Hopp til innhold

Nå må du legge ned løk

Denne helgen kan være siste sjanse for å legge ned løk og sikre deg et fargerikt vårbed neste år. De beste løktipsene får du her.

Blomsterløken bør settes i løpet av oktober eller i god tid før frosten kommer, slik at den får dannet røtter.

Måneder med flott blomstring

Masse løk å velge mellom nå

Det er mye å velge på og effekten er ulik.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Vinterblom og snøklokke blomstrer først.

Deretter følger krokus, snøstjerne, narsiss og de tidligste tulipansortene. I april og mai står perleblomstene, tulipanene og de imponerende keiserkronene for tur.

Allium og rutelilje blomstrer fra midten av mai til langt ut i juli. Et løkbed kan altså leve lenge.

Gi bedet en tidlig start

Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltids et sted hvor du kan sette løk. For eksempel i et bed med stauder. Med tidlig vårløk kan du nyte synet av et slikt bed fra tidlig vår. Sett krokus, snøklokke og vinterblomst for eksempel på et sted mellom lave stauder langs kanten. Mellom høyere stauder er det ofte plass til tulipaner, stjernehyasint og høye allium.

Tulipaner finnes i mange former og farger

Tulipaner finnes i mange former og farger.

Foto: Mette Stenshotl Schau

Det finnes også blomsterløk som trives svært godt på mer skyggefulle steder. Blåstjerne, snøstjerne og visse typer narsisser sørger for et fargerikt innslag mellom bladfellende og eviggrønne busker.

Du kan også sette løk i plenen. Bruk et spett eller en pinne og stikk hull i plenen og putt løk nedi. Bruk småløk som snøklokker og gullstjerner.

Slik setter du løk

Å sette løk er lett og hyggelig høstarbeid

Å sette løk er lett og hyggelig høstarbeid.

  • Sørg for at jorda er helt løs og bland den eventuelt med kompost før setting, litt sandholdig jord er best. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan strøs utover.
  • Vårblomstrende løk kan settes fra september til november, men i god tid før frosten kommer slik at løken får dannet røtter.
  • Sett løken dobbelt så dypt som den selv er høy. Store løk, som narsisser og hyasinter settes ca. 15–20 cm dypt. Mindre løk, som snøklokker og krokus settes ca. 10–15 cm dypt.
  • Mellomrommet – eller antallet per kvadratmeter – er avhengig av hvilken virkning du ønsker å oppnå. For en naturlig virkning varierer du avstanden mellom løkene. Store løk settes med et mellomrom på gjennomsnittlig 12 cm, og små løk med ca. 5–7 cm mellomrom.
  • Løk liker ikke å stå vått. Leirjord har en tendens til å holde seg fuktig i lang tid. Du må sørge for at vannet kan føres bort, ved å blande inn kompost eller sand i leirjorda.

Ses neste år!

Så kan du bare lene deg tilbake og glede deg til våren. Du kan gjødsle litt når løken så vidt titter opp av bakken. Og når de er avblomstret, for å få ny blomstring året etter.

Krokusen gir vårfølelse tidlig

Krokusen gir en tidlig vårfølelse.

Foto: obp.no

Kilde: Opplysningskontoret planter og blomster. OPB.no

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark