Hopp til innhold

Tar fingeravtrykk av kundene i supermarkedene

Myndighetene i Venezuela har begynt å ta fingeravtrykk av kunder i statlige supermarkeder for å forhindre at de hamstrer varer.

Butikk i Venezuela

En kunde avgir fingeravtrykk i en avdeling av den statlige supermarkedkjeden Bicentenario torsdag i denne uken.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Nicolas Maduro

Etter at Nicolas Maduro overtok som president for halvannnet år siden har forholdene for innbyggene i Venezuela blitt stadig vanskeligere.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

Mangelen på viktige dagligvarer blir stadig verre i Venezuela. Innbyggerne har i over ett år slitt med å få tak i melkepulver og matolje, to av de viktigste ingrediensene i det venezuelanske kjøkkenet.

Andre varer som bleier og medisiner er like sjeldne og lange køer utenfor butikker er blitt vanlige.

Butikkhyllene er ofte så tomme at folk må gå innom flere butikker hver dag for å få tak i mat, og venner tipser hverandre nå de kommer over en butikk som har sjeldne varer.

Venezuelas mangelindeks nådde rekordhøye 28 prosent i januar i år, noe som tyder på at 28 av 100 grunnleggende forbruksvarer ikke var tilgjengelige.

Januar er den siste måneden det foreligger data fra. Sentralbanken i Venezuela har ikke offentliggjort mangelindeksen siden, men alt tyder på at den har steget ytterligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tomme hyller i supermarked

Nesten tomme hyller i et supermarked i Caracas tidligere i september.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Har ikke valuta til import

Allerede for over ti år siden innførte tidligere president Hugo Chávez valutarestriksjoner.

Det har gjort at bedrifter mangler utenlandsk valuta til å importere varer som kundene ønsker og at prisene har steget kraftig. Bare det siste året har det vært en prisstigning på 63 prosent.

For at folk skal få mat og andre varer har regjeringen opprettet egne statlige supermarkeder der de selger mat til sterkt subsidierte priser.

De lave prisene har imidlertid tiltrukket seg både smuglere og folk som hamstrer.

For å forsikre seg om at folk ikke kjøper for mye av de billige varene startet regjeringen opp en ordning der alle handlende i de billige butikkene må avlegge fingeravtrykk for å kunne handle.

Så langt har 785.000 venezuelanere registrert seg under det nye systemet, opplyser informasjonsdepartementet.

Soldat i Venezuela

n venezuelansk soldat undersøker bagasjerommet på en bil som krysser grensen til Colombia i San Cristobal for å forsikre seg om at det ikke smugles ut subsidierte varer.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

– Dette garanterer at produkter til faste priser vil være å finne på hyllene, sa matminister Yvan Bello da han torsdag besøkte et gigantisk supermarked i Caracas.

Smugler bensin til nabolandet

Ordningen med fingeravtrykk er den andre drastiske ordningen myndighetene innfører for å unngå at noen utnytter de subsidierte prisene.

Venezuela er en av verdens største oljeprodusenter og subsidierer bensin til innbyggerne. Landet har verdens billigste bensin til en pris på 12 øre literen.

Det har ført til storstilt bensinsmugling til nabolandet Colombia og i august i år stengte Venezuela grensen il nabolandet for å stoppe smuglingen.


Artikkelen fortsetter under bildet.

Modellskole i Caracas

På en de berømte modellskolene i Caracas er forholdene langt fra mirakuløse.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Har rammet skjønnhetsindustrien

Krisen og den høye inflasjonen har også rammet Venezuelas berømte skjønnhetsindustri.

Venezuela har vunnet Miss Universe sju ganger, bare overgått av USA, og er et av landene i verden med flest brystimplantater per innbygger.

Nå sier imidlertid leger at importert Botox og silikon-implantater er vanskelige å få tak i.

Da Maria Eugenia Espinoza nylig bestemte seg for å bytte ut sine åtte år gamle implantater i BH-størrelse 36, fikk hun beskjed om at bare størrelser 42 og større var tilgjengelige.

Skjønnhetsskole i Caracas

Deltagerne på en skjønnhetsskole i Caracas øver seg i å sminke seg med det som er tilgjengelig.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

– Tenk deg! Jeg ville sett ut som en dansepike, sier den 46 år gamle tobarnsmoren til nyhetsbyrået Reuters.

Også enklere skjønnhetsremedier som mascara og leppestift er vanskelig å få tak i.

– Jeg sliter meg ut med å besøke apoteker, jeg leter etter sminke overalt, sier den 19 år gamle studenten og modellen Ileanne Davila.

Hun forteller videre at det har vært så ille at hun en gang måtte bruke leppestift på øynene fordi hun ikke fikk tak i rød øyenskygge.

Davila anslår at prisen på ansiktspudder har steget med 500 prosent de siste 18 månedene.

Nå ser mange håpefulle unge modeller på Youtube-videoer for å få lære å lage sminke selv.

Strømmen forsvinner

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro holdt tale ved en seremoni foran kisten til Hugo Chavez i mars i fjor. Siden har det blitt stadig vanskeligere for både Maduro og hans undersåtter.

Foto: Ap

Mens fraværet av mascara og rouge kan oppleves som et luksusproblem sliter landet også med mer grunnleggende problemer.

Torsdag i denne uken forsvant strømmen i flere delstater i Venezuela. Minst åtte av landets 23 delstater ble rammet.

Når strømmen er blitt borte ved tidligere anledninger har myndighetene skylt på sabotasje fra opposisjonen, men denne gangen var elektrisitetsminister Jesse Chacon raskt ute og sa at strømstansen skyldtes problemer ved kraftverk i Andesfjellene.

– Vi vil unnskylde oss overfor venezuelanerne for dette bryderiet. Alt er under kontroll, sa elektrisitetsministeren på statlig TV.

Stadig flere venezuelanere stiller seg imidlertid spørsmålet om hvordan alt kan være under kontroll når landet med verdens nest største oljereserver ikke klarer å levere grunnleggende matvarer og sikker energi.

SISTE NYTT

Siste nytt