Hopp til innhold

«Ny» Bush inn i presidentkampen

Jeb Bush er helt sikkert med – og nå venter alle på Hillary Clinton. Vel ett år før det offisielle startskuddet er presidentvalgkampen i USA i gang.

Jeb Bush

Blir den tidligere Florida-guvernøren Jeb Bush den tredje president Bush?

Foto: Wilfredo Lee / Ap

Det er riktignok lenge til 1. februar 2016 og nominasjonsvalget i Iowa, starten på utsilingsprosessen som ender opp med én republikansk og én demokratisk presidentkandidat. Men spekulasjonene om hvem som kan bli USAs neste president skyter fart for alvor allerede nå.

Og den som vil være med på leken må bruke året 2015 på penger og posisjonering.

Tredje Bush i Det hvite hus?

Det er to potensielle kandidater som ikke får problemer med noen av delene, og som allerede er i gang.

16. desember 2014 postet tidligere Florida-guvernør og republikaner Jeb Bush følgende melding på Facebook: «Jeg har bestemt meg for aktivt å undersøke muligheten for å stille som presidentkandidat.»

Og 1. januar 2015 var ikke mange timene før The Washington Post kunne melde at Jeb Bush har trukket seg fra alle betalte og ikke-betalte styreverv, inkludert sin egen utdanningsstiftelse, og avsluttet faste forretningsoppdrag fra dags dato.

I tillegg «vurderer han sine interesser i selskaper hvor han enten er medeier eller hovedpartner», heter det i opplysningene som kom uoppfordret til avisen fra en av Bush' nære medarbeidere. Dette gjelder Bush sitt eget konsulentselskap og et oppkjøpsselskap.

– Bush ønsker å bruke tid på å vurdere mulighetene for å vende tilbake til politikken fremfor å prioritere sine forretningsengasjement, opplyser Bushs' talskvinne Kristy Campbell.

Med en varslet opprettelse av en såkalt politisk aksjonskomite nå i januar og planer om å reise landet rundt for å snakke med velgerne, levner han liten tvil om hvilken vei det bærer.

Nærmere en formell erklæring av et nytt Bush-kandidatur kommer man ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

George H. W. Bush, George W. Bush, Jeb Bush

DYNASTI 1: Far og sønner sammen i 2009. George H.W. Bush var USAs 41. president, sønnen George W. Bush den 43. Blir Jeb Bush den 45? Da hadde George W. Bush nettopp avsluttet gjerningen som landets 43. president.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

Tilbake på gamle trakter?

Mens dynastiet Bush ser ut til å satse på å få sin tredje president i Det hvite hus, tas det for gitt at Clinton-familien gjør seg klar til sin nummer to.

Det er nok ikke lenge til tidligere utenriksminister, senator og førstedame Hillary Clinton kommer med kunngjøringen «alle» har ventet på. At hun igjen skal forsøke å bli USAs første kvinne i Det ovale kontor.

Det kan altså være duket for nok et Bush-Clinton-oppgjør i 2016-valget.

Hillary Clinton blir Demokratenes selvskrevne presidentkandidat dersom hun bestemmer seg for å stille.

Det sa man også i starten av 2008-valgkampen. Men det var før en viss ung senator med det rare navnet og en uvant bakgrunn begynte å gjøre seg gjeldende.

En ny Barack Obama er det ingen som ser konturene av denne gangen, selv om mange kunne ha ønsket seg det. Ikke minst på partiets venstrefløy.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Flytter Bill og Hill inn i Det hvite hus igjen?

Flytter Bill og Hill inn i Det hvite hus igjen?

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Trenger nytt blod

Hos Republikanerne er ikke Jeb Bush like selvskreven.

Han var riktignok en populær guvernør, og gjennom sin meksikanske kone appellerer til de stadig viktigere latino-velgerne. Men han er en moderat i et parti som har beveget seg til høyre.

Og mange republikanere synes det ville være en fallitterklæring om de nok en gang måtte satse på en Bush for å komme seg tilbake til Det hvite hus.

Hos Republikanerne kan det derfor bli ganske folksomt på podiet fra valgkampens første debatter til nominasjonsvalgene peker ut hovedfeltet. Politiske eksperter i USA spekulerer i så mange som 15–20 navn.

Chris Christie

New Jersey-guvernør Chris Christie: For liberal for de konservative?

Foto: Molly Riley / Ap

Texas-sentaor Ted Cruz

Texas-senator Ted Cruz: For ekstrem for den jevne amerikaner?

Foto: Lauren Victoria Burke / Ap
Senator Rand Paul

Kentucky-senator Rand Paul: Tea Party-yndlingen.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap
Wisconsin-guvernør Scott Walker

Wisconsin-guvernør Scott Walker: For hardkuttende?

Foto: Darren Hauck / Afp
Senator Marco Rubio

Florida-senator Marco Rubio: Stjerneskudd som må vente?

Foto: GARY CAMERON / Reuters
Det reflekterer et parti som er sterkt splittet og mangler klare lederfigurer.

I tillegg til Jeb Bush regnes Kentucky-senatoren Rand Paul, New Jersey-guvernør Chris Christie og Wisconsin-guvernør Scott Walker som sterke kandidater.

Rand Paul sønn av tidligere presidentkandidat Ron Paul er Tea Party-fløyens favoritt.

Men han har også strukket ut en hånd til mer tradisjonelle republikanere og er godt i gang med valgkampen allerede. Meningsmålinger gir ham gode tall i delstatene der de første nominasjonsvalgene holdes.

Chris Christie har lenge vært et hett navn når man snakker om 2016-valget.

Han er en favoritt hos partilederne og kan appellere til uavhengige velgere, men er mer sentrumsorientert enn mange republikanere liker.

Scott Walker skapte overskrifter da han skar kraftig ned på offentlige utgifter, blant annet ved å oppheve forhandlingsretten til de offentlig ansatte på mange områder.

Det varmer konservative hjerter. Spørsmålet er om han er for kjedelig i stilen til å slå igjennom.

Den unge senatoren Marco Rubio fra Florida stiller neppe hvis Jeb Bush gjør det. Texas-senator Ted Cruz kan være for ekstrem til å sanke mange stemmer.

Blant de mange republikanerne som sonderer terrenget hos potensielle givere og velgere er det bare én kvinne.

Carly Fiorina har vært toppsjef i Hewlett-Packard, men har ingen politisk erfaring.

Hvis Hillary sier nei

Men hva skjer hvis Hillary Clinton sjokkerer alle og melder seg ut av politikken for godt?

Da blir det fritt fram for spisse albuer og spenning også hos Demokratene.

Fremst i ventekøen akkurat nå er senator Elizabeth Warren fra Massachusetts. Venstrefløyen i partiet vil ha henne og forsøker å få henne til å stille mot Clinton. Hun har foreløpig sagt nei.

Men kanskje er det hun som blir USAs første kvinnelige president?

Nesten to år før valgdagen 8. november 2016 er det umulig å si. Halvannet år er en evighet i amerikansk politikk.

Senator Elizabeth Warren

Hvis man ser bort fra Hillary Clinton, er det senator Elizabeth Warren mange ønsker skal stille som presidentkandidat på demokratisk side.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt