Hopp til innhold

Vil beskytte skoler mot angrep

Skoler og universiteter skal ikke brukes som våpenlager, treningssenter for militære eller gjemmested for snikskyttere, ifølge nye retningslinjer – som ble lansert samme dag som 132 barn ble drept i massakren i Peshawar.

Kulehull på veggen på skolen i Peshawar

Kulehull vitner om angrepet mot en barneskole i Peshawar. Nye retningslinjer som ble vedtatt i går, kan hindre at skoler blir mål for angrep i framtiden, håper Redd Barna og SAIH.

Foto: A Majeed / Afp

Jørn Wichne Pedersen

Jørn Wichne Pedersen leder SAIH.

Foto: Erik Myrum Naess

– Målet er at væpna styrker skal måtte tenke seg om en ekstra gang før de angriper skoler, sier Jørn Wichne Pedersen, leder av SAIH.

En internasjonal gruppe har gjennom flere år jobbet med å dokumentere hvordan skoler og universiteter brukes i krig. SAIH Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond har vært en av flere organisasjoner som har deltatt i arbeidet, sammen med akademikere og tidligere politikere.

Samme dag som en skole i Peshawar i Pakistan ble utsatt for et av de verste terrorangrepene i Pakistans historie, lanserte de resultatet av sitt arbeid: Retningslinjer de håper skal bli gjeldende for alle stater og organisasjoner.

– Nå må vi få det inn i praksisen, inn i militær doktrine, sier Pedersen.

– Blir legitime mål

Angrep mot barn og skoler i konflikt er mange, og det er en taktikk som brukes stadig mer. Selv FN-styrker bruker skoler i sin militære fremrykning.

– Hvis skoler brukes militært, blir det legitime mål i krigen. Skoler blir beskutt og bombet. Skolebygg skades og elever og lærere kan bli drept, sier han.

Pedersen mener dagens internasjonale humanitære rett ikke er konkret nok på hvordan skoler skal beskyttes, og håper arbeidet deres kan føre til konkrete endringer.

– Gårsdagens angrep var svært brutalt, men bare ett av svært mange liknende angrep bare i 2014, sier han.

Ikke bindende

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna

Tove Wang er generalsekretær i Redd Barna.

Foto: Mai Simonsen, Redd Barna

Retningslinjene er foreløpig ikke bindende for verdens land og organisasjoner. Men ifølge SAIH har 29 land så langt sagt at de støtter dem. Også internasjonale Redd Barna har vært med på å utarbeide retningslinjene.

Generalsekretær Tove Wang mener de er et skritt i riktig retning.

– De setter en standard som vi forventer at FNs medlemsland skal signere og etter hvert etterleve, sier hun.

Statene må nå drive prosessen videre, og Wang sier de vil følge opp at det skjer. Hun tror retningslinjene i framtiden vil kunne hindre at skoler blir terrormål – og sørge for at de heller brukes til undervisning.

– Men disse reglene vil ikke hindre brutale angrep fra outrerte grupper som det vi så i Pakistan, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt