Hopp til innhold

Dette må du vite om Orion-oppskytingen

Denne uken planlegger NASA å sende sitt nye romhåp Orion til himmels for første gang. Kapselen er menneskets første skritt på veien mot Mars.

Film fra NASA om Orion

SE NASAS FILM: Sjekk ut mer om Orionkapselen her.

Hva er Orion?

Orion er fremtiden til NASAs «nye» romprogam, og det første fartøyet til å ta over for de nå pensjonerte romfergene, som har vært i drift siden 1980-tallet.

Romskipet har plass til fire astronauter og er designet for å tåle langt tøffere forhold enn fartøyene som fraktet mennesket til månen.

Fergen er bygget for NASA av selskapet Lockheed Martin.

Den er designet for å ta mennesket «lenger inn i verdensrommet enn noensinne», ifølge NASA. Hovedmålet med romprogrammet er å fly mennesket til Mars for første gang, men oppskytingen som planlegges nå skal skje uten astronauter ombord.

Dataprogrammer, strålebeskyttelse, varmeskjold, fallskjermer og overlevelsesevne er blant Orion-delene som skal testes.

NASA TV skal sende hele begivenheten direkte. Du kan følge sendingen her.

Lær mer: NASAs spesialside om Orion

Hva skjer under oppskytingen?

Dersom alt går etter planen skal romfergen skytes opp fra NASAs base i Cape Canaveral i Florida.

Fergens skytes til værs ved hjelp av Delta IV Heavy-raketter og Tre RS-68 motorer. I fremtiden vil Orion bli skutt opp fra NASAs splitter nye Space Launch System (SLS).

Det er kun «lettversjonen» av det komplette romskipet som nå sendes ut i verdensrommet. Denne versjonen av Orion er ikke klargjort for å frakte mennesker, som er målet på sikt.

Fergen skal skytes omtrent 5.800 kilometer ut i verdensrommet, som er 15 ganger høyere enn beliggenheten til den internasjonale romstasjonen (ISS).

Oppskytingen er ubemannet og turen er beregnet til å ta 4,5 timer.

Skal noen være med?

Nei, som sagt, fergen reiser ubemannet.

NASA har likevel gitt en rekke andre gjenstander og symboler billett til jomfruturen:

En mikrobrikke med én million navn reiser ut i rommet for å markere at «folket» er med når NASA begynner sin ferd mot Mars.

Flere kunstinnslag i regi av Lockheed Martin tar plass på Orion, blant dem dikt, skulpturer og ulike musikalske bidrag. Kunsten er et symbol på de tette båndene mellom kunst og vitenskap.

En liten bit av månens overflate er med på turen.

Det samme er en urgammel Tyrannosaurus Rex-fossil, utlånt fra vitenskapsmuseet i Denver. Fossilen skal være en påminnelse på hvor mange former for liv jorda vår har vært vitne til så langt.

NASA har av alle ting, også inngått et samarbeid med det amerikanske barne-TV-fenomenet Sesame Street. Målet er å inspirere kommende generasjoner til å studere realfag og vitenskap. Dermed blir også Cookie Monsters Cookie, Ernies' plastand og Slimey The Worm med ut i rommet.

Les mer kuriosa her.

Hallvard Sandberg, Erik Tandberg

KOMMENTERER DIREKTE: NRKs romekspert Hallvard Sandberg og ekspert og romfartslegende Erik Tandberg kommenterer den nye forsøket på oppskytingen minutt for minutt.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Hva er målet med turen?

Målet er å sjekke Orions kapasitet, funksjonalitet og eventuelle svake sider.

I løpet av de 4,5 timene testturen varer, skal fergen runde jorda to ganger.

Over tusen små sensorer er festet til fartøyet for å registrere hvordan de ulike systemene takler det tøffe romklimaet. Dataene skal forbedre Orion før fergen skal frakte mennesker ut i rommet.

Det er beregnet at romkapselen må tåle temperaturer på opp mot 2.200 grader på vei tilbake til jorda.

Hvor og hvordan skal romfergen lande?

Orion skal etter planen lande i Stillehavet ved hjelp av en fallskjerm, om lag 650 kilometer utenfor kysten av delstaten Baja California i Mexico.

Landingen skal etter planen skje 4,5 timer etter at fartøyet tar av fra Florida. Romskipet skal deretter fraktes trygt i land av det amerikanske marinefartøyet USS Anchorage.

Når skipet er trygt tilbake hos NASA skal alle funnene fra testturen analyseres, og romfergen forbedres, slik at den etterhvert kan frakte astronauter.

Hva skjer etterpå?

Dersom romprogrammet følger planene, skal Orion skytes ut i verdensrommet på nytt i 2017, også da uten mannskap ombord, men med mål om en lengre tur mot månen for å teste fergens kapasitet ytterligere.

Først på fergens tredje tur er det tenkt at astronautene skal med. Dette kan tidligst skje i 2021, ifølge Popular Mechanics.

NASA-Orion Test Flight

NASAS HÅP: Orion-kapselen under transport ved NASAs Kennedy-senter i Florida 11. november. Torsdag denne uken er det klart for den første testen av NASAs nye romfartøy, som USA håper en dag kan bringe mennesker til Mars.

Foto: John Raoux / Ap