Hopp til innhold

På vei til Sierra Leone

Et rekognoseringsteam fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Sivilforsvaret er på vei til Sierra Leone. – Vi kjører et strengt regime i forhold til smittefaren, sier teamlederen.

Gruppa sitter på flyplassen i Brusselo og venter på neste fly.

Teamet består av overlege Trude Margrete Arnesen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI), teamleder Knut Einar Aas og IKT-ekspert Svein Kjørsvik. (Her fra mellomlandingen i Brussel tidlig onsdag formiddag)

Foto: Privat

Oppdraget er å vurdere muligheten for å opprette en leir i Moyamba, cirka 12 mil sørøst for hovedstaden Freetown.

Leiren skal kunne brukes av hjelpearbeidere som kjemper mot ebolaepidemien, opplyser DSB i en pressemelding.

– Britene skal sette opp et feltsykehus og ønsket er at vi kan bygge en leir for hjelpearbeiderne slik at de kan ha en plass å bo mens de jobber på feltsykehuset, sier lederen av rekognoseringsteamet, Knut Einar Aas.

Da NRK.no ringte han like etter klokken 09.00 onsdag morgen, hadde han og teamet hans kommet til Brussel og ventet på neste fly videre mot Sierra Leone.

– Hva er det viktigste dere tar hensyn til før en slik leir opprettes?

– Det er rett og slett om det er gjennomførbart, og på hvilken måte vi kan få det til og eventuelt hvor lang tid vi må beregne at dette skal ta, sier Aas.

Les også:

Opptil 100 hjelpearbeidere

Gruppa skal blant annet vurdere sikkerhet, samarbeidsforhold og forsyning av drikkevann, matvarer og drivstoff.

Dersom leiren blir etablert, skal den gi plass til mellom 50 og 100 hjelpearbeidere.

– Før vi bestemmer oss for om det er forsvarlig å etablere og drifte en slik leir, må vi ha god oversikt over og være trygge på at sikkerhet og forsyningslinjer er godt ivaretatt, sier avdelingsleder Jørn Atle Moholdt i DSB.

Raskt og effektivt

Til vanlig jobber Knut Einar Aas som brannmester i Skien. Han har imidlertid erfaring som teamleder fra en rekke tidligere utenlandsoppdrag i regi av Norwegian Support Team (NST).

– Ingen oppdrag er like, men vi tar sikte på å gjennomføre rekognoseringen så raskt og effektivt som mulig, sier Aas til NRK.no.

– Hvilke hensyn tar dere i forhold til smittefaren i Sierra Leone?

– Vi følger de anbefalingene vi får fra Helsedirektoratet, DSB og andre faginstanser i Norge. Vi kjører et strengt regime i forholdt til faren for smitte.

Les også:




Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark