Hopp til innhold

Begynt testing av ny ebola-vaksine

Et canadisk selskap har begynt å teste en ny ebola-vaksine på mennesker.

En gravid kvinne blir fraktet bort i en sykebil i Freetown i Sierra Leone

Eboal-viruset har herjet den afrikanske vestkysten i snart ett år. Først nå begynner de store farmasiselskapene å utvikle en vaksine mot det dødelige viruset.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den tidlige test-fasen av vaksinen som heter VSV-EBOV har startet på en liten gruppe mennesker, og vil avgjøre om den kan betraktes som trygg og god nok til å fungere som en storskala vaksine.

Tidligere har vaksinen blitt testet på dyr.

To selskaper

Ifølge den canadiske helseministeren vil resultatene av undersøkelsen være klar i desember.

WHO, Verdens helseorganisasjon, har plukket ut to ulike vaksinekandidater for utvikling av en vaksine mot Ebola. Den ene er utviklet ved National Institue of Health i USA, og denne er lisensiert ut til legemiddelselskapet GlaxoSmithKline.

Den andre studien er utviklet ved det kanadiske folkehelseinstituttet, og denne er lisensiert ut til et mindre amerikansk firma, New Link. Det er dette selskapet som nå starter testing på mennesker.

Ifølge den norske vaksine-eksperten Birger Sørensen så inneholder begge disse vakisneantigenet fra det såkalte Zaire-ebolaviruset.

I helgen fortalte Sørensen at han i løpet av få måneder kan ha en ebola-vaksine klar hvis han får grønt lys.

Forsøk i Afrika

Det er allerede satt i gang forsøk med enkelte eksperimentelle medisiner og vaksiner i Vest-Afrika. Flere skal etter planen starte i ukene og månedene som kommer.

Verdens helseorganisasjon (WHO) håper medisin kan tas i bruk i Vest-Afrika tidlig neste år.

Samtidig har det europeiske legemiddelverket startet en gjennomgang av all tilgjengelig informasjon om legemidler under utvikling. Noen eksperimentelle forsøk på dyr har vist positive resultater, men har ikke fullt ut vært forsøkt på mennesker.

Den internasjonale ekspertgruppen på ebola mener at man bør bruke de medisinene som er tilgjengelig så snart som mulig.

– Det er presserende behov for å finne ut om nye medisiner kan føre til at pasienter overlever, skriver ekspertgruppen.

I dag ble det kjent at tilstanden til den norske hjelpearbeideren som ble smittet i Sierra Leone er stabil og at hun viser tegn på bedring.

SISTE NYTT

Siste nytt