Hopp til innhold

Avhopper til NRK: – IS har sovende celler i Europa

SYRIAGRENSEN (NRK): En avhopper fra terrororganisasjonen IS forteller til NRK at organisasjonen har sovende celler som venter på ordre. – Det er personer i Norge vi følger med på, sier PST.

Avhopper fra IS intervjuet av NRK i Tyrkia

ETTERRETNING: Avhopperen jobbet med etterretning for IS i Raqqa før han forlot terrorgruppen og reiste ut av Syria.

NRK har møtt mannen som kommer med påstanden et sted i Tyrkia, like over grensen fra Syria.

Mannen hevder han har bakgrunn som spesialsoldat i IS, og at han hoppet av terrororganisasjonen for noen måneder siden. I organisasjonen skal han ha hatt oppgaver med å hente inn etterretning om andre grupper IS har vært i konflikt med.

Les mer: IS-avhopper til NRK: – De vestlige jihadistene er mest brutale

– Det er celler som venter på ordre, og det er mer enn én gruppe, sier mannen, som må være anonym for sin egen sikkerhet, til NRK.

Avhopper fra IS sett bakfra i korridor

SKJULER SEG: Mannen som snakker med NRK i Tyrkia må skjule sin identitet, for IS er tilstede også på denne siden av grensen.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han var stasjonert i den syriske byen Raqqa, som regnes som hovedsetet for IS. Der fikk han kjennskap til arbeidsmetodene i terrororganisasjonen og informasjon om såkalte sovende celler i europeiske land. Mannen forteller at han selv også var involvert i henrettelser, men at han til slutt følte det gikk for langt – og derfor hoppet av.

De sovende cellene skal han ha hørt om gjennom sitt arbeid, og han skal også helt konkret ha hørt om personer som representerer IS i Sverige.

– Jeg fikk telefon fra en kamerat som hadde fått trusler fra IS i Sverige, sier avhopperen til NRK.

– Bedt om å bli i Europa som celle

Han forklarer at cellene i Europa ikke nødvendigvis har vært i krigsområdene i Syria og Irak i det hele tatt.

– Hvis for eksempel en med britisk statsborgerskap tar kontakt med meg for å verve seg til jihad i IS, får han beskjed om å bli der han er slik at vi kan bruke personen til andre formål, sier avhopperen.

Ifølge avhopperen settes da rekruttene videre i kontakt med andre som har tilknytning til IS i Vesten, slik at de kan danne en celle. Slike celledannelser skal også gå på tvers av grensene i Europa, slik at en brite kan knyttes til aktivitet også i blant annet Frankrike.

Årsaken til at de ber europeere om å bli værende i sine hjemland er en vurdering av hvilken ressurs de kan være.

– For å få sterke celler bruker vi innfødte. En brite er en mye bedre ressurs enn en syrer som reiser til Vesten. Fordi syreren fort vil bli overvåket, sier avhopperen.

IS-avhopper på hest inne i Syria

INNE I SYRIA: På dette bildet sees avhopperen til hest den gangen han var en del av IS:

Foto: Privat

PST: Vi følger med på personer i Norge

NRK har vært i kontakt med PST om påstandene om sovende celler i Europa.

I første rekke viser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til organets åpne trusselvurderinger. Så sent som onsdag 5. november kom de med en ny oppdatering av trusselbildet.

Les også: PST: – Sannsynlig at terror kan skje

Trusselbildet har ifølge PST «de siste månedene tilspisset seg», og de viste konkret til hendelser med indirekte eller direkte tilknytning til IS i andre land.

NRK er kjent med at faren for sovende celler i Norge og Europa også var noe av grunnen til at PST kom med den nye oppdateringen om trusselbildet.

– Vi sier at vi har et skjerpet terrortrusselbilde i Norge i dag. Da tenker vi spesielt på at personer har dratt fra Norge for å delta i kamp og trening med militante grupper i utlandet – blant annet i Syria, Irak og Somalia, sier informasjonssjef Martin Bernsen til NRK.

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST)

BEKYMRET: Personer som har tilknytning til blant annet IS er noe som bekymrer både PST og andre sikkerhetstjenester i Europa.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Hvordan ser PST på faren for terror fra slike grupper som IS her i landet?

– Det er jo en hovedbekymring for oss. Vi ser at personer drar fra Norge til utlandet, men den største bekymringen er hva disse personene som trolig har begått grusomme handlinger kan gjøre når de returnerer til Norge, sier Bernsen.

Han forteller at dette er en bekymring som PST deler med samarbeidende tjenester i flere andre land i Europa.

Per i dag mener PST med at det har reist 60 personer til Syria og Irak for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Samtidig kan det være mørketall.

– Kan det være slike celler i Norge?

– Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på det og kommentere, men det er klart at dette er noe vi følger med på. Det er personer i Norge i dag som det er grunn til å følge med på – og det gjør vi, svarer informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Vil svekke viljen til å fortsette bombing

Avhopperen forteller at det er en tanke bak planene om terror i Europa.

– Hvis koalisjonen fortsette å bombe IS, vil organisasjonen gjennomføre terror for å svekke landenes interne sikkerhet for å presse dem til å stoppe bombingen.

Han vedgår at IS har blitt svekket av bombingen en vestlig koalisjon gjennomfører mot gruppen i flere områder av både Irak og Syria.

IS ønsker likevel å utvide området de kontrollerer, og håpet er at en stopp i bombingen kan bidra til at de klarer å realisere et inntog i flere naboland, som Libanon og Jordan.

Ifølge avhopperen er da terrorceller i Europa en del av planen.

– Dere må ikke undervurdere cellene fra IS i disse landene, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt