Hopp til innhold

Våpenhvile i Sør-Sudan

Det er enighet om en våpenhvile for Sør-Sudan. Det ble klart etter at Sør-Sudans president Salva Kiir og hans erkefiende og tidligere visepresident Riek Machar møttes i Etiopias hovedstad i går.

Kiir og Machar

President Salva Kiir (til høyre) og tidligere visepresident Riek Machar møttes også i juni. Da brøt forhandlingene sammen.

Foto: ANDREEA CAMPEANU / Reuters

Partene har 15 dager frist til å rådføre seg med egne samarbeidspartnere før avtalen signeres, men presidenten skal allerede ha gitt ordre til sine soldater om å holde seg i brakkene og Marchar sa i går at han støtter en slik avtale fult ut.

Ifølge sjefforhandleren Seyoum Mesfin fra den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen, IGAD (Intergovernmental Authority on Development), har begge parter sagt at de straks og uten betingelser legger ned våpnene.

Internasjonalt press

Enigheten kom i stand etter et sterkt internasjonalt press fra både FN og de åtte landene i IGAD, som har meklet i konflikten siden desember i fjor.
IGAD-landene har forpliktet seg til å stanse alle forsyninger av våpen og ammunisjon til enhver som fortsetter kampene.

Landene er også enige i å fryse bankkontoer og innføre reiserestriksjoner til de enkeltpersonene som er med på å bryte avtalen.

IGAD skal også, uten varsel, kunne gripe direkte inn om avtalen brytes. Det ble antydet at dette også kunne omfatte en militær aksjon.

Flere av IGADs statsledere var selv til stede under denne forhandlingsrunden, blant andre presidentene fra Uganda og Kenya. Også FNs sikkerhetsråd arbeider i disse dager med en resolusjon som innebærer sanksjoner som vil ramme lederne i konflikten direkte.

Flykningleir i Sør-Sudan

Mange tusen har flyktet fra kamphandlinger i Sør-Sudan. Denne flyktningleiren i Malakal har huset rundt 50.000 mennesker.

Foto: SIMON WAAKHE WUDU / Afp

Avhenger av presidenten

Sentrale kilder som NRK har vært i kontakt med, sier at en våpenhvile og en eventuell fredsavtale er avhengig av at presidenten gir fra seg reell makt til hovedmotstanderen Riek Machar.

Han fikk sparken som visestatsministeren i fjor sommer.

En løsning er å opprette en statsministerpost, men da må grunnloven forandres.

Det kan bli en lakmustest på presidentens fredsvilje.

Observatører mener at det er slutt på det internasjonale samfunnets tålmodighet med Salva Kiir og Sør-Sudan, og at presidenten nå kan ha erkjent at han mister støtte for hver dag som går med kamphandlinger.

Mye gjenstår

Selv om de to skulle bli enige, er det en lang vei fram til en langvarig fred.

Riek Marchars allianse har grupper som er mindre forsoningsvillige. Et par av disse vil trolig fortsette kamphandlingene, men en altomfattende krig vil være unngått.

Eksperter mente at kamphandlingene ville øke i styrke, nå som regntiden er på hell. I stedet ble dette håpet tent.

Skeptikere vil vise til at de to erkefiendene også tidligere har trykket hverandres hender og kalt hverandre brødre, for så å bryte avtalen allerede på vei hjem fra forhandlingene.

10 000 mennesker er drept siden kampene startet for snart ett år siden. Mellom én og to millioner mennesker er drevet på flukt. Landet står på kanten av en omfattende sultkatastrofe.