Hopp til innhold

Sinne blant Assad-regimets egne over nytt kjøpesenter

Mens det meste av Syria herjes av borgerkrig og hundrevis dør hver uke, åpnet den syriske statsministeren sist torsdag et nytt kjøpesenter til hundrevis av millioner kroner.

Kvinne ved grav i Tartus

En kvinne ved graven av en slektning på Martyrenes kirkegård i Tartus, byen som har mistet flest soldater i borgerkrigen på regimets side.

Foto: En plakat av en død soldat fra Taurus er hengt opp på en vegg i byen. / AFP

I skyggen av kampen mot IS i det nordlige og nordøstlige Syria, raser borgerkrigen i uforminsket styrke.

Plakat av død soldat

En plakat av en død soldat fra Tartus er hengt opp på en vegg i byen.

Foto: JOSEPH EID / AFP

Totalt er over 180.000 drept siden borgerkrigen brøt ut i mars 2011, og ni millioner mennesker er drevet på flukt.

Hver uke drepes flere hundre nye i kamper mellom styrkene til regimet til president Bashar al-Assad og opprørerne.

Flest døde soldater

Kystbyen Tartus ved Middelhavet har vært en bastionene til regimet under hele borgerkrigen.

Tartus og naboprovinsen Latakia domineres av alawitt-sekten, sekten som Assad-familien tilhører.

Se kart nederst i saken.

Så langt har områdene vært spart for selve borgerkrigen, men det betyr ikke at befolkningen ikke er rammet.

Fordi de er regnet som spesielt lojale mot regimet, har Tartus måttet sende flere soldater til regjeringsstyrkene enn noe annet område.

Flere soldater fra Tartus er døde i borgerkrigen enn fra noe annet distrikt i Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjøpesenter i Tartus

Syrere sitter ved bordene i atriumet i de nyåpnede kjøpesenteret i Tartus.

Foto: Stringer / AFP

Kjøpesenter vekket sinne

Ti milliarder syriske pund brukt på et kjøpesenter mens sårede soldater betaler av egen lomme for operasjoner og ikke spiser annet en poteter og brød.

Syrer fra Tartus / Twitter

Seksti prosent av innbyggerne i Tartus har ikke råd til å handle her.

Syrer fra Tartus / Facebook

Kjøpesenteret har åpnet og martyrenes familier kan ta bilder ... og de sårede kan tjene på salget av proteser. Lenge leve nasjonen.

Facebook
Kjøpesenteret i Tartus

Kjøpesenteret i Tartus har kostet 350 millioner kroner.

Foto: Stringer / AFP

Selv blant Assad-regimets støttespillere har det de siste ukene vært offentlig kritikk. I Tartus har kritikken kommet etter at statsminister Wael al-Halaqi 9. oktober åpnet et nytt kjøpesenter i byen.

Kjøpesenteret inneholder blant annet sju restauranter, lekerom for barn og et utall butikker.

Det hele har kostet rundt 350 millioner norske kroner. I tillegg er det investert i turistprosjekter for like mye i området.

Selv om det dreier seg om privatfinansierte prosjekter, har de åpenbart regimets støtte. På sosiale medier har det flommet med kritikk av at regimet prioriterer arbeid med kjøpesenter midt i borgerkrigen.

– Later som om «alt er bra»

Nettstedet Syria Report, som skriver om den syriske økonomien, skriver at det har vært sterke reaksjoner fra regimets tilhengere.

– Selv om Tartus Mall er en privat investering, kan ikke prosjekter på en slik størrelse skje uten støtte fra regimet og blir derfor oppfattet som en kilde til berikelse for tjenestemenn fra regimet, skriver nettstedet.

Redaktøren av nettstedet, Jihad Yazigi, sier at regimets beslutning om å la kjøpesenteret bygges er en del av en langsiktig strategi.

– Regimet prøver gjennom disse prosjektene å late som om «alt er bra», at situasjonen er under kontroll. Det har vært taktikken deres i tre og et halvt år, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syrisk familie foran bildevegg

En syrisk familie går forbi en vegg i Tartus der bilder av soldater fra byen som har mistet livet under borgerkrigen er hengt opp.

Foto: JOSEPH EID / AFP

Sinne over borgerkrigen

Sinnet over kjøpesenteret i Tartus viser et økende sinne også blant regimets støttespillere over borgerkrigen som synes å fortsette og fortsette, uten noen ende i sikte.

Jihad Yazigi i Syria Report sier at Assads støttespillere har blitt stadig sintere etter at flere militærbaser har blitt inntatt av IS-styrker.

I august inntok IS den syriske hærens siste base i den nordøstlige Raqqa-provinsen og drepte rundt 200 soldater.

Etter at militærbasen falt sirkulerte det grusomme bilder av massehenrettelser og halshugginger av soldater, noe som førte til raseri blant regimets tilhengere over at ikke mer var gjort for å stoppe IS.

Aktivister som vanligvis støtter Assad-regimet kritiserte det offentlig på sosiale medier, og noen prøvde til og med å organisere demonstrasjoner mot forsvarsministeren, general Fahd al-Freij. Fem av de involverte ble arrestert i september.

I september ble nesten 50 barn drept i et bombeangrep på en skole i en alawitt-dominert bydel i byen Homs.

Familie og slekt av de drepte barna demonstrerte offentlig og krevde distriktsguvernørens avgang. Så langt har ikke kritikken rettet seg direkte mot president Bashar al-Assad, men mot høytstående tjenestemenn i regjeringen.

– Folk har ikke kritisert Bashar al-Assad, enten fordi de er redde eller fordi han er deres eneste mulighet, sier Yazigi.

For Bashar al-Assad og de andre syriske lederne er ulmingen blant alawittene i Tartus og de andre støttespillerne den kanskje største trusselen så langt under den tre og et halvt år lange borgerkrigen.

Uten støtte blant sine, vil regimet på sikt vanskelig kunne holde seg ved makten.

Syria med byer

SISTE NYTT

Siste nytt