Hopp til innhold

Nord-Korea og Russland styrker båndene

–Tettere kontakt mellom de to hardt kritiserte nasjonene skaper nye muligheter, mener forsker.

Nordkoreanske arbeidere ved jernbanen på grensen til Russland

Toglinjen mellom Russland og Nord-Korea som ble etablert i fjor kan åpne for nye muligheter for begge land.

Foto: David Guttenfelder / Ap

Russland blir sterkt kritisert av vesten for sin støtte til separatistene i Ukraina. Samtidig risikerer nabolandet Nord-Korea å bli stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag, på grunn av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Nå møtes de for å diskutere felles interesser.

Neste uke drar Nord-Koreas partisekretær Choe Ryong-Hae til Moskva for å treffe president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hwang Pyong So, Choe Ryong Hae, Kim Yoang Gon

Choe Ryong-Hae (til høyre) skal møte president Vladimir Putin neste uke.

Foto: Yun Tae-hyun / Ap

Gjensidige økonomiske interesser

De to skal blant annet diskutere muligheten for at Russland tar fatt på oppussingen av den nordkoreanske jernbanen, en avtale verdt 25 milliarder dollar.

– Nord-Korea er desperat etter utenlandske investeringer, spesielt for å oppdatere en infrastruktur som er blitt veldig slitt. Veiene er lite brukt, men jernbanen trenger nok overhaling. Landet har brukt enorme summer på atomprogrammet og sine militære styrker og har fint lite tilgang til kapital, sier oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets Høyskole.

Russland er på sin side interessert i Nord-Koreas mineraler, som landet ikke har kapasitet til å utvinne selv, men jernbanen er også et kapittel for seg selv.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Toget med Nord-Koreas leder kommer til Khasan i august 2011

Russlands president Vladimir Putin har store ambisjoner med toglinjen mellom de to landene.

Foto: YURI MALTSEV / Reuters

Jernbanesporet

Putin har nemlig store ambisjoner med jernbanesporet, som knytter de to nabolandene sammen.

Da jernbanen mellom den nordkoreanske grensebyen Rajin, og Khasan på den russiske siden av grensen, ble åpnet etter en grundig oppussing i fjor, skrev Bloomberg at knutepunktet kan oppfylle Putins drøm.

Dersom Nord-Korea åpnes for omverdenen vil Russland nemlig kunne levere et hurtig alternativ til transportruten fra Øst-Asia til Europa gjennom Suez-kanalen.

Den trans-siberiske jernbanen vil være tre ganger raskere.

Dessuten kan Russland raskere få levert kull til asiatiske land, dersom det kan skje gjennom Nord-Korea.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nordkoreansk militære ved brannbiler landet har fått av Russland

Gaver er en viktig ingrediens i ethvert vennskap. Brannbilene de nordkoreanske soldatene speiler utover er en gave fra Russland.

Foto: JON CHOL JIN / Ap

Russland som mellommann

Den økonomiske motivasjonen til begge land kan skape en interessant utvikling, mener Ydstebø. Seniorforsker Geir Helgesen, ved Nordisk Institutt for Asiastudier (NIAS) er enig.

Pyongyang er i en situasjon der landet ønsker å avverge en FN resolusjon som kan føre til at Nord-Korea blir stilt for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Pyongyang har blant annet parert med å invitere en menneskerettighetsgransker til landet.

Helgesen frykter at Vesten går inn i det vante sporet med å fordømme Nord-Korea, i stedet for å åpne for den historiske muligheten landet nå har gitt til dialog.

– Da går man 15 skritt tilbake til en situasjon der det nesten ikke kommer til å være noen dialog overhodet. Jeg pleier å si at Nord-Korea er et reaktivt regime. Det kommer til å reagere på angrepene med motangrep.

Meklerrolle

Trass i sin egen isolerte posisjon kan Russland komme til å spille en viktig rolle, og ta rollen som mekler mellom den stalinistiske staten og Vesten, mener begge Nord-Korea ekspertene.

– De to landene kan muligens finne hverandre i en situasjon som hjelper Nord-Korea til å tjene utenlandsk valuta, men også til å komme ut av isolasjonen, sier Helgesen.

Russland og Nord-Korea har bygd havnen i Rajin

Festkledde nordkoreanere feiret i sommer åpningen av en ny havn, som Russland bygde sammen med Nord-Korea.

Foto: YURI MALTSEV / Reuters

– Man skal ikke se bort fra at Russland kan spille en kanal inn til Nord-Korea for det internasjonale samfunnet, sier Ydstebø.

Det er ikke bare Russland som har interesse av at Nord-Korea blir mer tilgjengelig. Også Nord-Korea har en egeninteresse i å åpne opp mer for verden utenfor, mener Helgesen.

Ønsker dialog

– Jeg tror ikke noen i USA egentlig er av den formening at Nord-Korea ønsker noe annet enn dialog, utdyper han.

Han minner om at det tidligere i historien, ikke minst under Clinton-regjeringen, var sterke tegn på at Nord-Korea var på veg ut av isolasjonen. Under George W.Bush gikk utviklingen tilbake og det ble harde fronter.

Dersom Russlands president skulle innta rollen som mekler, er det således et spørsmål om Vesten tør å satse, mener forskeren.

– Jeg stiller spørsmål til om USA virkelig ønsker en vei til kompromiss og mer normalisering av forholdet. Det er jeg ikke så sikker på, sier Helgesen.