Hopp til innhold

FN: Ozonlaget på bedringens vei

Ozonlaget viser for første gang tegn til å bli tykkere, etter mange år med avtagende uttynning, viser en ny FN-rapport.

Smeltende is i Arktis
Foto: JOHN MCCONNICO / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Ozonhullet over Antarktis har også sluttet å vokse, men det vil ta et tiår før det begynner å krympe, heter det i rapporten.

Hovedårsaken til ozonuttynningen antas å være menneskeskapte utslipp av såkalte KFK-gasser. Disse utslippene ble kraftig begrenset etter inngåelsen av en internasjonal avtale i Montreal i 1987.

– Dette er en stor gladmelding. Med et tynt ozonlag ligger menneskeheten tynt an. Det at vi har klart å redde ozonlaget betyr at vi redder voldsomt mange mennesker fra hudkreft, og mye dyre- og planteliv fra å bli ødelagt for sterk ultrafiolett stråling , sier stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne til NRK.

Miljøpartiet de grønne

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne sier nyheten om at ozonlaget er tykkere redder mange mennesker fra hudkreft og dyre-og plantelivet fra ødeleggende ultrafiolett stråling.

Foto: NRK

– Resultat av miljøpolitikk som fungerer

Nå håper regjeringen at ozonsuksessen skal bidra i de kommende klimaforhandlingene.

– Dette viser at internasjonalt samarbeid nytter. I 1987 ble verden enige om å redusere utslippene som førte til uttynning av ozonlaget. Nå ser vi de gledelige resultatene. Dette gir inspirasjon fram til Paris nest år, hvor verden må bli enige om en internasjonal klima-avtale, sier Tine Sundhoft, klima- og miljøminister til NRK.

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre mener vi nå ser resultater av miljøpolitikk som fungerer.

– Det viser at når verdens ledere blir enige om god miljøpolitikk, så kan man få til store ting, sier han.

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre

Leder i Natur og Ungdom, Arnstein Vestre mener det ikke er overraskende, men svært gledelig at ozonlaget nå er på bedringens vei.

Foto: Pressefoto/Natur og UNgdom

Han mener dette er et klart signal til verdens ledere når de skal møtes i klimatoppmøte i Paris neste år, hvor man skal bli enige om en avtale som skal løse dagens klimaproblemer.

– Da må man ta fram den samme handlekraften som man hadde i Montreal i 1987 hvor man lagde Montrealprotokollen, og få til resultater som er like gode for at vi skal få løst klimaproblemet, sier NU-lederen.


Vestre forteller at etter at man fikk Montralprotokollen har man klart å redusere ozonutslippene så mye at det ikke er noen overraskelse for han at nedgangen kommer.

– Dette er forhåpentligvis starten på en god utvikling for ozonlaget. Jeg har et håp om at det kommer til å fortsette i riktig retning, sier han.

Forsker Mario Molina

Mario Molina er en av forskerne som har sittet i FNs klimapanel som har studert ozonlaget.

Foto: Ap

– Sjeldent gode nyheter

– Jordas beskyttende, men skjøre ozonlag er endelig begynt å friskne til, sier et FN-panel av vitenskapsmenn.

Forskere sier dette er sjeldent gode nyheter for klimaet, og mener det viser at når verden kommer sammen kan man stoppe en økologisk krise.

– Det er en seier for diplomatiet og for vitenskapen, og for det faktum at vi var i stand til å arbeide sammen, sier kjemikeren Mario Molina ifølge nyhetsbyrået Ap.

Ozonlaget på bedringens vei

Dette udaterte bildet gitt av NASA viser ozonlaget over flere år: 17 september 1979, øverst til venstre, 7 oktober 1989 øverst til høyre, 9 oktober 2006, nederst til venstre, og den 1 oktober 2010, nederst til høyre.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt