Hopp til innhold

Norge vil sende flere helsearbeidere til Vest-Afrika

WASHINGTON (NRK): Helseminister Bent Høie vil sende flere norske helsearbeidere til de tre landene som er rammet av Ebola. På helsetoppmøtet i Washington i dag kom mange land med løfter om mer hjelp.

Helseminister Bent Høie (H) deltok fredag på et toppmøte om global helsesikkerhet. Han mener tusener dør unødig, fordi det ikke finnes institusjoner på linje med Folkehelseinstituttet i de vestafrikanske landene.

Helseminister Bent Høie ser gjerne at norske helsearbeidere reiser til Vest-Afrika for å bidra i områdene som er rammet av ebola.

Høie er imidlertid klar på at sikkerheten for helsearbeidere som eventuelt reiser til Vest-Afrika skal ivaretas.

– Norske helsearbeidere vil bli evakuert om de blir Ebola-smittet, forklarer Bent Høie i sola utenfor Det hvite hus.

– Vi har fått på plass en avtale med USA om å ha en sikker uttransportering av helsearbeidere i de rammede områdene, nettopp fordi vi ønsker at flere norske helsearbeidere skal kunne reise, sier helseministeren.

Det skrikende behovet for kyndig helsepersonell i Sierra Leone, Libera og Guinea Bissau var et av temaene på agendaen i Washington fredag.

Helsedepartementet mener Norge spesielt kan bidra med leger og sykepleiere gjennom Røde Kors og Leger uten grenser som regjeringen allerede har gitt støtte til i kampen mot Ebola.

– Det er avgjørende at norske helsearbeidere får jobbe gjennom godt organiserte strukturer som disse to organisasjonene og strukturene USA nå har etablert, sier Høie, og legger til:

– På sikt må vi få på plass en norsk sikkerhetsløsning. Derfor jobber vi også med å kunne bruke forsvarets Hercules-fly med en ambulanse inni til slik evakuering, sier Høie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bent Høie og Margareth Chan

Helseminister Bent Høie hilser på WHO-leder Margareth Chan.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– En sikkerhetspolitisk utfordring

USA har tatt en viktig lederrolle i kampen mot Ebola. Landet har sendt 3000 soldater til Liberia og har laget en luftbro som skal frakte inn hjelp og helsepersonell.

Den siste uka har det vært flere møter om epidemien i FN. Da president Obama fredag møtte 40 helseministre og ledere for internasjonale organisasjoner i Det hvite hus, kunne han fortelle at mange land i løpet av den siste uka har lovet mer konkret hjelp for å stanse epidemien.

– Spesielt vil jeg takke japanske myndigheter som sender 500 000 pakker med beskyttelsesutstyr som støvler, masker og hansker, opprinnelig produsert for bruk under SARS-epidemien, til Vest-Afrika, sa Obama.

Han var svært engasjert da han møtte delegatene og oss pressefolk i kveld.

– Epidemier som ebola er sikkerhetspolitiske kriser også fordi de setter hele samfunnsstrukturer i fare. Derfor er det viktig at vi forebygger slike kriser i framtida, sa den amerikanske presidenten.

Globalt program for helsesikkerhet

Møtet i Washington hadde global helsesikkerhet som tema, og er en del av et stort initiativ USA tok ved årsskiftet for å hindre at epidemier som Ebola sprer seg.

Temaet er imidlertid blitt brennaktuelt, og derfor var både utenriksminister John Kerry, forsvarsminister Chuck Hagel og Obama til stede.

Det var også representanter fra de rammede landene. Disse beskrev en svært vanskelig situasjon, der folk dør i gatene uten å få hjelp, og der matprisene skyter i været og sårbare økonomier blir hardt rammet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Norsk delegasjon på helsetoppmøte

Den norske delegasjonen hører på John Kerry under helsetoppmøtet i Washington.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

Kan få «Folkehelseinstittut»

Toppmøtet om helsesikkerhet skal bli årlig, og etablerer et femårig program for global helsesikkerhet.

Norges ene innsatsområde blir å etablere institusjoner på linje
med det norske Folkehelseinstituttet i flere land. Etableringen av folkehelseinstitutt med norsk hjelp er allerede i gang i Malawi og Palestina. I tillegg kommer minst fire andre land.

– Vi har i dag sagt at vi vil se om det kan bli i Vest-Afrika,
forteller Høie etter fredagens møte.


– I dag har vi forpliktet oss til å bruke 60 millioner kroner inn i dette programmet for global helsesikkerhet. Pengene skal først og fremst brukes til å bygge folkehelseinstitutter som kan drive smittevernberedskap og få oversikt over hvor raskt sykdommer sprer seg, sier Høie, som legger til at man også vil se på om det er andre tiltak Norge kan bidra med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barack Obama på FNs talerstol

USAs president Barack Obama takker spesielt Japan for landets bidrag mot ebola. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Richard Drew / Ap

Frykter millionsmitte

Mer enn 3000 mennesker er døde i Ebolaepidemien. Det amerikanske smitteverninstituttet CDC har i en dyster prognose anslått at mellom 550 000 og 1,4 millioner mennesker kan bli smittet av Ebola innen januar dersom det ikke settes i verk omfattende hjelpetiltak.

– I Liberia, Sierra Leone og Guines er folk vettskremte. Sykehusene er overbelastet, folk ligger syke og døde i gatene, helsesystemer er i ferd med på bryte helt sammen. Det gjør at epidemien nå er blitt en sikkerhetsmessig utfordring for verden. Dette er Vest-Afrikas pest og kan bli en pest for langt flere, sa USAs utenriksminister John Kerry på konferansen.

USA og andre land jobber også hardt med å utvikle både vaksiner og medisiner som kan masseproduseres.