Hopp til innhold

Sauklipping i Australia og USA: dyrene slenges veggimellom og mishandles

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene når de klippes. Dyrene får blodige sår av behandlingen, viser skjulte filmopptak fra Australia og USA. Se den sjokkerende filmen her. (NB: sterke bilder)

Saueklippere slår, sparker og tramper på sauene mens de klippes.

NRK mener noen av opptakene er så voldelige at vi har valgt å ikke vise dem. Vi advarer like vel om sterke inntrykk (foto: PETA).

Dyrevernsorganisasjonen PETA har gjort skjulte opptak på 19 gårdsbruk i Australia og 14 i USA. Filmene viser at klipperne herjer med dyrene. De tramper på dem, står på hodet og nakken til sauene og slenger dem rundt.

Flere av dyrene blir kuttet til blods, en blør etter et kutt i penisen.

NRK har valgt å fjerne noen av de mest grusomme bildene. Der ser man blant annet at en sau får klippet et så stort hull i øret, at klipperen sier «det er ikke kjøtt nok igjen til å få sydd det sammen».

Et annet opptak viser det som skal være en syk vær som blir slept inn til klipping. Der blir den liggende med store smerter i mange timer, til den til slutt dør.

Den voldsomme behandlingen dyrene får før de klippes og sendes tilbake til beitet eller sauefjøset, har ført til kraftige reaksjoner. Ikke minst i Australia der 80 prosent av all merinoullen i verden produseres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klipping merinosau

En sau som har blitt skadd under klipping blir sydd. Såret blir ikke renset og det gis ingen form for bedøvelse.

Foto: Peta

Sultes før klipping

I god tid før klipperne skal fjerne den ettertraktede og myke ulla fra sauene, får dyrene angivelig verken mat eller vann. Slik blir de slappe og lettere å ha med å gjøre, skriver dyrevernsorganisasjonen, PETA (People for the ethical treatment of animals) på sine hjemmesider.

– Tenk deg om en skulle angripe deg etter å ha sultet i 24 timer, da ville du ikke trenge å bruke mye motstand, sier en av klipperne i det skjulte opptaket.

Ifølge PETA får klipperne ikke timebetaling, men betalt per sau. Noe som oppmuntrer til rask og voldelig jobbing, mener organisasjonen.

– Det er ikke noe som heter «human ull». Den industrien er voldelig, vi dokumenterte mishandling på nesten hvert eneste gårdsbruk vi besøkte, sier talskvinne Daphna Nachminovitch til NBC.

– Ikke kjøp ulla

Nå oppfordrer PETA forbrukere verden over til å slutte å kjøpe ullplagg.

Den britiske grenen av organisasjonen har sendt videoen til flere av de største kleskjedene i landet med en oppfordring om å fjerne plagg fra butikkhyllene.

Live Kleveland i Dyrevernalliansen

Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener det er store forskjeller i hvordan næringslivet engasjerer seg i saker som dette. – Noen tar slikt alvorlig, andre kunne ikke brydd seg mindre, sier hun.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Det er en oppfordring informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen i Norge er enig i.

– Disse dyrene blir behandlet ufattelig brutalt. Det er vanskelig å be folk som bor i vinterlandet Norge om å slutte å gå med ull, men man bør i alle fall unngå å bruke merinoull, sier hun til NRK.no.

Kleveland sier at det meste av verdens ull selges på store auksjoner der den ofte blandes slik at det kan være vanskelig å vite hvilket land den kommer fra.

– Vi har allerede bedt folk ikke gå med pels, men det er mulig å produsere ull på en forsvarlig måte. Nå blir det opp til de store kleskjedene å stille krav til de produsentene de handler med, det har de økonomi til å gjøre. Når de får se slike opptak, må de gjøre det de kan for å rydde opp, sier Kleveland.

– Ingen unnskyldning for slik brutalitet

Organisasjonen til kontraktørene, som leier ut saueklipperne til bøndene, reagerer også kraftig på det de får se.

The Shearing Contractors Association of Australia (SCAA) sier til den australske landbruksavisen Stock&Land at de er forferdet.

– Vi har nulltoleranse når det gjelder vold mot dyr, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

SCAA sier de vil gjennomgå opplæringen saueklipperne får.

– Vi setter pris på den jobben PETA har gjort. Slike avsløringer er nødvendige for å minne all industri verden over om å være årvåken når det gjelder dyrevelferd, sier organisasjonens talsmann, Jason Letchford.

Den australske kringkasteren ABC har snakket med Bob Tully som har vært i bransjen i over 30 år. Han sier han aldri har sett slik behandling av dyr før.

– Australske sauebønder er genuint opptatt av dyrevelferd, så denne påståtte mishandlingen er bekymringsfull. Det sier Michelle Lee i Australian Wool Innovation til NBC. Hun sier organisasjonen bruker rundt 16 millioner kroner på opplæring av klipperne.

Saueklipping merino

Noen sauer fikk store kjøttsår etter klippingen. Etterforskerne fra PETA sier at de ikke så dem få noen veterinærbehandling.

Foto: Peta

SISTE NYTT

Siste nytt