Hopp til innhold

Eksperter: – Tviler på IS-tilknytning

At gisselaksjonen i Sydney har vart så lenge uten at noen av gislene er blitt skadet, kan tyde på at gisseltakeren ikke tilhører terrororganisasjoner som Den islamske stat og Al Qaida, mener eksperter NRK har snakket med.

Gisseltager i Sydney

GISSELTAKER: Mannen som skal stå bak gisselaksjonen ses her på TV-bilder.

Foto: Skjermdump / Reuters/Channel 7

Gisselaksjonen i Sydney er inne i sin tolvte time, og et ukjent antall gisler holdes fanget på Lindt kafé.

Gisseltakeren har tvunget flere gisler til å holde et flagg med den arabiske trosbekjennelsen, og han skal ha kommet med et krav om å få overlevert et flagg som brukes av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Et bilde av det som skal være gjerningspersonen viser at han har på seg et pannebånd med arabisk skrift.

– Lite sannsynlig

Det er blitt spekulert i om mannen som holder gislene fanget kan ha en tilknytning til IS, men Helge Lurås, leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA), mener det fremstår som mindre sannsynlig jo lenger aksjonen varer.

– Jeg tviler på en tilknytning til andre organisasjoner, som IS eller Al Qaida. Han virker å være klar over at de eksisterer, og det kan være han ønsker å knytte sine handlinger til en større sak. Men når man ser hvor lang tid dette har pågått mener jeg det tyder på en personlig agenda eller problem som utgangspunkt, sier Lurås til NRK.

Det er kommet svært lite informasjon om gjerningspersonen. Reporter i ABC News, Lucy Carter, skriver på Twitter at TV-kanalen vet hvem personen er, men at de ikke vil rapportere om det etter ønske fra politiet.

Laster Twitter-innhold

Sky News har snakket med en lederskikkelse i det muslimske miljøet, Jamal Rifi. Han sier også at politiet kjenner gisseltakerens identitet. Rifi sier også at han selv vet hvem gisseltakeren er.

Mener det er dårlig planlagt

Lurås sier det kan være at gisseltakeren selv er praktiserende muslim eller sympatiserer med IS. Tidligere i år gikk også IS ut og oppfordret til angrep på militære og sivile i vestlige land som støtter luftangrepene mot IS i Irak. Lurås mener likevel det er mye som tyder på at mannen ikke er nært knyttet til terrororganisasjonen.

Video Helge Lurås om terroren

TROLIG IKKE IS: Helge Lurås mener det er mye som tyder på at gisseltakeren ikke er tilknyttet IS.

Foto: NRK

– Det er ikke av de mest brutale, hensynsløse aksjonene vi har fryktet. Han har ennå ikke skadet noen av gislene, så vidt vi vet, og det er ikke i tråd med det IS har gitt uttrykk for at de ønsker, sier Lurås.

Også journalist og forfatter Kjetil Stormark mener det er mye som tyder på at det er snakk om en person som handler på egen hånd uten å være på oppdrag fra IS.

– Ingen ulver er fullstendig ensomme. De kommer alle fra et sted og har vært utsatt for en for en slags innflytelse. Her kan man ikke utelukke noen ting, men det avviker noe i modus og setting i forhold til det vi har sett av terroraksjoner fra IS tidligere.

Lite informasjon

Han trekker også frem elementer som tyder på at aksjonen er dårlig planlagt. Mannen skal blant annet ha kommet med krav om å få overlevert et IS-flagg.

– Hvis han trenger hjelp til å få tak i et slik flagg fra det australske politiet, dersom han selv er tilknyttet IS, så tyder det vel på en planlegging som er noe ukomplett, sier Stormark.

Det er blitt rapportert at gisseltakere, i tillegg til IS-flagget, har kommet med krav om en samtale med statsminister Tony Abbott. Flere australske medier har også blitt kontaktet av gisler som befinner seg inne på kafeen, som er blitt tvunget til å fremsette krav fra mannen.

Politiet har gitt svært få opplysninger om gislene og gisseltakeren, og oppfordret flere medier til å ikke rapportere om krav og budskap som gislene tvinges til å fremføre. Det skal ha vært dialog mellom politiets forhandlere og gisseltakeren.

Flere gisler har rømt
Gisseldrama i Sydney