Hopp til innhold

Krever klimatiltak i 150 land

NEW YORK (NRK): Søndag arrangeres en verdensomspennende aksjon som skal presse verdens statsledere til å ta klimaendringene på alvor, og FNs generalsekretær har varslet at han selv vil delta i New York.

Klima demonstrasjoner i New York

VIDEO: I New York demonstrerer flere titusen i gatene. Noen av dem er norske og en av dem er til og med en tidligere statsråd.

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima
Klimaprotest i Sydney

Aktivist i Sydney med en melding til statsminister Tony Abbott, som ikke deltar på toppmøtet i New York.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Det er meldt om over 2000 arrangementer i 150 forskjellige land i løpet av søndagen, og arrangøren hevder aksjonen er den største i sitt slag noensinne.

I Australia møtte flere tusen mennesker opp i Sydney, Melbourne, Brisbane, Cairns og Perth søndag morgen. En gruppe aktivister i Melbourne har nå lagt ut på en 70 mil lang gåtur til hovedstaden Canberra.

I Cairns hadde en gruppe på rundt 100 personer møtt opp utenfor lokalene der G20-landenes finansministre møtes søndag, med krav om at klimaendringer settes på agendaen.

– Jeg er her fordi jeg er en far og en vitenskapsmann. Jeg forstår hva klimaendringene betyr for barna våre, økonomien vår og helsa vår, sier den australske biologen John Rainbird til nyhetsbyrået AFP.

Skuespiller Emma Thompson og datteren Gaia deltar i "Folkets klimamarsj" i London

FOR KLIMA: Skuespiller Emma Thompson og datteren Gaia deltok i London-opptoget i den verdensomspennende aksjonen søndag.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Markeringer over hele verden

Aksjonen sprer seg videre over hele verden utover søndagen.

I en liten landsby i Papua Ny-Guinea skal elever fra en barneskole ha en markering ved et fyrtårn som står delvis under vann på grunn av det stigende havnivået, og representanter for masaifolket i Tanzania skal marsjere med krav om nye tiltak for å bevare nasjonalparken Serengeti.

Flere tusen mennesker er ventet til arrangementer i hovedstedene i India og Colombia for å kreve en satsing på grønn energi, og det er varslet sykkelparader i Paris og Berlin.

I Rio de Janeiro skal den berømte Kristusstatuen bades i grønt lys. I London skal det marsjeres til parlamentet, og mellom canadiske Vancouver og amerikanske Seattle skal flere tusen mennesker etter planen holde hender over grensen.

Klimamarsjen i Oslo starter klokken 14 på Eidsvolls plass foran Stortinget.

Les også: Regjeringen med pengepakke til klimasaken

Kristusstatuen i Rio i grønt lys

Kristusstatuen i Rio de Janeiro skal farges grønn for å markere klimamarsjen.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Ban Ki-moon deltar i New York

I New York er det ventet at over 100.000 mennesker vil delta i klimamarsjen søndag kveld norsk tid.

Blant dem er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, skuespilleren Leonardo di Caprio og USAs tidligere visepresident Al Gore, skriver BBC.

– Jeg tror generalsekretæren innser at dette er for alle, og det er viktig at samfunn i alle land legger press på sine ledere for å få dem til å gjøre endringene som er nødvendige for å få en trygg verden, sier FNs tidligere spesialutsending Mary Robinson.

Folk som ble rammet av orkanene «Sandy» og «Katrina» har også meldt sin ankomst. Det samme har en rekke forskere, religiøse ledere og representanter for stammefolk i Nord- og Sør-Amerika.

Les: FN-sjef: Kan ikke satse på mirakel
Les: FN: Ozonlaget på bedringens vei

Leonardo di Caprio og Ban Ki-moon

Leonardo di Caprio ble lørdag utnevnt til fredsambassadør for FN.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Møtes hos FN tirsdag

Tirsdag møtes 125 statsledere i FNs hovedkvarter i New York.

Målet er å forberede en internasjonal klimaavtale som skal være på plass i 2015, og arrangørene av den globale klimamarsjen håper aksjonen kan bidra til å legge ekstra press på statslederne.

Ban Ki-moon har bedt alle statslederne om å komme med konkrete løfter om tiltak, og vil at flest mulig skal forplikte seg til å kutte utslipp og tilby økonomisk hjelp til de verst stilte landene.

Ifølge The Guardian er det spesielt viktig at USAs president Barack Obama forplikter seg til å begrense den globale temperaturøkningen til to grader celsius.

Denne økningen anses allerede som vanskelig å unngå, men en bred enighet om en konkret grense vil trolig gjøre det mye enklere å bli enige om en felles plan for å stanse temperaturøkningen.

Kina, India, Australia, Russland og Canada stiller ikke på møtet. Likevel vil det være flere statsledere til stede enn det var på klimakonferansen i København i 2009.

Les: Trur ny klimaavtale blir vanskeleg
Les: FNs klimapanel: Må kutte halvparten av utslippene innen 2050

Klimaprotest i Sydney

Flere tusen mennesker samlet seg i de største byene i Australia for å kreve en internasjonal klimaavtale. Her fra Sydney søndag morgen.

Foto: PETER PARKS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt