Hopp til innhold

Orion-oppskytingen utsatt

Torsdagens oppskytingen av Orion, romfartøyet som NASA håper er første steg mot at mennesker om ikke lenge setter sine bein på Mars, har blitt avlyst på grunn av tekniske problemer og for mye vind.

Orion utsatt

Alt lå klart for oppskytingen av neste generasjons romfartøy, men dårlig vær og tekniske problemer ødela moroa for NASA og publikum torsdag.

Foto: Handout / Afp

– Hvis det er tekniske problemer på toppen av været, så er det ingen annen utvei, sa romfartslegende Erik Tandberg i NRKs studio da nyheten ble kjent like etter klokken 15.30 norsk tid.

Dermed måtte 27.000 håpefulle tilskuere til stede på NASAs base i Cape Canaveral i Florida gå skuffet hjem.

Neste forsøk fra NASA på å sende Orion ut i verdensrommet blir klokken 13.05 i morgen.

Sterke vindkast

Oppskytingen skulle etter planen finne sted klokken 13.05, men ble utsatt en rekke ganger torsdag. Til slutt ble vinduet for utskyting lukket, og NASA må forsøke å skyte opp sin revolusjonerende rakett i morgen.

I dagene før oppskytingen var det knyttet stor spenning til været, som i verste fall kunne føre til en lang utsettelse, og ifølge NASAs offisielle twitterkonto var det sterke vindkast på bakken som var grunnen til utsettelsen i begynnelsen.

– Slike vindkast kan føre til at fartøyet legger seg for mye på sidene og motorene får problemer med å rette det opp. Det er nok det NASA er engstelige for, sa Tandberg.

Laster Twitter-innhold

Samtidig kom det melding fra romfartsetaten om at de forsøker å «løse problemet», noe NRKs romekspert Hallvard Sandberg, som kommenterte sendingen direkte sammen med Tandberg, mente betydde at NASA også sto overfor noen tekniske problemer.

– Tar ingen sjanser

– NASA vet at de ikke kan «løse været», så hvis de ordlegger seg slik betyr det vanligvis at de forsøker å løse et teknisk problem, sier Sandberg.

– Utsettelser er for så vidt noe vi er vant til fra slike oppskytinger, la han til.

Og etter hvert kom det også mer konkrete meldinger om tekniske problemer. Drøye timen før utskytningsvinduet var over meldte NASA at de hadde problemer med drivstoffventiler som ikke ville lukke seg.

Laster Twitter-innhold

– Noen ventiler virket som de skulle, andre ikke. De har prøvd å åpne lukene og se om det er bevegelse. Så får de avgjøre om det er godt nok eller ikke, sa Erik Tandberg mens utsettelsene ble hyppigere.

Ifølge eksperten er NASA opptatt av at alt skal være perfekt og setter sikkerhet foran alt.

– De vil være helt sikre, og tar ingen sjanser. Verdiene som står på spill er veldig store og det dreier seg også om prestisje, sa Tandberg.

Film fra NASA om Orion

– Skal bringe mennesker til Mars

Romfartøyet ses på som framtiden og målet er å etter hvert sende mennesker langt ut i verdensrommet – lengre enn noensinne før.

– Dette er starten på det som skal bringe mennesker til planeten Mars, sier NRKs romekspert Hallvard Sandberg om NASAs nye romprogram.

Romskipet har plass til fire astronauter og er designet for å tåle langt tøffere forhold enn fartøyene som fraktet mennesket til månen.

Hallvard Sandberg, Erik Tandberg

NRKs romekspert Hallvard Sandberg (t.h) og ekspert og romfartslegende Erik Tandberg kommenterer oppskytingen minutt for minutt.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Men fartøyet som skulle skytes opp i dag er kun en lettere versjon av romskipet som er ment å føre menneskeheten inn i en ny romalder.

Lander i Stillehavet

Dagens test er derfor ubemannet og målet er å teste spesielt fartøyets varmeskjold, men også blant annet dataprogrammer, strålebeskyttelse, fallskjermer og overlevelsesevne.

Orion skal, om den skytes opp vellykket, kretse rundt jorda i to lange omløp, før kapselen vender tilbake til jorda med en hastighet på omkring 32.000 kilometer i timen. Da må det 4 centimeter tykke skjoldet tåle en temperatur på 2.200 grader celsius.

Om alt går som NASA håper kommer ferden til å få sin slutt etter drøye fem timer. Da kommer kapselen antageligvis til å lande i Stillehavet utenfor kysten av California.