Hopp til innhold

Pentagon: IS-beleiringen av Sinjar-fjellene er brutt

USA ser ikke lenger noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Pentagon. Samtidig opplyser amerikanske kilder at flere tusen flyktninger fortsatt er igjen i det utsatte området.

Jesidier på flukt

Flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak er færre og har det bedre enn fryktet, konstaterer Pentagon.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

En gruppe amerikanske kommandosoldater var natt til torsdag på en lynvisitt på fjellet, for å vurdere hvordan flyktningene, mange av dem fra jesidi-minoriteten, har det.

Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID).

– Lang færre en antatt

Hannah Yousef, flyktning Dohuk

Hannah Yousef var en av de få kvinnene som klarte å rømme fra IS. Hennes mor og søster var onsdag fortsatt fanget av militante islamistene.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Konklusjonen de trekker er at behovet for å sette i gang masseevakuering fra Sinjar-fjellet, der flere tusen jesidier har vært under beleiring, ikke lenger er til stede. IS-har drept jesidier, en religiøs gruppe, i hopetall, og mange har omkommet som følge av varme og mangel på mat og vann.

Forholdene på fjellet har blitt beskrevet som forferdelige, og flyktninger NRK har snakket med forteller at man forsøkte å gi barn sitt eget spytt, for å unngå at de tørstet i hjel.

Nå mener altså Pentagon at forholdene er bedre enn fryktet.

– Teamets vurdering er at det er langt færre jesidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.

– Jesidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre.

– Basert på denne vurderingen er det langt mindre sannsynlig at det vil bli satt i gang evakuering, konkluderer Pentagon, som understreker at USA fortsatt vil forsyne flyktningene med humanitærhjelp.

Beleiringen brutt

Ifølge The New York Times mener amerikanske tjenestemenn at gjentatte luftangrep mot IS, tidligere kjent som ISIL, kombinert med angrep fra kurdiske krigere, har bidratt til å bryte den islamistiske gruppas beleiring av Sinjar-fjellet. Samtidig mener Pentagon at nødhjelpsinnsatsen i området har bidratt til at de fleste som er igjen på fjellet har tilgang til mat og vann.

Meldingene om at situasjonen på Sinjar er mindre alvorlig enn først antatt, kommer bare timer etter at Frankrike, Storbritannia og Tyskland onsdag sa at de ville trappe opp sine nødhjelpsforsyninger til området.

Torsdag melder Australia at landet har sluppet sine første leveransene med nødhjelp til flyktningene som er fanget på Sinjar-fjellet. Statsminister Tony Abbot sier ifølge nyhetsbyrået AFP at forsyningene var «sårt tiltrengt».

Lasten inkluderte 150 bokser med energirik kjeks og 340 bokser med flaskevann, nok til at 3700 mennesker skal kunne overleve i 24 timer.

Beleiret

Onsdag ankom rundt 130 amerikanske militærrådgivere byen Arbil, og det var noen av disse som i ly av nattemørket torsdag var på befaring på Sinjar-fjellet.

– De hadde kontakt med flyktningene og returnerte deretter til Arbil, opplyser Pentagon.

Flyktningene på fjellet er beleiret av militante islamister fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS), som har truet med å drepe dem dersom de ikke konverterer til islam.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) dreier det seg om titusenvis av flyktninger, flertallet av dem jesidier. Ifølge jesidier som har flyktet opp på fjellet, skal flere grupper ha sluttet seg til IS-oppørerne som jaget jesidiene.

– I tillegg til de irakiske, var det afghanere, bosniere, arabere, til og med amerikanske og britiske angripere, sier Sabah Hajji Hassan (68) til nyhetsbyrået AFP.

– Men de verste drapene ble begått av dem som bor blant oss, våre sunni-muslimske naboer, sier Hassan, etter at han klarte å unnslippe IS' offensiv.

Flere tusen igjen

Irakiske helikoptre og kurdiske styrker har alt evakuert noen av flyktningene. Amerikanske tjenestemenn sier ifølge The New York Post at man nå mener det befinner seg et par tusen flyktninger på Sinjar-fjellet. Dette er langt mindre enn tidligere estimater, der det het at flere titusen var under beleiring.

Storbritannias statsminister David Cameron fastholdt senest onsdag at behovet for masseevakuering er akutt.

– Det er helt åpenbart en desperat situasjon i Irak, og særlig på dette fjellet. Vi behøver en plan for å få disse menneskene ned fra fjellet og bringe dem i trygghet, sa Cameron.

Til tross for det som må betraktes som gode nyheter fra Pentagon om Sinjar-fjellet, ble det onsdag meldt at rundt 100 kvinner og barn angivelig har blitt kidnappet av IS. Omstendighetene rundt denne hendelsen er fortsatt, men det er lite som tyder på IS er uskadeliggjort i området.

NRKs Midtøsten-korrespondet er i områdene der flere tusen flyktninger har samlet seg.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapoorter onsdag fra Dohuk, der flere hundre flyktninger har samlet seg.

SISTE NYTT

Siste nytt