Hopp til innhold

Norsk gull i kokke-VM

Ørjan Johannessen (29) tok onsdag kveld gullmedalje i kokkemesterskapet Bocuse d'Or i den franske byen Lyon.

Ørjan Johannessen vant gull i kokkemesterskapet Bocuse d'Or i Lyon.

Johannessen hadde med seg assistent Jimmy Øien og trener Odd Ivar Solvold på laget, og gikk til topps foran 23 andre land. USA tok sølvmedalje, mens Sverige fikk bronse.

I finalen fikk det norske laget fem og en halv time på seg til å tilberede en kjøttrett og en fiskerett, og hovedingrediensene skulle være perlehøns og ørret.

Ørjan Johannessen

Det norske laget gikk helt til topps foran USA og Sverige.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

– Råvarevalget var perfekt, og vi har hatt en god oppkjøring mot VM, sier Johannessen i en pressemelding onsdag kveld.

– Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sier Eyvind Hellstrøm, som er president i Bocuse d´Or Norge og dommer i finalen i Lyon.

Det ble også delt ut spesialpriser for beste kjøtt- og fiskeretter. Disse gikk til henholdsvis Finland og Japan.

Femte norske gullmedalje

Johannessen jobber til daglig på Bekkjarvik Gjestgiveri i Austevoll i Hordaland. Han tok sist bronse i Europa-mesterskapet i Stockholm i mai i fjor.

Han deltok også i Bocuse d'Or i 2013. Da kom han på femteplass.

Dette er femte gang en norsk kokk vinner den prestisjetunge konkurransen, som arrangeres annethvert år og anerkjennes som et uoffisielt verdensmesterskap for kokker.

Norge har i tillegg tatt to sølv- og to bronsemedaljer.

Ørjan Johannessen

Det norske laget i full sving på Bocuse d'Or i Lyon onsdag.

Foto: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK / Afp

Stiansen: – Jeg er helt rørt

Bent Stiansen

Bent Stiansen tok den første norske gullmedaljen i Bocuse d'Or i 1993.

Foto: NTB Scanpix

Bent Stiansen, som ble den første norske vinneren av Bocuse d'Or i 1993, mener det er mye vanskeligere å vinne konkurransen nå enn det var den gangen.

– Det er den største prestasjonen gjort av noen kokk i Norge noen gang. Det er så steinhard konkurranse nå, sier Stiansen til NRK.

Stiansen forteller at Johannessen har jobbet mye med det mentale, og skryter av 29-åringens konsentrasjon.

– Det som er helt unikt er at han har kommet inn i en enorm flyt som kan sammenlignes med Svindal og Jansrud når de er på sitt beste. Han er rolig, avbalansert og strukturert. Og så lager han eventyrlig god og smakfull mat, sier han.

Ifølge Stiansen får Norges representant i Bocuse d'Or hjelp av hele kokke-Norge.

– Dette befester at vi er verdens beste konkurransekokker, og det er kult. Det er helt sinnssykt, jeg er helt rørt, sier Stiansen.

SISTE NYTT

Siste nytt