Hopp til innhold

– Svært uheldig med kinesisk importforbud

Norges sjømatråd sier Kinas importforbud mot norsk, hel laks både vil koste tid og penger for de norske lakseeksportørene.

Christian Chramer

– GRADVIS VERRE HVERT ÅR: Ifølge Norges sjømatråd har det blitt vanskeligere og vanskeligere for hvert år å selge norsk laks til Kina. Her er Christian Chramer (i midten) sammen med kokkene Geir Skeie og Adrian Løvold i Indonesia i 2012 under kronprinsbesøk.

Foto: Geir Bakkevoll / Norsk sjømatråd

– Man kan si at situasjonen har blitt gradvis verre siden 2010, og dette forbudet gjør situasjonen ytterligere krevende for norsk laks i Kina, sier Christian Chramer, som er kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd til NRK.

I fjor sendte Norge 7650 tonn laks til Kina til en verdi av 351 millioner. Nå kan det bli langt færre kinesere som får spise norsk laks.

Fra 10. september har Kina varslet at de ikke lenger kommer til å importere norsk, hel laks. Årsaken skal være at de mener den inneholder lakseviruset Infeksiøs lakseanemi (ILA).

Over 100 millioner kroner i lakse-pr tapt

Ifølge Chramer sier Kinas varslede importforbudet betyr at investeringer som både norske selskaper har gjort, og penger brukt på markedsføring av norsk laks i Kina, går tapt.

– Det er gjort et stort arbeid og investert over 100 millioner i markedsføring av norsk laks i Kina. Dette forbudet betyr dessverre at en av de markedene vi har satset på i mange år blir ytterligere vanskeligere for norske eksportører, sier Chramer.

Han sier forbudet i første rekke innebærer at Norge ikke kommer inn på markedet med de mengdene det er salgsmuligheter for, og at det er vanskelig å si hvor store tap det gir laksenæringa i Norge, fordi norsk laks også er populær i mange andre land.

– Men det er klart at Kina er et fremvoksende marked, der Norge har hatt en stor markedsandel, opp mot 90 prosent, og vår andel er nå nede på 30 prosent, og vil kanskje kunne bli ytterligere redusert med dette, sier han.

– Vil helst selge med hodet på

Kina tillater fortsatt import av andre lakseprodukter, det vil si fisk uten hode, gjeller og innvoller. I Kina spiser man fiskehodet som en delikatesse, og fisken selges hel både i butikk og i restauranter.

Ifølge Chramer ønsker både kjøperne og selgerne helst å sende den norske laksen med hodet på.

– I land i Asia så selges et laksehode for 20 norske kroner, så tar man av hodet, så taper man penger, og de asiatiske kundene får ikke det produktet de vil ha, forteller Chramer.

Chramer tror norsk industri vil kunne omstille seg til de nye kravene, men at det både koster tid og penger.

– Det er grunn til å tro at det fortsatt vil komme norske lakseprodukter inn i Kina fordi det er ingenting galt med produktet vårt. Det er et spørsmål om rett sertifikat, men på den andre siden så må det settes flere hender og maskiner i arbeid for å fjerne hodet på fisken.

Ønsker ikke spekulere på om politikk ligger bak

I fjor eksporterte Norge laks til Kina for 383 millioner. Året etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, dalte eksporten av norsk laks til Kina fra 497 til 200 millioner kroner i 2011, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Kan det være politikk som står bak dette nylige forbudet?

– Vi har ikke spekulert på årsaken bak dette, men vi har registrert at situasjonen har blitt vanskeligere siden 2010, og at dette er en ytterligere forverring for norsk laks inn på det kinesiske markedet.

– Så langt vi har klart å bringe på det rene, så gjelder jo dette bare norsk laks, så det betyr at vår laks får en mer utfordrende situasjon i det kinesiske markedet. Det er svært uheldig, sier Chramer.

Christian Chramer

Ifølge Christian Chramer har Norge brukt over 100 millioner kroner på markedsføring av norsk laks i Kina. Dette kan nå gå tapt på grunn av importforbudet.

Foto: Norges sjømatråd

SISTE NYTT

Siste nytt