleste i båten var hovedsakelig fra Somalia, Sør-Sudan, Irak og Syria ifølge Norges Rederiforbund.

Foto: Norges Rederiforbund

– En motorvei av flyktninger

Svane forteller om en svært dramatisk situasjon.

– Det er nærmest en motorvei av flyktninger over det sentrale Middelhavet, særlig fra Libya over til Italia, sier han.

– Disse flyktningene blir dumpet på norske og andre skip i området. Det er snakk om hundrevis av mennesker i overfylte båter som er døden nær når de norske skipene blir bedt om å assistere, sier Svane.

Når mannskaper nærmer seg for å hjelpe, blir enkelte så ivrige at de drukner når de hopper utti vannet for å komme seg over i redningsbåtene.

Haakon Svane, Norges Rederiforbund

Det er nå 50 millioner mennesker på flukt i verden, ifølge Flyktninghjelpen. Det er de høyeste flyktningtallene siden 2. verdenskrig. Veldig mange kommer fra Afrika og Midtøsten, der er det rekordmange konflikter nå.

– Ekspertene sier at tre kvart million flyktninger befinner seg i Nord-Afrika for å reise over til Europa, så det er et kjempetrøkk på strendene i Libya blant menneskehandlere, sier Svane.

Båtflykninger som blir reddet etter å ha blitt funnet i en overfylt båt

Tirsdag denne uken opplevde et norsk rederi igjen å måtte bistå båtflyktninger i nød, nær Libya. De reddet en rekke kvinner, menn, barn, eldre og unge fra en lang rekke land.

Foto: Norges Rederiforbund

Føler seg alene og frustrert

Rederiforbundet etterlyser endringer i hvordan flyktningstrømmen blir håndtert.

– Vi er nødt til å få på plass ordninger som gjør mannskaper på disse skipene enda bedre rustet til å håndtere så store menneskegrupper. Det er helsemessige- og sikkerhetsmessige utfordringer, sier han.

– Vi kan ikke sitte stille å se på at dette utvikler seg og at småbåt etter småbåt kanter, eller at vi kommer i situasjon hvor vi ikke klarer å redde dem, sier Svane.

Han forteller at både rederforbundet og mannskapene på fartøyene føler at situasjonen er svært alvorlig.

– Norske skip har vært med å redde flyktninger i mange år, som under Vietnamkrigen. Men nå er det sånne mengder med folk at vi er nødt til å ta nye grep, sier han.

Svane etterlyser bistand fra helsevesenet og fra andre som kan gi rederiene råd om hva de kan forvente, og hvordan de skal håndtere situasjonen både for å hjelpe flyktningene og mannskapene som trenger beskyttelse. Samtidig ønsker de å sette temaet på agendaen i det internasjonale samfunnet.

Flere av fartøyene rapporter at de kommer frem til kantrede båter hvor det ligger lik av både voksne og barn i vannet rundt.

Haakon Svane, Norges Rederiforbund

– Folk føler seg alene. Og de opplever mye frustrasjon når de kommer for sent frem. Flere av fartøyene rapporter at de kommer frem til kantrede båter hvor det ligger lik av både voksne og barn i vannet rundt, sier Svane.

– Og så opplever de en stor tilfredsstillelse når de klarer å redde noen og ta de til trygghet i Italia, avslutter han.

Lampedusa, Italia

SISTE NYTT

Siste nytt