Hopp til innhold

Syriske Omar (12) selger diesel for å brødfø familien

I tre av fire spurte familier i Syria bidrar barna til husholdningens inntekt, ifølge en ny rapport. – Jeg hater at folk behandler meg dårlig, sier Omar (12).

Omar

FORSØRGER FAMILIEN: Syriske Omar (12) måtte begynne å jobbe da faren ble drept i borgerkrigen.

Foto: Rosie Thompson/Redd Barna

Ved hjelp av en svamp samler «Omar» dieselsøl fra bakken i en bøtte. På slutten av hver dag selger den 12 år gamle gutten det han har klart å suge opp. Pengene han tjener på salget, trenger han for å dekke moren og lillebrorens daglige behov.

Den lille familien holder til nord i Syria, som de siste årene har blitt revet i filler av en svært blodig borgerkrig. Omars far har mistet livet i krigen, storebroren har sluttet seg til en væpnet gruppe.

Omar hadde dermed ikke annet valg enn å begynne å jobbe.

– Alt sammen gjør meg kvalm

Omar2

HARDT ARBEID: Omar forteller at han blir kvalm av å samle dieselsøl fra bakken på dieselmarkedet nord i Syria.

Foto: Rosie Thompson/Redd Barna

– Etter skolen går jeg til diesel-markedet. Jeg står ved siden av mannen som selger diesel og samler opp det som havner på bakken. Jeg hater markedet og jeg hater klærne jeg har på meg der – alt sammen gjør meg kvalm, forteller Omar i en ny rapport fra Unicef og Redd Barna.

Den slår fast at svært mange syriske barn befinner seg i samme situasjon som 12-åringen:

  • I tre av fire spurte familier i Syria bidrar barna til husholdningens inntekt.
  • Blant syriske flyktninger i nabolandet Jordan jobber over halvparten av barna.
  • I Libanon skal noen av de syriske barnearbeiderne være så små som seks år gamle.

– Fratas barndommen

Før borgerkrigen brøt ut fikk nesten alle syriske barn skolegang. I dag går kun 2,4 prosent av barna på skole, ifølge rapporten. Fire av fem syrere lever i fattigdom og over 11 millioner er drevet på flukt.

Unicefs generalsekretær, Bernt G. Apeland, er bekymret over utviklingen.

– Barnearbeid fratar barn barndommen – den kan de aldri få i reprise. Barnearbeidere blir også fratatt muligheten til å gå på skole og utvikle seg slik at de kan skape et bedre liv for seg og sin familie. Med andre ord blir fremtiden tatt fra dem, sier Apeland i en pressemelding.

Unicefs direktør for Midtøsten, Peter Salama, understreker at barna ofte jobber under skadelige forhold i farlige omgivelser.

Hardt arbeid, lav lønn

Arbeidsgivere utnytter familienes desperate situasjon og tilbyr lav lønn for hardt og tidvis farlig arbeid.

Syriske barnearbeidere tjener under halvparten av voksne som utfører samme jobb, ifølge rapporten. Dagene er ofte lange og arbeidet som utføres kan gi fysiske plager.

Omar3

FRATAS FREMTIDEN: Barnearbeidere mister ikke bare barndommen, de fratas også fremtiden, mener Unicefs generalsekretær Bernt G. Apeland.

Foto: Rosie Thompson/Redd Barna

– En dag oppdaget jeg noen røde flekker på kroppen, forteller Omar i rapporten.

– Jeg dro til legen, som sa at flekkene skyldtes dieselsølet. Han ba meg bruke en spesialsåpe. Jeg hater at folk behandler meg dårlig, sier Omar.

De verste formene for barnearbeid blant syrere er likevel prostitusjon, deltakelse i krigshandlinger og organisert tigging og trafficking, ifølge rapporten.

Human Rights Watch avdekket i fjor at væpnede grupper i Syria rekrutterer barn til deltakelse i borgerkrigen.

SISTE NYTT

Siste nytt