Hopp til innhold

Janukovitsj lover å ikke angripe demonstrantene

Ukrainas president Viktor Janukovitsj erklærte «våpenhvile» med opprørerne onsdag kveld og er klar til å innlede nye forhandlinger med opposisjonen. USAs president Barack Obama tror en samlingsregjering må til for å bevare freden.

Viktor Janukovitsj

Viktor Janukovitsj holdt en fjernsynstale tidligere onsdag.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Dette ble klart etter et møte mellom Janukovitsj og de to opposisjonslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk onsdag kveld.

nettsiden til Ukrainas president er det annonsert at partene kom frem til en våpenhvile og at de har blitt enige om å begynne forhandlinger med mål om å få slutt på blodsutgytelsen og stabilisere situasjonen i landet.

Det er ikke klart hva presidenten legger i ordet våpenhvile, og nøyaktig hva det vil innebære, men representanter for opposisjonen sa til det tyske nyhetsbyrået DPA at presidenten onsdag kveld har lovet ikke å angripe demonstrantene på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev.

Obama: – Håper våpenhvilen holder

Obama NSA Surveillance Barack Obama

HÅPER PÅ FRED: USAs president Barack Obama tror en samlingsregjering må til for å bevare freden i Ukraina. Onsdag kveld ble det erklært våpenhvile mellom regjeringsstyrkene og opposisjonen.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Uttalelsen på presidentens hjemmeside spesifiserer heller ikke hvordan de nye forhandlingene skal gjennomføres eller hvordan de kommer til å skille seg fra tidligere møter mellom Janukovitsj og opposisjonen.

USAs president Barack Obama følger situasjonen nøye.

– Jeg håper at våpenhvilen holder, men på sikt er regjeringen ansvarlig for at det innsettes en form for samlingsregjering, sa USAs president under et møte i Mexico onsdag.

Han tror en samlingsregjering i sin tur kan bane vei for et nyvalg.

Obama uttalte seg om situasjonen i Ukraina noen timer etter at amerikanske myndigheter innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn. Begrunnelsen er at de skal ha beordret brudd på menneskerettighetene.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har advart Ukrainas regjering mot å bruke militæret til å løse krisen i landet. I så fall vil landets forhold til NATO få store skader, ifølge Rasmussen.

Les også: Se bildene fra Kiev 19. februar

Les også: – To veier ut av krisen i Ukraina

Les også: sparket i kveld forsvarssjefen

Forhandlingsprosess

Ukraina Arsenij Jatsenjuk

Opposisjonslederen Arsenij Jatsenjuk bekrefter at det er inngått en avtale med presidenten.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

– Basert på resultatet av samtalene i kveld, har partene annonsert en våpenhvile og starten på en forhandlingsprosess for å få slutt på blodbadet og få til en stabilisering av situasjonen i landet, heter det i en uttalelse fra presidentens kontor.

Uttalelsen om en «våpenhvile» kommer dagen før utenriksministerne fra Frankrike, Polen og Tyskland kommer til Kiev. De skal ha samtaler med både presidenten og opposisjonen.

EU har truet med å innføre sanksjoner mot Ukraina og ukrainske statsborgere, om ikke det blir slutt på maktbruken mot demonstranter i Kiev.

– Hadde planlagt storming

Tidligere finansminister Arsenij Jatsenjuk sier på Fedrelandspartiets Internett-side i kveld at myndighetene hadde planlagt å storme Uavhengighetsplassen i dag, men at dette nå er avverget.

– Det er inngått en våpenhvile. Det viktigste nå er å spare menneskeliv, heter det i uttalelsen.

Det har i dag vært frykt for at Janukovitsj ville sette hæren inn mot demonstrantene, og det har gått rykter om at de planla å sette inn fallskjermsoldater.

Janukovitsj, sparket i kveld forsvarssjefen som tidligere har advart mot å bruke hæren mot demonstrantene. Utskiftningen i forsvarsledelsen ble av enkelte tolket som en forberedelse til en slik aksjon.

Nato advarer

Det har fått Natos generalsekretær til å reagere:

– Jeg oppfordrer sterkt den ukrainske regjering om å avstå fra ytterligere vold. Hvis militæret griper inn mot opposisjonen, vil Ukrainas bånd til Nato bli alvorlig skadet, sier Anders Fogh Rasmussen.

Selv om ikke Ukraina per i dag søker medlemskap i Nato, samarbeider landet med alliansen på en rekke områder. 28 ukrainske soldater deltar i de Nato-ledede styrkene i Afghanistan.

Reuters melder sent onsdag kveld at USA skal ha inndratt visumene til 20 ukrainske tjenestemenn som antas å være ansvarlige for voldelige aksjoner mot demonstranter.

De siterer en anonym kilde i departementet, som sier at USA har inndratt visum fordi de anser dem som ansvarlige for menneskerettighetsbrudd knyttet til politisk undertrykkelse i Ukraina.

Fryktet blodig natt

Den norske ambassadøren i Ukraina, Jon Fredriksen, sa tidligere i dag at han fryktet at kommende natt ville bli enda mer voldelig enn natt til onsdag. Minst 26 mennesker er drept det siste døgnet, og så mange som 1000 kan være såret i uroen.

Uroen i Ukraina har i dag spredt seg til andre deler av landet. Den ukrainske nettavisen Kiev Post melder at aktivister har tatt kontroll over eller satt fyr på lokale regjeringsbygninger i minst ni regionhovedsteder.

Det skal også ha vært uro i den østlige delen av Ukraina. Demonstrantene, som ønsker en nærmere tilknytning til EU og Vesten, er i flertall i den vestlige delen av landet, mens flertallet i den østlige delen kjenner nærmere tilknytning til Russland.

SISTE NYTT

Siste nytt