Hopp til innhold

Verdens første malariavaksine

NAIROBI (NRK): Etter 30 år med forskning er verdens første vaksine mot malaria en realitet. Den kan bli viktig i Afrika, der malariaparasitten dreper ett barn hvert minutt.

Forsker Walter Otieno har vært med å utvikle malariavaksinen

Forsker Walter Otieno har vært med å utvikle malariavaksinen.

Foto: Christine Præsttun / NRK

– Dette er veldig stort. En slik vaksine kan redde mange liv.

Den kenyanske barnelegen og forskeren Walter Otieno sitter bøyd over mikroskopet, slik han har gjort i time etter time de siste årene. Nå tillater han seg å smile bredt.

Vaksinen kan være et historisk gjennombrudd i bekjempelsen av den svært dødelige sykdommen.

– Vaksinen virker på samme måte som om du har hatt malaria flere ganger. Den bygger opp immunititet i kroppen, forklarer Otieno.

I koma av malaria

NRK møter forskeren i Kisumu, en by ved Viktoriasjøen i Kenya.

Tvers over gaten fra kontoret hans ligger et sykehus, der 2 av 3 pasienter er syke av malaria. En mor våker over sin 9 år gamle sønn som er i koma:

– Jeg er redd. Han har ikke åpnet øynene på lenge, sier Careen Odundo.

En mor våker over sin malariasyke sønn

En mor våker over sin malariasyke sønn.

Foto: Christine Præsttun / NRK

Sønnen hennes overlevde, men mange gjør ikke det. Hvert år dør nærmere 600 000 av malaria, de fleste barn under 5 år i Afrika.

Ikke effektiv for alle

En uavhengig studie viser at rundt 30 prosent av de som tok vaksinen ble immune mot malaria. Det betyr at den langt fra er effektiv for alle.

Martin de Smet, lederen for malariagruppen til Leger Uten Grenser, sier at vaksinen likevel kan bli svært viktig i bekjempelsen av malaria:

– Fordi det er så mange som får malaria, vil denne prosentandelen innebære en betydelig reduksjon i antall tilfeller og vaksinen kan redde mange barns liv.

Har ikke flere barn å miste

I en landsby utenfor Kisumu syr Careen Atieno klær fra fargerike stoffer. Hun forteller at sønnen hennes har vært med på forskningsprosjektet:

– Jeg ville at gutten min skulle delta fordi vi alle må gjøre vårt for å hindre at barn får malaria.

Careen Atieno er en av mange som har latt barna sine delta i forskningsprosjektet

Careen Atieno er en av mange som har latt barna sine delta i forskningsprosjektet.

Foto: Christine Præsttun / NRK

15 tusen barn har deltatt i prosjektet som har gått over 7 afrikanske land. For Atieno var valget enkelt:

– Jeg har allerede mistet et barn i malaria. Jeg har ikke flere å miste. Nå håper jeg at vaksinen kommer på markedet slik at den kan redde Kenyas barn.

Bill Gates og forsvaret i USA står bak

Å utvikle vaksinen har vært et kostbart prosjekt. Bak står finansiører som Bill Gates og det amerikanske forsvaret. USAs militære ledelse ser at malaria er en trussel mot soldater utplassert i områder som Afghanistan og Liberia.

Det britiske legemiddelselskapet GlaxoSmithKline har søkt europeiske myndigheter om tillatelse til å selge vaksinen. Det er ventet at Verdens helseorganisasjon vil gi sin anbefaling i løpet av høsten.

Blir den godkjent, blir det fest på kontoret til barnelegen Walter Otieno.

SISTE NYTT

Siste nytt