Hopp til innhold

Dette er deres lekeplass – frykter snikskyttere i Aleppo

ALEPPO (NRK) To og et halvt år med borgerkrig har lagt Syrias nest største by i ruiner. Blant utbombede hus forsøker barna å leke, mens frykten for snikskyttere henger over dem.

FN-utsending til Syria, Staffan de Mistura, forsøker å få til en våpenhvile i Syrias nest største by, Aleppo. Men i Aleppo er det lite som tyder på noen snarlig løsning på borgerkrigen. NRK har besøkt byen hvor barn leker i krigsruinene.

I RUINER: Ødeleggelsene i Aleppo er enorme etter flere års borgerkrig.

Det er dette som er lekeplassen deres. Utbombede hus og ruiner i det som var Syrias økonomiske sentrum. Aleppo er nesten ødelagt etter to og et halvt år med borgerkrig.

Og det er altså her, hvor journalister får beskjed om å løpe når de er i åpent lende, at barna forsøker å ha et vanlig liv med lek og moro.

Frykter snikskyttere

Men det er vanskelig.

For selv om regjeringsstyrkene nå har tatt kontroll over byen sitter frykten igjen. Byen på frontlinjen mellom regjeringsstyrkene og opprørsstyrkene har vært åsted for mange harde kamper. I tillegg kommer faren for snikskyttere som gjemmer seg i området.

I et forsøk på å beskytte seg har innbyggere derfor spent opp en gigantisk presenning, så ikke snikskytterne skal få siktlinjer. Men det er ikke nok. NRK blir fortalt at snikskyttere har gjemt seg i en leilighet like ved der presenningen er satt opp. Flere andre steder har innbyggerne forsøkt å skjerme seg ved å henge opp tepper og lignende som dekke.

– Ja, datteren til naboen vår ble skutt av snikskyttere da hun lekte her, forteller Rama Hindi.

– Du blir ikke redd når sånt skjer?

– Jeg gjør ingenting, bare går inntil veggene, sier hun.

Kamp mot kulda

Men snikskyttere er langt fra det eneste problemet Aleppos innbyggere står overfor. Det er den kaldeste vinteren på lenge, og strømmen er nærmest fraværende.

– Det er ikke mye. Det er organisert slik at vi har fire timer per døgn, forteller Eizedine Kake.

Mens innbyggerne i Syrias nest største by forsøker å leve et så normalt liv som mulig, arbeider FNs spesialutsending til Syria for å få på plass en våpenhvile i landet, hvor borgerkrigen er inne i sitt fjerde år. Staffan de Mistura forsøker å stable på plass fredssamtaler og tar sikte på en stopp i kamphandlingene.

– Vi forsøker å redusere volden og muligens også en stopp i militære aktiviteter. Håpet er at Aleppo kan være et signal som kan starte en politisk prosess, har de Mistura sagt til New York Times.

Det er roligere i Damaskus, sammenliknet med før. Men krigen herjer fremdeles i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt