Hopp til innhold

Fogh Rasmussens råd til Stoltenberg: – Ukraina og penger

ARENDAL/OSLO (NRK): Ukraina og penger blir de to viktigste oppgavene for Jens Stoltenberg når han blir ny generalsekretær i NATO. Det sier hans forgjenger til NRK.

Fogh Rasmussen med Jens Stoltenberg innfelt

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fikk spørsmål om hva som vil bli viktigst for han etterfølger Jens Stoltenberg (innfelt) i Arendal onsdag.

Foto: Erik Schrøder/Jerzy Dudek / NTB Scanpix/Reuters

Jens Stoltenberg

En ung Jens Stoltenberg da han avtjente verneplikten på Evjemoen i 1979. 35 år senere blir han i oktober generalsekretær i NATO.

Foto: Privat / AFP

Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, sier til NRK at Afghanistan og Libya var de viktigste sakene i hans fem år som leder av NATO.

Nå tror han at etterfølgeren Jens Stoltenberg må konsentrere seg om oppgaver som ligger nærmere når han overtar som generalsekretær i oktober.

– Jeg tror det er viktig å gi høy prioritet til NATOs kollektive forsvar, altså vår kjerneoppgave: Forsvaret av våre medlemsland, sier han.

Fogh Rasmussen viser til krisen i Ukraina når han skal begrunne hvorfor Stoltenberg må konsentrere seg mer om NATOs kjerneoppgaver.

– Krisen i Ukraina har vist at det fortsatt vil være NATOs viktigste oppgave, så det blir etter min mening Jens Stoltebergs høyeste prioritet. Samtidig må vi ikke glemme at NATOs utfordringer er bredere enn Øst-Europa. Det er også Midtøsten og Nord-Afrika, det er også risikoen for cyberangrep og rakettangrep, sier han.

Utfordring å sikre penger

Anders Fogh Rasmussen overtok som generalsekretær i NATO i 2009, året etter at finanskrisen slo inn for fullt over medlemslandene.

– Mange land har jo, i lys av den økonomiske krisen, skåret drastisk ned på sine forsvarsbudsjetter. Det Russland har gjort i Ukraina må få alle til å revurdere situasjonen, sier han.

Derfor tror Fogh Rasmussen at Stoltenberg står overfor en stor utfordring når det gjelder å overbevise medlemslandene til å øke forsvarsbevilgningene fra dagens historisk lave nivå.

Jens Stoltenberg og Anders Fogh Rasmussen

Jens Stoltenberg og Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sammen under markeringen av frigjøringsdagen 8. mai i Oslo i fjor.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi kan ikke ta vår sikkerhet for gitt, og derfor er vi nødt til å investere milliarder i forsvar og sikkerhet. Det tror jeg blir Jens Stoltenbergs andre store oppgave, sier Fogh Rasmussen.

– Ny situasjon i Europa

Den avtroppende generalsekretæren tror konfrontasjonen mellom NATO og Russland vil vare i mange år fremover.

– Vi står overfor en fundamentalt endret sikkerhetssituasjon i Europa. For første gang siden 2. verdenskrig har en europeisk nasjon, nemlig Russland, tatt land fra en annen nasjon med makt. Det er en overtredelse av alle internasjonale regler. Det er blitt synlig for alle at vi ikke lenger kan ta vår sikkerhet for gitt. Det er grunnen til at vi etter min mening må investere mer i forsvar og sikkerhet, sier han.

Han har ikke noen spesiell tro på at Jens Stoltenberg kan bidra til å få dialogen med russerne i gang igjen.

– Jeg tror det først og fremst er avhengig av russernes oppførsel. Hvis russerne fortsetter sine illegale aktiviteter i Ukraina er det vanskelig å forestille seg en ny dialog, sier Anders Fogh Rasmussen.

Skåret bort fettet

Når det gjelder sine egne fem år som generalsekretær trekker han frem håndteringen av NATOs operasjon i Afghanistan.

Han viser også til NATOs flyoperasjon mot Ghaddafi-regimet i Libya, en innsats han kaller vellykket til tross for at dagens Libya er på randen av oppløsning.

Jens Stoltenberg og Anders Fogh Rasmussen

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) tok i mot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i statsministerboligen i Oslo i fjor.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Vi traff jo beslutningen i 2011 om å håndheve FNs mandat om å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Det var en sju måneders operasjon som var meget effektiv og vellykket, sier Fogh Rasmussen.

Ellers trekker generalsekretæren frem reformer i NATOs organisasjonsstruktur som har skjedd under hans ledelse.

Antall hovedkvarterer og kontorer er redusert samtidig som det er truffet beslutninger om å forsterke forsvaret mot cyberforsvar og rakettforsvar.

– Alt i alt, det vi har gjort er å slanke organisasjonen og forsterke vår militære kapasitet. Jeg pleier å si at vi har skåret bort fettet og bygget opp musklene, sier Anders Fogh Rasmussen til NRK.

Skal ikke bli pensjonist

Anders Fogh Rasmussen vet ikke hva han skal gjøre etter at han har gått av som generalsekretær i oktober i år.

– Det har jeg ikke bestemt meg for, men jeg skal ikke bli pensjonist, sier han til NRK.

En ting er imidlertid den 61 år gamle tidligere danske statsministeren sikker på; han skal ikke tilbake til dansk politikk.

– Jeg vender ikke tilbake til dansk politikk. Det er ikke noen god idé når man har vært statsminister, sier Anders Fogh Rasmussen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt