Hopp til innhold

Advarer Norge mot å møte Dalai Lama

Kina gjentok i dag advarselen til norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo i mai. – Dette utspillet fra kinesisk UD bør ikke overraske noen, svarer Børge Brende.

Wang Yi

ADVARER: Kinas utenriksminister Wang Yi er på reise i Latin-Amerika og har de to siste dagene besøkt Cuba og Venezuela.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

På en pressekonferanse i Beijing i formiddag sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang, at Kina er imot at noe land gir Dalai Lama en plattform for å fremme sine synspunkter.

 Dalai Lama

ÅNDELIG LEDER: Dalai Lama under en religiøs seremoni i Dharmsala, India 16. mars i år.

Foto: Ashwini Bhatia / Ap

– Vi er resolutte motstandere av at noe land gir en plattform eller annen støtte til Dalai Lamas splittende ord og handlinger og setter oss imot at han møter noen annen utenlandsk statsleder, sa talsmannen.

Han la til at Kinas standpunkt når det gjelder Dalai Lama er veldig klart, veldig resolutt og konsistent.

– Burde slappe av i et tempel

Dalai Lama skal etter planen besøke Norge fra 7. til 10. mai.

Kina kaller Dalai Lama en ulv i fåreklær og anklager ham for å bruke voldelige metoder i sin kamp for et uavhengig Tibet.

Under dagens pressekonferanse gjorde talsmannen narr av Dalai Lamas religiøse rolle.

– Hvis Dalai Lama er, som han sier, en enkel religiøs person, burde han slappe av i et tempel, og ikke reise her og der og involvere seg internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, sa talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Qin Gang.

– Vil forsinke prosessen

Utenriksminister Børge Brende sier til NRK at dagens advarsel er i tråd med det Kina har gitt uttrykk for tidligere.

– Dette utspillet fra kinesisk UD bør ikke overraske noen. Som jeg sa i Stortinget, så må vi ta innover oss at et eventuelt møte mellom norske myndigheter og Dalai Lama vil vanskeliggjøre normaliseringen av det bilaterale forholdet mellom Norge og Kina.

I den muntlige spørretimen onsdag gjorde Brende det klart at det ikke bør herske noen tvil om at et eventuelt møte mellom representanter fra den norske regjeringen og Tibets åndelige leder vil ta forholdet mellom Norge og Kina fra vondt til verre.

Børge Brende i vandrehallen på Stortinget

OMSTRIDT: Regjeringens håndtering av Dalai Lamas besøk møtte motbør på Stortinget. Da utenriksminister Børge Brende hastet videre etter å ha møtte pressen i vandrehallen, kom nyheten om at kinensiske myndigheter igjen advarer mot å møte Tibets åndelige leder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi har mye vi skal diskutere med Kina, alt fra menneskerettigheter til klimaforhandlinger. Derfor må vi foreta en helhetsvurdering, og det er krevende, sa Brende til NRK da spørretimen var over.

Lover grundig vurdering

Da pressen flokket seg rundt Brende i Vandrehallen på Stortinget, fikk han også spørsmål om han er bekymret for at Kina lar seg provosere av at den norske regjeringen bruker så lang tid på å bestemme seg om de skal møte Dalai Lama eller ikke.

– Jeg tror alle har respekt for at regjeringen i en så vanskelige og krevende sak, etter fire år uten politisk kontakt med verdens mest folkerike nasjon, bruker tid på å vurdere hva vi skal gjøre. Vi vurderer dette grundig og ansvarlig, og tar ikke lett på oppgaven.

På spørsmål om det har vært kontakt mellom norske og kinesiske myndigheter i spørsmålet om Dalai Lamas besøk, svarer Brende at han ikke kan gå inn på kontakten som har vært på administrativt nivå.

– Men vi må forutsette at hvis myndighetspersoner møter med Dalai Lama, så vil det forsinke arbeidet vårt med å normalisere arbeidet mellom våre to land. Regjeringen legger stor vekt på at vi skal gjenopprette det gode forholdet som var, og da skal vi selvsagt bruke det forholdet til å ta opp menneskerettighetsspørsmål.

På slutten av 1990-tallet var daværende stortingsrepresentant Brende leder av Tibet-komiteen. Høyre-politikeren møtte også Dalai Lama i 2000. Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til om de skal møte den tidligere fredsprisvinneren når han kommer til Norge i mai.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Lysbakken og Brende hilser i vandrehallen

GOD TONE: Lysbakken og Brende hilste hjertelig i Vandrehallen, men Brende fikk kritikk fra SV-lederen i den muntlige spørretimen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Flere opposisjonspolitikere er kritisk til det de mener er en defensiv holdning fra Høyre/Frp-regjeringen. De mener Norge må vise klart og tydelig at de støtter Dalai Lamas kamp for menneskerettigheter i Tibet.

– Norge kan ikke la seg diktere av kommunistregime i Kina med bytte av markedsandeler for laks, sa SV-leder Audun Lysbakken under debatten i stortingssalen.

Lysbakken: Advarselen viser at vi ikke må gi etter

Han lar seg ikke skremme av at Kina kommer med nye advarsler i dag.

– Det bare styrker argumentet om å ikke gi etter. Det vil være et tydelig knefall for det kinesiske kommunistpartiet. Det var slikt AKPml drev med på 70-tallet og som en norsk regjering ikke bør drive med i dag, sier han til NRK.

– Det vil også skape en farlig situasjon for Norge over tid om vi viser at vi gir etter for press fra stormakter. Da risikerer vi å bli utsatt for det samme i framtiden, fortsetter Lysbakken.

– Hvordan tolker du svarene Brende ga under spørretimen?

– Jeg er glad for at regjeringen ennå ikke har konkludert, men det han sa minner veldig om det vi hørt fra stortingspresidenten de siste ukene. Det virker som regjeringen er på vei til å ta feil beslutning.

– Handelsavtalen vår er lagt på is. Vil det ikke koste mer enn det smaker å ta imot Dalai Lama?

– Det kommer an på hva som er mest verdifullt for oss. Verdiene våre eller pengene våre. Å stå opp for undertrykte mennesker er mye mer verdifullt enn å selge laks til Kina, sier Lysbakken.

SISTE NYTT

Siste nytt