Hopp til innhold

– Tror ikke forholdet mellom Norge og Kina blir verre av utvisning

BEIJING (NRK): Forholdet mellom Kina og Norge blir neppe særlig påvirket av PSTs beslutning om å utvise en kinesisk doktorgradsstipendiat, tror kinesisk professor.

Utvisningen av en kinesisk forsker fra Universitetet i Agder er meningsløs og et brudd på forskernes akademiske frihet. Det sier kinesisk UD i dag. Kina har bedt Norge om å forsikre at slike utvisninger ikke skjer igjen.

– Det viktigste er å klargjøre om vi står overfor en enkeltsak, eller om det ligger en politisk holdning bak. Norske myndigheter bør kontakte sine kinesiske kolleger for å klargjøre dette, sier Dr. Cui Hongjian som leder Europa-avdelingen ved Kinas institutt for internasjonale studier.

Instituttet er en tenketank tett knyttet opp til det kinesiske regjeringsapparatet.

Anundsen skrev under utvisning

Norske myndigheter mener at to forskere ved Universitetet i Agder kan være en fare for rikets sikkerhet, og har utvist dem fra landet.

Ifølge Fædrelandsvennen var det justisminister Anders Anundsen som selv underskrev utvisningsvedtaket, som ga en kinesisk og en europeisk forsker et par uker på seg til å forlate Norge.

– Den norske regjeringen bør klargjøre hvordan slike beslutninger treffes i Norge, og hvordan myndigheter og politi samhandler, sier Dr. Cui til NRK.

Tirsdag leverte konsul Ma Qiang ved den kinesiske ambassaden i Oslo en skriftlig protest til Utenriksdepartementet.

Kina ser på utvisningen av den kinesiske forskeren som en krenkelse av forskerens rettigheter og akademiske frihet.

PST har begrunnet utvisningen med frykt for ulovlig kunnskapsoverføring, altså at forskerens kunnskap senere kan benyttes til militære formål. Ifølge deres forsvarer er det muligens deres tilknytning til et kinesisk universitet med bånd til det kinesiske forsvaret som oppfattes som et problem for PST.

Blir neppe verre

Dr. Cui minner om at forholdet mellom Norge og Kina allerede er på frysepunktet. Han tror ikke denne utvisningssaken vil gjøre forholdet verre enn det allerede er.

– Mye vil avhenge av hvordan den norske regjeringen forklarer det som har skjedd til sine kinesiske kolleger. De bør klargjøre overfor Kina hva som er den norske regjeringens holdning. Gjør de det på en god måte, tror jeg ikke forholdet mellom Kina og Norge blir verre av dette, sier han.

Håper på opptining

Uoppfordret legger han til at han tror Kina lenge har sett på muligheter for å gjenopplive den politiske kontakten med Norge, etter at forholdet har ligget i fryseboksen siden fredspristildelingen til Liu Xiaobo i 2010.

– Jeg oppfatter det slik at vi ser etter muligheter for å bedre forholdet. Forholdet mellom Kina og Norge burde for lengst blitt bedre enn hva det er nå.

SISTE NYTT

Siste nytt