Hopp til innhold

Etterlyser retningslinjer for slokkeøvelser

Store mengder skum som slokningsmiddel kan være miljøfarlig.

Brannvesenet har kontroll på brannen på Linnestad.

Brannvesenet brukte blant annet skum da de slukket brannen på Revacs område på Linnestad i Re tidligere i år.

Foto: VIB

Etter brannene ved Revac i Re har bruken av skum i slokningsarbeid og øvelser vært et diskusjonstema.

Overbrannmester Jon Hansen i Larvik brannvesen etterlyser nå klarere retningslinjer for bedrifter som holder brannøvelser.

– Skum har en misjon og er veldig bra som slokkemiddel på for eksempel en væskebrann. Det har også en effekt på håndslokkeapparater, i og med at det bryter overflatespenningen og vann trenger inn i myke materialer som tekstiler og treverk. Du får en bedre slokkeeffekt ved bruk av skum, sier Hansen til NRK.no.

Belaster samme vassdrag

Men store mengder skum kan også være farlig for miljøet. Hvert år er det mange bedrifter som holder slokkeøvelser for sine ansatte. Nå etterlyses det retningslinjer for slike øvelser med skumapparater.

– Ett skumapparat er ikke noe problem, men når det er 300 personer ved en bedrift som skal øve hvert år, og vi står på samme sted. Da belaster vi jo samme lille bekken eller samme vassdraget hver eneste gang, sier Hansen og legger til:

– Det vil få konsekvenser og være et problem på sikt.

Les også:

Ser på saken

Derfor tilbyr brannvesenet i Larvik kun slokkeøvelser ved brannstasjonen hvor de har utstyr til å fange opp skummet.

Vestfold interkommunale brannvesen opplyser at de sjelden holder slike øvelser, men trener egne mannskapet i lukket øvingsanlegg ved Slagentangen.

Men det er mange private aktører som tilbyr brann- og slokkeøvelser for bedrifter og virksomheter. Derfor ber Jon Hansen nå Fylkesmannens miljøvernavdeling se om det bør lages retningslinjer for slike slokkeøvelser.

Fylkesmannen sier de ser på saken, men ønsker ikke å gi ytterlige kommentarer.

Les også: