Hopp til innhold

– Det skal jo ikke være sanddyner der

Nye Rosetta-bilder avslører overraskende terreng på komet 67P.

Rosetta

Disse bildene er fra Hapi-regionen, der gassforflytning skaper mønstre vi vanligvis forbinder med vind.

Foto: ESA

Philae, som i november landa på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, gikk tidlig tom for strøm. Dette betyr ikke at vi ikke får lært noe mer om kometen – Rosetta er fortsatt virksom og i nabolaget.

Nå har ESA offentliggjort flere nye bilder som gjør at vi blir bedre kjent med en type himmellegeme vi aldri har studert på så nært hold før.

Rosetta

Forskerne har delt kometen inn i 19 forskjellige regioner, og gitt de ulike regionene navn fra det gamle Egypt.

Foto: ESA/Rosetta/MPS

– Utrolig topografi

Bildene, som er tatt av Rosettas OSIRIS-kamera, viser en komet som sannsynligvis har et langt mer dramatisk landskap enn ekspertene hadde trodd.

– Det er en utrolig topografi, kilometerhøye fjellsider og stupbratte klipper. Jeg tror ikke noen hadde drømt om at det skulle se sånn ut, sier astrogeolog Hans Amundsen til NRK.

Forskerne hadde ikke noe helt tydelig bilde av hva de kunne vente seg, mangelen på kometempiri har ført til at det i forkant har vært mest gjetting, forklarer han.

67/P har ikke noen atmosfære, og dermed heller ikke noe vind. Derfor er det særlig én ting på bildene som overrasker eksperter:

– Sandynene er oppsiktsvekkende. Det skal jo ikke være sanddyner der, sier Amundsen.

Rosetta

Det kan se ut som om 67/P ikke nødvendigvis forblir i ett stykke så veldig lenge, det er tydelige tegn på sprekkdannelser der kometen er som tynnest.

Foto: ESA

Fem typer terreng

Foreløpig har OSIRIS fotografert omtrent 70 prosent av overflata til kometen som vi nå vet at har en masse på omtrent 10.000.000.000 tonn.

De har funnet fem ulike typer terreng på kometen: støvdekte områder, områder med skjøre materialer og små, runde groper, større dal-lignende strukturer, jevnt terreng, og områder med mye stein.

Fra flere av gropene siver det ut støv og gass. Når kometen nærmer seg sola varmes isen under overflata opp, og presser materiale ut av små hull.

Amundsen sier at disse strømmene kan være en potensiell forklaring på hvorfor det finnes sandyner på et sted uten vind.

Bildene ledsages foreløpig av noe gjetting og litt spekulasjoner, men om ikke lenge kommer det flere forskningsrapporter. Science har offentliggjort noen foreløpige resultater – blant annet kometens vitale mål (se bilde under).

67P

Vi begynner å få god kontroll på 67Ps vitale mål, men det g - blantjenstår fortsatt masse forskning knytta til kometen.

Foto: ESA