Hopp til innhold

Frykter for farselignende rettssak

Mandag starter rettssaken mot Egypts tidligere president Mohammed Morsi. For noen er han fortsatt landets rettmessige president, for andre en avsatt islamist som ikke nådde sitt mål. Morsis juridiske rådgiver sier til NRK at han frykter for en urettferdig rettssak.

Demonstrasjon til fordel for Mohammed Morsi

Tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Morsi demonstrerer i forkant av rettssaken mot ham.

Foto: Eman Helal / Ap

Mohammed Morsi vil ikke ha forsvarsadvokater når han i morgen stilles for retten.

Han sier han ikke anerkjenner retten han stilles foran fordi han ser på seg selv som landets rettmessige president.

Mohammed Morsi

Mohammed Morsi håper den avsatte presidenten viser seg i retten i morgen.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Det samme gjør en gruppe forsvarsadvokater som taler Morsis sak i offentligheten, og som bidrar med juridiske råd.

Håper – men tror ikke – på en rettferdig rettssak

Mohammed Al-Dalamati er talsmann for denne gruppen og sa på en pressekonferanse her i Kairo tydelig hva han mente om situasjonen:

– Den valgte presidenten ble kidnappet 3. juli eller kanskje noen dager før det.

Han kaller det som hendte en «kidnappingsforbrytelse begått av kuppmyndighetene».

Han frykter at rettssaken bare blir en skueprosess mot Morsi.

Til NRK sier han at det har vært mange hendelser og problemer knyttet til rettsvesenet siden Morsi ble avsatt.

– Jeg håper de egyptiske dommerne og aktoratet kommer seg gjennom disse hendelsene og problemene vi har hatt, slik at vi som er forsvarsadvokater, de tiltalte og det egyptiske folk kan være sikre på at det blir en rettferdig rettssak, sier Al-Dalamati.

Han vet godt at Morsi la seg ut med rettsvesenet under sitt presidentskap. Den daværende presidenten hevdet at dommerstanden var i lomma på det tidligere regimet, som da som nå sprang ut fra det militære, og forsøkte blant annet å skifte ut landets riksadvokat.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Egypts avsatte president Mohammed Morsi stilles for retten..

Mohammed Al-Dalamati frykter at rettssaken mot Mohammed Morsi blir en farse.

Retten flyttet til politibygning

Selv om rettssaken begynner i morgen tidlig, er det fortsatt mange uklarheter i forhold til hvordan den vil foregå.

Det er frykt for uro og nye demonstrasjoner, og myndighetene har vært tilbakeholdne med detaljer.

Rettssaken skal avholdes i politiakademiet i Nye Kairo, som er en ny og velstående bydel utenfor selve Kairo.

Saken ble bestemt flyttet så sent som i dag, etter at Det muslimske brorskap varslet at de ville holde massedemonstrasjoner utenfor det påtenkte rettslokalet.

Det er ikke sikkert at Morsi selv vil være til stede og i så fall, er det store spørsmålet om han vil få taletid.

Tiltalt for vold

Den tidligere presidenten er tiltalt sammen med 14 andre medlemmer av Det muslimske brorskapet for å ha oppfordret til vold natten mellom 5. og 6 desember.

Da barket tilhengere og motstandere av den daværende presidenten sammen utenfor presidentpalasset, og påtalemyndighetene mener Morsi oppfordret sine tilhengere til å gå til angrep på demonstrantene.

De voldelige sammenstøtene begynte da Morsi-tilhengere angrep og ødela en teltleir utenfor palasset. Minst 10 mennesker ble drept i volden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

USAs utenriksminister John Kerry og Egypts utenriksminister Nabil Fahmy

USAs utenriksminister John Kerry møtte søndag Egypts utenriksminister Nabil Fahmy. Han oppfordret det nye regimet til å avholde frie, rettferdige og demokratiske valg. Og la han til: rettferdige og åpne rettsprosesser - uten å nevne Mohammed Morsi spesifikt.

Foto: JASON REED / Reuters

Kerry taus om Morsi

Morsi har sittet i varetekt på hemmelig sted siden han ble avsatt i juni. Han ble først holdt i et fengsel i Kairo, men etter omfattende demonstrasjoner og sammenstøt utenfor portene ble han flyttet.

Svært få har fått treffe ham siden, men en av dem er EUs utenrikssjef Catherine Ashton som forsøkte å megle i konflikten mellom Brorskapet og den nye militærdominerte regimet.

USAs utenriksminister John Kerry sa på en pressekonferanse i Kairo i dag at de som nå styrer må sørge for rettferdige og åpne rettsprosesser.

Den amerikanske utenriksministeren fordømte i klare ordelag volden og de mange drapene som har ridd det egyptiske samfunnet etter avsettelsen av Morsi, men han sa ingenting om den avsatte presidenten selv.

USA, som lenge nølte med å ta avstand fra sin mangeårige allierte Hosni Mubarak da demonstrasjonene mot ham startet i januar 2011, har siden blitt beskyldt av begge sider, både Brorskapet og de sekulære/ liberale, for å holde med motparten.

Morsi ble Egypts første frie folkevalgte president, men også en svært splittende figur – en splittelse som har blitt forsterket de siste månedene.

Risikerer dødsstraff

Kjennes Morsi skyldig etter tiltalen, risikerer han livsvarig fengsel eller i verste fall dødsstraff. Uansett dom vil trolig tilhengerne av Det muslimske brorskapet, som i september formelt ble tvangsoppløst, reagere.

Flere sentrale brorskapsmedlemmer og Morsi-støttespillere har dannet Antikupp-alliansen, som har varslet at de fortsatt vil kjempe for Morsi.

SISTE NYTT

Siste nytt