Hopp til innhold

Sju danske F-16-fly til IS-bombing

Danmark vil bidra med sju F-16-fly i kampen mot opprørsgruppen IS. Men de skal delta i luftangrepene i Irak, ikke Syria.

Amerikansk jagerfly F-15E Strike Eagle

Det amerikanske forsvarsdepartementet sendte ut bilde av dette amerikanske jagerflyet, F-15E Strike Eagle, mens det venter på ordre om å ta av i forkant av en ny bombetokt mot IS fra et ikke oppgitt sted. Nå kan USA få hjelp av Danmark.

Foto: Tech. Sgt. Russ Scalf / Afp

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt fredag pressekonferanse om Danmark skal delta militært i kampen med IS.

Den danske regjeringen har de siste dagene vært i dialog med USA om å bidra med kampfly til den amerikanskledede IS-operasjonen i Irak og Syria.

– I går ettermiddag fikk vi en formell anmodning fra USA om vi kan bidra med F-16-fly. Regjeringen er innstilt på å etterkomme denne anmodningen, og tror vi har støtte for det i Folketinget, sa den danske statsministeren.

Hun la til at den irakiske regjeringen også har anmodet Danmark om støtte.

Opposisjonspartiene Venstre og De konservative skal ha gjort det klart at de stiller seg bak en beslutning om å la danske fly bombe ekstremistene i Den islamske staten (IS).

Folketinget gav i slutten av august grønt lys for humanitær hjelp og våpenbidrag. Danskene bidrar også et med et transportfly til den USA-ledede koalisjonen. Nå går altså landet enda et skritt lenger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt uttaler seg

Sju fly inn i operasjonen

Det danske forsvaret har 30 operative F16-fly. Sju av dem skal stilles til disposisjon for USA.

– Flyene skal være aktive i luftrommet over Irak, ikke Syria. Det er USA og arabiske land som tar hånd om aksjonene i Syria. Mens de øvrige koalisjonslandene og USA tar del i operasjonen i Irak, understreket Thorning-Schmidt.

De danske flyene kan være på vingene allerede i neste uke, så snart Folketinget har et vedtak om dansk deltakelse.

Foreløpig vil flyene bli stilt til disposisjon i 12 måneder.

Landet er av den irakiske regjeringen også bedt om å gi opplæring og trening til de kurdiske sikkerhetsstyrkene. Også det er regjeringen innstilt på å etterkomme. I tillegg utvides det humanitære bidraget.

Farlig og krevende

Helle Thorning-Schmidt er klar over at oppgaven med å bekjempe IS er farlig, krevende og vanskelig.

På spørsmål om danskene ikke er trette av at landet er i krig i land som Libya og Afghanistan, slo statsministeren tilbake.

– Jeg tror danskene er mer trette av at det finnes ekstremister som truer en hel verden. Og at de er bekymret over at det finnes en organisasjon som er helt uten medmenneskelighet. Det nytter ikke å håpe at denne redselsfulle organisasjonen går vekk. Det går ikke an å late som ingenting, vi må aktivt bekjempe dem, mente Thorning-Schmidt.

Da danskene deltok i angrepene mot Libya, like før fallet til Gaddafi-regimet, hadde de danske flyene 600 bombetokt. Om dette oppdraget blir mer eller mindre omfattende, er for tidlig å fastslå nå, sa statsministeren.

Den danske forsvarsministeren og utenriksministeren er i ferd med å undersøke hvordan det danske F-16-bidraget eventuelt er tenkt brukt.

Storbritannia diskuterer

Også i Storbritannia diskuteres det om landet skal delta i luftangrepene mot IS.

Det britiske parlamentet er sammenkalt midt i ferien for å godkjenne en britisk tilslutning til den amerikanskledede militæroperasjonen.

Statsminister David Cameron har ikke lagt skjul på at han mener at Storbritannia må bidra. Overfor den irakiske statsministeren Haidar Al-Abadi mente Cameron at han har flertallet av de britiske folkevalgte med seg.

Han har uansett støtte fra det britiske arbeiderpartiet. Men Labour-leder Ed Miliband mener det er en forskjell på situasjonen i Irak, hvor regjeringen har bedt om utenlandsk hjelp, og Syria, hvor IS-bombingen kan bidra til å sikre regimet til president Bashar al-Assad fortsatt makt, et regime som britene mener begår overgrep mot sin egen befolkning.

– Kampen mot IS vil ikke ta måneder, men år. Men jeg tror vi er beredt til den oppgaven, sa Cameron til parlamentet.

Nederland også inn

For få dager siden sa også den nederlandske regjeringen at landet vil bidra med F-16-fly i den internasjonale aksjonen mot IS. Det samme har Belgia gjort.

Frankrike har allerede bidratt i luftangrepene mot Irak, mens fem arabiske land har støttet USA i angrepene mot IS-mål i Syria.

Utenriksminister Børge Brende (H) har sagt at det ikke er aktuelt for Norge å bidra med kampfly. I stedet har man stilt til disposisjon en mindre gruppe offiserer, hvor en av oppgavene vil være opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

SISTE NYTT

Siste nytt