Hopp til innhold

Senterpartiet: – Vi er humanitær, ikke militær stormakt

Senterpartiet og SV støtter ikke regjeringens plan om å sende norske soldater til Irak for å bidra i kampen mot IS. Arbeiderpartiet og KrF derimot mener bidraget klart er innenfor folkeretten.

Ofte har vi heller forsterket enn løst problemer ved å sende soldater, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om regjeringens vedtak om å sende soldater til Irak.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er skeptisk til å sende norske soldater til Irak.

Tidligere torsdag ettermiddag har stortingspartiene blitt orientert om regjeringens planer om styrkebidrag til kampen mot IS i Irak. Regjeringen informerte i et lukket møte for Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité.

Les mer: Norge sender 120 soldater til Irak

Men ikke alle partiene på Stortinget støtter at norske menn og kvinner skal sendes til Irak.

– Vi er mot at Norge skal sende så tunge soldatbidrag til Nord-Irak, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Han gjør det klart at partiet mener norske politikere og det norske forsvaret vet for lite om hvordan et norsk bidrag faktisk kan gjøre en forskjell.

Vedum mener at Norge heller bør satse hardere på andre fronter.

– Vi er ikke en militær stormakt, men vi er en humanitær stormakt. Vi mener at der Norge kan gjøre en faktisk forskjell i regionen er ved å satse enda tyngre på det humanitære, sier han i Dagsnytt atten.

Arbeiderpartiet og KrF støtter bidraget

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Til stede i møtet i Stortinget var Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet som leder utenrikskomiteen.

Arbeiderpartiet stiller seg bak regjeringens avgjørelse om å sende soldater til Irak.

– Beslutningen er klart innenfor folkerettens rammer. Sivilbefolkningen har åpenbart et behov for beskyttelse, og det irakiske folk har selv bedt det internasjonale samfunnet bidra i kampen mot ISIL, sier leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenrikskomité til NTB.

Hun mener situasjonen for sivilbefolkningen i Irak hadde vært enda verre om ikke USA hadde intervenert.

Også Kristelig Folkeparti støtter å sende norske soldater til Irak.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Partiets leder Knut Arild Hareide sier dog at spørsmålet er krevende.

– Det å ta slike virkemidler i bruk er det vanskeligste vi gjør som politikere, og absolutt siste utvei, sier Hareide til NTB.

Avgjørende for KrFs ja er at beslutningen ikke bryter med folkeretten, og at regjeringen har en «helhetlig tilnærming som også omfatter humanitær bistand».

– Et militært bidrag fra Vesten er ønsket av en samlet region. Rundt 50 land deltar. Situasjonen er en helt annen enn for elleve år siden, sier Hareide.

Forsvarsministeren: – Også stor humanitær bidragsyter

Trygve Slagsvold Vedum mener at historien har vist at det ikke er lurt å gå inn militært uten god nok kunnskap.

– Det er stor fare for at soldatene våre kan bli skadet eller miste livet. Samtidig er det veldig stor usikkerhet rundt situasjonen og hvordan dette skal løses, sier Senterparti-lederen.

Han frykter at norske liv vil kunne gå tapt i et bidrag som man ikke vet hvordan vil hjelpe regionen. I tillegg frykter han en langvarig krig med norsk involvering.

– Når vi først går inn er det svært vanskelig å gå ut, det vet vi fra Afghanistan. Ved å gå inn nå setter vi oss i en svært vanskelig situasjon, sier han.

Senterpartiet får støtte for skepsisen fra SV. Både SV og Senterpartiet frykter at vestlig involvering på bakken vil kunne gjøre vondt verre.

– Jeg er sterkt skeptisk til forestillingen om at en USA-ledet aksjon vil føre til stabilitet eller nedkjempelse av ISIL, sier Lysbakken til NTB. ISIL er et annet navn på opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide forsvarer beslutningen, og sier det ikke er noe enten eller mellom militære og humanitære bidrag.

– Vi gjør begge deler ved å være en av de største humanitære bidragsyterne, men vi må også bidra militært. Vi kan ikke sitte å se på uten å bidra når de andre går inn militært, sier hun til NRK.

Risiko for økt terrortrussel i Norge

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide om mulig økt terrortrussel i Norge etter engasjement i Irak mot IS.

SISTE NYTT

Siste nytt