Hopp til innhold

Mexicos ambassadør: – Det er trygt å reise til Mexico

Saken med 43 savnede lærerstudenter skaper hodebry for myndighetene i Mexico. Landets ambassadør i Norge har nå sendt e-poster til norske journalister for å fortelle at man tar saken på alvor.

Demonstrasjoner i Mexico

Maskerte studenter står ved porten til Høyesterett i Guerrero, under den demonstrasjon mot regjeringens håndtering av de savnede studentene. Bildet er tatt torsdag.

Foto: DANIEL BECERRIL / Reuters

Mexico Violence

Rundt 20.000 mennesker gikk i går i protesttog. Der misfornøyde med myndighetene sin etterforskning av studentforsvinningene.

Foto: Marco Ugarte / Ap
MEXICO-VIOLENCE/ A man walks past a billboard with the photographs of the 43 missing students of the Ayotzinapa Teacher Training College in Tixtla

Bilder av de 43 studentene henger oppe, for å minne folk om at de fortsatt er savnet.

Foto: DANIEL BECERRIL / Reuters
MEXICO-VIOLENCE/ Activists hang up a sign that reads "Closed" at the building of the National Human Rights Commission (CNDH), during a demonstration to demand justice for the 43 missing students from the Ayotzinapa teachers' training college, in Mexico City

«Stengt», står det skrevet over inngangen til et nasjonalt menneskerettighetskontor. Aktivister protesterer mot at myndighetene ikke har funnet ut hva som har skjedd med de 43 studentene.

Foto: JORGE DAN LOPEZ / Reuters

Etter noen år med fallende drapstall, og en voksende økonomi, er Mexico igjen i fokus på grunn av problemer knyttet til narkokarteller og kriminalitet.

Det er snart seks uker siden 43 lærerstudenter fra Ayotzinapa Normal School forsvant fra byen Iguala i Guerrero, Mexico. Lærerstudentene skal angivelig ha blitt pågrepet av politiet, etter ordre fra tidligere ordfører Jose Luis Abarca.

Forsvinningen til de 43 lærerstudentene har skapt politisk krise i Mexico. Bakgrunnen er at opprørte mexicanere mener myndighetene ikke har gjort nok for å hindre korrupsjon i politiet.

Saken har også fått internasjonal oppmerksomhet, og Wall Street Journal er blant mediene som har påpekt at saken er i ferd med å skape et nytt omdømmeproblem for landet.

– Viktig å vise at vi tar saken på alvor

I Norge har den mexicanske ambassaden vært proaktive, og sendt ut e-poster til journalister for å forsikre om at problemet blir tatt på alvor.

I e-posten, som også er sendt til journalister i NRK, heter det blant annet at «Mexico, og regjeringen er svært lei seg for de beklagelige hendelsene som har oppstått i Iguala». NRK har også fått tilsendt offentlige dokumenter som viser at mexicanske myndigheter har vært i møter med venner og familie av de savnede.

I møtet skal myndighetene og de pårørende ha lagt en plan for hvordan etterforskingsarbeidet skal gjøres best mulig. Partene skal også ha skrevet under på en samarbeidsavtale.

«De voldelige hendelsene i Iguala kan ikke unnskyldes, og den mexicanske regjeringen tar nå grep for å sørge for at sannheten kommer fram, og de som er ansvarlige for disse handlingene straffes», skriver Mexicos ambassadør til Norge, Lius Javier Campuzano Piña.

– Må fordømmes

På spørsmål om saken har blitt et omdømmeproblem for Mexico, og om dette er grunnen til at man har tatt direkte kontakt med journalister, forklarer Campuzano Piña at bakgrunnen er at Mexico nylig gjenåpnet sin ambassade i Norge.

– I den forbindelse har vi tilbudt informasjon til norske medier om reformprosessene som pågår i Mexico nå. Da denne tragiske hendelsen skjedde, var det naturlig å også tilby informasjon om det som skjer, og hva regjeringen i Mexico gjør, sier Campuzano Piña til NRK, og legger til:

– Dette er en handling som fordømmes av mexicanske myndigheter, og vi ser også at den har fått mye internasjonal oppmerksomhet. Derfor er det også viktig å vise at vi tar saken på alvor, sier ambassadøren.

20.000 i demonstrasjoner

Demonstranter har de siste seks ukene krevd at delstatsguvernør Angel Aguirre og president Enrique Peña Nieto skal gå av. Forbes Magazine har allerede slått fast at saken har blitt den største politiske utfordringen Nieto har måttet hanskes med etter to å ved makten.

Torsdag ble det også arrangert en protestmarsj, som skal bidra til at de 43 lærerstudentene blir funnet. Opp mot 20.000 mennesker skal ha deltatt, ifølge Radio Cadena Agramonte.

Campuzano forsikrer at myndighetene i Mexico nå gjør alt de kan for å finne studentene.

– Det er mange ting som gjøres, blant annet at generaladvokaten og hæren har blitt koblet inn i arbeidet. I tillegg ble det 3. november opprettet en kommisjon der pårørende sammen med regjeringen skal samle og systematisere informasjon. Dette for å kunne finne ut mer om hva som har skjedd.

Borgermester pågrepet

Grunnen til at studentene ble pågrepet, og sannsynligvis drept, skal ha vært at de deltok i demonstrasjoner, som forstyrret et arrangement hvor den tidligere ordførerens kone fremmet de politiske ambisjonene, ifølge nettstedet Vice.

I kjølvannet av forsvinningen har en rekke politimenn blitt pågrepet, mistenkt for å være involvert i kidnappingen. Det har også kommet frem at politimennene skal ha hatt tette bånd til narkokartellet Guerreros Unidos.

Under en uke etter forsvinningen annonserte ordfører Jose Luis Abarca at han tok permisjon i 30 dager. Kort tid etter krevde delstatsguvernør Angel Aguirre at ordføreren meldte seg for myndighetene, men Abarca dukket ikke opp.

Først denne uken kom meldingen om at Abarca og hans kone er pågrepet og siktet for innblanding i bortføringen av de 43 studentene.

– Han har blitt pågrepet for å gi informasjon om studentene, og om hendelsen. Det er det vi kan si om dette per nå, sier Campuzano Piña, og legger til at det er varslet en pressekonferanse om hendelsen fredag kveld.

– Trygt å reise til Mexico

Ifølge tall fra Mexicos folkeråd for offentlig sikkerhet og kriminell rettferdighetseks av verdens 30 farligste byer utenfor krigsområder i 2013 i Mexico. På Utenriksdepartementets hjemmesider heter det blant annet at «voldssituasjonen i Mexico er kompleks, og reisende oppfordres til å holde seg løpende oppdatert».

Samtidig tilbyr en rekke norske turoperatører, som Apollo og Solfaktor, turer til landet. På spørsmål om hvilke forholdsregler norske turister bør ta før man reiser til Mexico, svarer den mexicanske ambassadøren at de fleste av landets 31 delstater er rolige.

– Dette er et viktig spørsmål. Mexico er et veldig stort land, omtrent fire ganger så stort som Frankrike. Den største delen av landet er veldig stabilt og sikkert. Samtidig er det slik at det i fem–seks av 31 delstater, og særlig noen spesielle byer, som er mer urolig.

– Det reiste om lag 25 millioner turister til Mexico i fjor, en økning på om lag 10 prosent. I all hovedsak er det svært trygt, men det er noen områder man bør unngå. Slik er det også i flere andre områder og store byer verden over, sier Campuzano Piña.

SISTE NYTT

Siste nytt