Hopp til innhold

Jegere leder kampen mot Boko Haram

Mens det nigerianske militæret kvier seg med å ta opp kampen mot Boko Haram, organiserer jegere seg for å forsvare byen Yola i det nordøstre Nigeria.

Afrikanske jegere med gevær

En gruppe afrikanske jegere poserer i Yola 4. desember i år etter en operasjon mot Boko Haram.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Torsdag kom nyheten om at 54 nigerianske soldater var dømt til døden for mytteri.

De dømte soldatene hadde nektet å følge ordre og gjennomføre et angrep mot Boko Haram fordi de mente det var for farlig.

Militæret i Nigeria er dårlig trent, dårlig utrustet og lite disiplinert. Meldingene fra Nordøst-Nigeria, der Boko Haram herjer, går ut på at militæret i stor grad unngår å ta opp kampen mot de militante muslimene.

– Boko Haram er i buskene, de er overalt. Det hæren gjør, er å ofre soldater. Jeg vervet meg for å forsvare landet mitt, men vi kan ikke forsvare det uten å være utstyrt til det, sa en soldat til BBC i august i år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afrikanske kvinner med sekker på hodet

Kvinner i Yola som har flyktet fra Boko Haram bærer sekker med mat som de har fått delt ut ved katedralen i byen.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Har ingen tillit

Den manglende kampviljen til militæret har ført til at tilliten til militæret er borte hos befolkningen i det nordøstre Nigeria.

– Jeg tror ikke troppene tar dette på alvor, sier 40 år gamle Hudu Ibrahim til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med sine fire koner og 14 barn rømte Ibrahim i slutten av oktober fra byen Uba til Yola, delstatshovedstaden i delstaten Adamawa.

Se kart nederst i saken.

Adamawa er en av de tre delstatene i Nordøst-Nigeria der det er innført unntakstilstand fordi Boko Haram kontrollerer store deler av delstatene.

Det nigerianske militæret kontrollerer bare delstatshovedstedene, i tillegg til at de nå og da sender ut patruljer på landsbygdene.

– Hver dag sier de at de gjør sitt beste, mens man kan se at de løper sin vei, sier Hudu Ibrahim som nå bor på en tidligere barneskole som er bygget om til en leir for interne flyktninger.

Militæret har ikke villet kommentere Ibrahims uttalelser, men har fått støtte fra mange andre i flyktningleirene rundt Yola.

Victoria Emmanuel, en trebarnsmor som flyktet da islamistene nærmet seg byen Michika, sier at «militæret stakk av og overlot oss til oss selv».

Da NRK var i Yola for to uker siden, fortalte innbyggerne at de hadde rømt fra et terrorvelde der menn ble begravet levende.

Offensiv fra Boko Haram

Victoria Emmanuel og Hudu Ibrahim er en del av en bølge av flyktninger som har strømmet til Yola etter at Boko Haram startet en offensiv i delstaten Adamawa i slutten av oktober.

Islamistene møtte nesten ikke motstand og mange fryktet at også Yola ville falle til Boko Haram.

– For tre uker siden var folk i panikk. Folk sov med ett øye åpent og hvis et dekk eksploderte begynte folk å løpe fordi de trodde det var en bombe, sier Phineas Elisha, talsmann for delstatsguvernøren i Adamawa, James Bala Ngilari.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Afrikanske jegere

Sjefen for jegerne i Adamawa, Mohammed Usman Tola (med ryggen til), deler ut det som kalles magiske urter til noen av sine kampfeller før de skal ut og kjempe mot Boko Haram.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Stoppet med borgervern og jegere

Nærbilde av gevær

Nærbilde av geværet til en av jegerne i Yola som kjemper mot Boko Haram.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

De siste tre ukene har myndighetene i Adamawa klart å stoppe Boko Haram, og til dels drive dem ut av noen av byene de hadde tatt over.

Suksessen har kommet etter at guvernør James Bala Ngilari har organisert lokale jegere og andre grupper til å kjempe mot Boko Haram.

Til tross for at mange av de lokale jegerne er bevæpnet med eldre to meter lange rifler, har de vist seg langt mer villige til å gå i strid med Boko Haram enn hva det nigerianske militæret har gjort.

– Borgervernet og jegerne er lokale folk, lokale gutter som kjenner terrenget. Når du bringer inn en soldat fra Bayelsa (i det sørlige Nigeria, red.anm.) som kommer hit for første gang, så kjenner han ikke terrenget, sa guvernør Ngilari til BBC tidligere i desember.

Lederen for jegerne som kjemper mot Boko Haram er Mohammed Usman Tola, en 60-åring bevæpnet med et gammelt gevær med trekolbe.

Til tross for at styrkene til Boko Haram er bevæpnet med stridsvogner og granatkastere, sier militæreksperter at jegerne med de gamle geværene har vært svært viktige når det gjelder å stoppe Boko Haram.

Sjefsjegeren, Tola, sier at mennene hans har vært med på å drive Boko Haram ut av flere byer de siste ukene, blant dem Gombi, Mubi og byen Victoria Emmanuel flyktet fra, Michika.

Så langt er fortsatt Boko Haram en trussel i store deler av delstaten Adamawa, men de tradisjonelle jegerne har gitt lokalbefolkningen et håp om at det nytter å kjempe imot.

Nord-Nigeria

SISTE NYTT

Siste nytt