Hopp til innhold

Ebolasmittet sykepleier: – Jeg fulgte rutinene

Den spanske sykepleieren som ble smittet av ebola på sykehuset i Madrid sier «hun ikke aner» hvordan hun ble smittet og at hun fulgte alle smittevernrutiner. Vestlige lands helsevesen er sårbart, sier mannen som oppdaget ebolaviruset.

Teresa Romero og sykehuset i Madrid

Sykepleieren som ble smittet av ebola ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid er den første personen som har blitt smittet utenfor Afrika. Ebolaforsker Peter Piot tror flere kan bli smittet på vestlige sykehus.

Foto: DANI POZO / Afp

Mikrobiolog og ebolaforsker Peter Piot sier han ikke er overrasket over at den spanske sykepleieren Teresa Romero (44) er smittet av ebola på et sykehus i Madrid. Han tror flere vil bli smittet på moderne sykehus i vesten.

Helsemyndigheter har understreket at sykehus med strenge smittevernstiltak vil hindre smitte, men Piot, som også er rådgiver for Verdens helseorganisasjon (WHO), mener derimot at også vestlige lands helsevesen er sårbart.

Han sier at den minste feil som blir gjort kan være dødelig.

– Selv den simpleste handling, som å gni deg i øynene, kan være risikofullt, sier Piot.

– Kritisk når drakten skal av

Ebolasmitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker. Helsepersonell ved sykehusene må ta av smitteverndrakten flere ganger om dagen, og det er et særlig kritisk tidspunkt for smitterisiko, sier Piot.

– Et kritisk tidspunkt er når du kommer ut av isolat og tar av deg verneutstyret. Du er full av svette og andre væsker, sier han.

Men Piot tror ikke ebola vil spre seg like raskt som den har gjort i Vest-Afrika.

Undersøker hvordan hun ble smittet

Peter Piot

Professor Peter Piot var med på å oppdage ebolaviruset på 70-tallet. I dag er han rådgiver for WHO.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Den ebolasmittede sykepleieren i Madrid er den første personen som har blitt smittet utenfor Afrika.

Kvinnen pleiet to ebolasmittede spanske prester ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid. Sykepleieren dro på ferie rett etter at den ene av de to prestene døde, og var bortreist helt til hun selv ble dårlig, og kan ha smittet andre hun har vært i kontakt med.

Hun er nå i karantene sammen med ektemannen og tre andre. Rundt 50 personer som har vært i kontakt med henne blir overvåket.

EU har bedt spanske myndigheter opplyse hvordan sykepleieren kunne bli smittet til tross for omfattende smittevernstiltak, og spanske myndigheter innledet tirsdag en undersøkelse av saken.

Sykepleier: – Jeg fulgte rutinene

Sykepleieren sier til den spanske avisen El Mundo at hun «ikke aner» hvordan hun har pådratt seg ebola-smitten og at hun fulgte smittevernrutinene ved sykehuset.

– Jeg føler meg litt bedre, men er fortsatt veldig sliten, sier Romero til avisen.

Den femte personen som ble satt i karantene sammen med Romero og tre andre, er en venn av sykepleieren, og har tilknytning til behandlingsapparatet mot ebola ved sykehuset. Personen hadde ebola-symptomer onsdag morgen, skriver BBC.

Da det ble kjent at sykepleieren var smittet av det dødelige viruset, brøt det ut panikk på arbeidsplassen hennes. Flere gråt og andre ansatte forlot sykehuslokalene.

Spanske medier sier naboer av kvinnen har ringt nødetatene med spørsmål til hvordan de kan beskytte sine barn etter å ha vært i samme leilighetskompleks som sykepleieren.

Sykepleierens ektemann har søkt om godkjenning til å avlive hunden deres, fordi de frykter at hunden kan bære viruset.

Dyrevernsgrupper har kritisert dette og sier at det ikke finnes bevis for at ebola har spredd seg fra hunder.

Norsk kvinne i isolat

En norsk lege som jobber for Leger Uten Grenser fikk påvist ebola i Sierra Leone og kom tirsdag til Norge. Hun ligger nå i isolat på Oslo universitetssykehus Ullevål. Kvinnen har ikke hatt fysisk kontakt med andre mennesker siden hun forlot Sierra Leone i en transportisolator.

Verken pasienter, pårørende eller ansatte har noen grunn til å frykte å bli smittet av ebola, ifølge Oslo universitetssykehus.

På en pressekonferanse tirsdag sa overlege Espen Rostrup Nakstad at man aldri kan gardere seg mot at det kan skje en svikt.

– Av og til vil det innebære en viss risiko hvis man bryter rutiner. Eller hvis man er uheldig og stikker seg. Det er alltid en liten risiko for at ting som ikke skal skje, skjer. Jo bedre rutiner man har, jo bedre rustet er man. Hva som har skjedd i Spania er det ingen som vet, og det kommer nok spanske helsemyndigheter til bunns i, sa Nakstad.

– Hva er forskjellen på sikkerheten her i Oslo og sykehuset i Madrid?

– Det vet jeg ikke. Jeg vet ikke hva slags bygg det er, men jeg tror ikke det har med bygget å gjøre, men med rutiner og utstyr. Det er menneskene inne i bygget som må følge gode rutiner, og gjøre det de er opplært til, da er man veldig sikker.

Flere europeiske land, inkludert Frankrike, Storbritannia, Nederland, Norge og Spania, har pasienter til behandling etter at de er blitt smittet i Guinea, Sierra Leone og Liberia.

Rundt 3400 mennesker har så langt dødd som følge av ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Guinea, Sierra Leone og Liberia er hardest rammet. Mange av de som er døde er helsearbeidere.