Hopp til innhold

– Ebola-epidemi uten sidestykke i Guinea

Nærmere 80 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av ebolavirus i Guinea. Leger uten grenser frykter at utbruddet skal komme ut av kontroll, ettersom viruset nå har nådd hovedstaden Conakry.

Helsepersonell fra Leger uten grenser hjelper en ebolapasient med å spise i den sørlige byen Gueckedou i Guinea. Mariano Lugli Leger uten grenser, som er ansvarlig for kriseoperasjonen i Guinea, snakker om utfordringene med ebolaepidemien.

VIDEO: Helsepersonell fra Leger uten grenser hjelper en ebolapasient med å spise i den sørlige byen Gueckedou i Guinea. Mariano Lugli i Leger uten grenser, som er ansvarlig for kriseoperasjonen i Guinea, snakker om utfordringene med ebola-epidemien. FOTO: Leger uten grenser

Kyrre Lind, styreleder i Leger Uten Grenser

Kyrre Lind, programsjef i Leger uten grenser, frykter at ebola-epidemien i Guinea kan komme ut av kontroll.

Foto: Su Thet Mon / NRK

I Guinea er 78 mennesker døde, totalt 122 skal være smittet av den dødelige sykdommen ebola. Helsemyndighetene i flere vestafrikanske land trapper opp tiltakene for å begrense utbruddet, og Senegal har allerede stengt grensen mot Guinea.

Også i Sierra Leone og Liberia, Guineas naboland i vest og sør, er det registrert elleve dødsfall som kan skyldes Ebola. Leger uten grenser sier det er bekreftet åtte tilfeller av ebola i hovedstaden Conakry.

Selv om flere enn 78 personer har omkommet ved tidligere utbrudd av ebola, mener nødhjelpsorganisasjonen den geografiske spredningen av sykdommen nå gjør at man står overfor en ebola-epidemi uten sidestykke.

– Vi står ovenfor en epidemi med et omfang vi aldri før har sett når det gjelder geografisk spredning av sykdomstilfeller i landet: Guéckédou, Macenta, Kissidougou, Nzérékoré og nå også hovedstaden Conakry, sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mat på gaten

En kvinne spiser mat laget på gaten, såkalt «bushmeat», der grillet flaggermus ofte er blant tingene som står på menyen. Forskere mener ebolasmitten kan ha kommet fra flaggermuskropper som ennå ikke har blitt tilberedt.

Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Ekstremt dødelig

Ebola er en av de mest smittsomme sykdommer legevitenskapen kjenner til. Ebola fører i sykdommens akutte fase til oppkast, diaré og blødninger. Ifølge nyhetsbyrået AFP har viruset tatt livet av rundt 1600 mennesker, etter at det først ble oppdaget i det som nå er Den demokratiske republikken Kongo i 1976. Den gang døde 280 personer.

Viruset som utløser ebola, sprer seg spesielt raskt blant mennesker som deltar i gravferder der skikken er at de sørgende skal berøre den døde, påpeker Leger uten grenser.

Den er Zaire-stammen av ebolaviruset som nå har brutt ut i Guinea. Dette er den mest aggressive og dødelige stammen, og dreper ni av ti av dem som er smittet, forteller Lind.

– Kan komme ut av kontroll

Mariano Lugli

Mariano Lugli i Leger uten grenser sier man forsøker å gjøre pasientene så sterke som mulig, slik at de selv kan skape antistoffer.

Foto: Presse/ Leger uten grenser / Mariano Lugli

De første tilfellene av ebolaviruset ble registrert i Guinea for noen måneder siden. Tidligere har sykdommen ofte spredt seg i områder med mye jungel, og smittekilden skal denne gang være flaggermus, ifølge Lind.

– Det er særlig bekymringsverdig at den nå har nådd hovedstaden, Conakry, som er en stor by. Det gjør at det er ekstra viktig at man setter store ressurser nå, ellers kan det veldig fort komme ut av kontroll, sier Lind til NRK.

Det finnes per i dag ikke vaksiner mot eller behandling for ebola. Den viktigste jobben man nå gjør for å hindre at epidemien sprer seg ytterligere, er å lete etter nye pasienter og isolere dem.

Alle som har vært i kontakt med pasienter, er sannsynligvis smittet. Disse bør undersøkes og isoleres ved første tegn på infeksjon, ifølge Lind.

– Vi har nå 30 internasjonale hjelpearbeidere, samt mange nasjonalt ansatte. Vi har tre isoleringsenheter, og trapper opp i et kjempetempo, sier Lind, som legger til at arbeidet for alvor kom i gang for to og en halv uke siden.

Ingen behandling

Conakry

Helsepersonell tar imot personer som kan være smittet av ebolaviruset ved et sykehus i hovedstaden Conakry.

Foto: Youssouf Bah / Ap

I en video sendt ut av Leger uten grenser, sier Mariano Lugli, som er ansvarlig for kriseoperasjonen i Guinea, at den geografiske spredningen gjør kampen mot viruset vanskelig.

– Det finnes ingen behandling, og vi har ikke medikamenter som dreper viruset. Vi forsøker å gjøre pasientene så sterke som mulig, slik at de selv kan klare å skape antistoffer og på den måten kvitte seg med viruset.

Lind forteller at man har sendt en søknad, men foreløpig ikke har fått noen støtte fra norske myndigheter når det gjelder arbeidet i Guinea

– Det er ikke tildelt noen midler til oss fra UD ennå. Vi holder norske myndigheter fortløpende oppdatert om situasjonen, og imøteser eventuelle midler fra norske myndigheter, sier Lind til NRK.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at de foreløpig ikke har endret reiserådene til Liberia, Guinea eller Sierra Leone som følge av den siste tidens ebolautbrudd.

UD: – Bekymringsfull utvikling

Utenriksdepartementet sier til NRK.no at man følger med på utviklingen i Guinea med uro.

– Det er svært bekymringsfullt at helsemyndighetene i Guinea, FNs helseorganisasjon og hjelpeorganisasjoner melder at utbrudd av Ebola-viruset sprer seg raskt i enkelte områder, sier pressevakt Astrid Sehl.

Hun opplyser at UD og ambassaden i Ghana følger nøye med på utviklingen, og nå vurderer hvordan Norge kan bidra til å avhjelpe situasjonen.

Sehl sier at personer som vurderer å reise til Guinea bør ta kontakt med helsemyndighetene i Norge for råd og veiledning i god tid før avreise.

– Helsetilbudet i landet er begrenset og i generelt dårlig forfatning. Folkehelseinstituttet anbefaler å unngå å reise inn i utbruddsområdet dersom det ikke er strengt nødvendig, påpeker Sehl.

SISTE NYTT

Siste nytt