Hopp til innhold

Thailandsk journalist risikerer 7 års fengsel

PHUKET (NRK): Avsløringene av hærens innblanding i menneskehandel på den Thailandske ferieøya Phuket kan koste avisjournalist Chutima Sidasathian (35) dyrt. Nå risikerer hun syv års fengsel.

Chutima Sidasathian

Journalisten Chutima Sidasathian skrev om hvordan flyktninger forsvant, nå risikerer hun syv års fengsel

Foto: Peter Svaar / NRK

– Taper vi, betyr det slutten for pressefrihet i Thailand. Jeg er svært bekymret for min egen fremtid, sier Chutima Sidasathian til NRK.

Hun både bor og jobber midt i det som ser ut som et ferieparadis for europeiske charterturister.

Avslørte

Men i jungelen bak luksushotellene utspiller en annen, og svært brutal, virkelighet seg.

Rohingyaer, en muslimsk minoritet fra nabolandet Myanmar, har de siste årene flyktet i tusentall med båt fra forfølgelsen i hjemlandet. De forsøker å nå Malaysia, men mange kommer ikke lenger enn hit til Phuket eller andre steder langs Thailands Andaman-kyst.

Med Chutima Sidasathians hjelp avslørte nyhetsbyrået Reuters i fjor høst hvordan mange av disse flyktningene sporløst forsvinner fra immigrasjonssentrene i Thailand, og ender med å bli solgt som slaver til menneskehandlere.

Den Thailandske marinen ikke bare godtok, men deltok, i handelen, ifølge nyhetsbyråets artikkelserie som ble belønnet med den amerikanske journalistprisen Pulitzer.

Artikkelserien avdekket at tjenestemenn i den thailandske marinen tjente om lag 2000 baht (400 kroner) per Rohingya, og jobbet systematisk med menneskesmuglerne i farvannene utenfor Phuket for å lokalisere båtene med flyktninger.

Chutima Sidasathian fikk derimot ingen Pulitzer.

Hun fikk en rettslig stevning.

– Vi er stevnet av marinen for brudd på injurielovgivningen. Strafferammen er to års fengsel. Vi er også tiltalt for brudd på loven om datasikkerhet. Der er strafferammen fem års fengsel, sier Sidasathian til NRK.

Rohingya-flyktninger i Thailand

73 Rohingya-flyktninger ble tatt hånd om av thailandske myndigheter i januar 2013. Mange forsvant etter hvert sporløst.

Foto: Ap

Bekymret

Menneskerettighetsgrupper har lenge vært bekymret for måten Thailand har begynt å anvende den såkalte datasikkerhetsloven for å ramme pressefriheten i landet.

Lovens svært runde formuleringer kan brukes på alt som publiseres på nettet, og kriminaliserer alt som kan «påføre det offentlige skade», med en strafferamme på 5 års fengsel.

Også rettsforfølgelsen av Sidasathian har fått flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner til å involvere seg.

– Aktoratet bør etterforske den dårlige behandlingen av Rohingya-båtflyktninger istedenfor å gå etter journalister. Den thailandske regjeringen kan ikke skyte på pianisten, sa Brad Adams, leder for Asia-kontoret til organisasjonen Human Rights Watch, da tiltalen ble kjent.

Sidasathian er formelt tiltalt for å ha gjengitt 41 ord fra Reuters-artikkelen i egen avis, men det er ingen tvil om at det også er hennes rolle som lokal assistent for nyhetsbyrået under arbeidet med avsløringen som har bidratt til tiltalen.

Gruer seg til rettssak

Saken skal opp 14 juli neste år for en domstol på Phuket, og Sidasathian gruer seg.

– Det er vondt, for jeg er glad i Thailand. Jeg trodde aldri thailandske myndigheter ville bruke loven som et våpen for å true medier som gjør jobben sin.

Thailands junta har siden militærkuppet i mai arrestert et stort antall journalister og menneskerettighetsforkjempere. Også studenter som har latt seg avfotografere med tre fingre i luften – for øvrig en referanse fra filmen Hunger Games – er arrestert nylig.

Studentene vil bli tiltalt for brudd på den militære unntakstilstanden som fortsatt råder i Thailand, der ytrings- og pressefrihet nå har stadig trangere kår.

SISTE NYTT

Siste nytt