Hopp til innhold

Viser at solstein fungerer

Vi vet ikke helt om vikingene virkelig navigerte ved hjelp av en solstein, men nå viser forsøk at hypotesen er fysisk mulig.

Vikingskip på fjorden

Solsteiner kan ha hjulpet vikinger med å navigere når sola var bak et tett skylag eller under horisonten.

Foto: Arkikon AS / NRK

For omtrent 1000 år siden var vikingene kjent som særdeles dyktige sjøfolk. De reiste fra Skandinavia til både Nord-Amerika og Midt-Østen, og dette var før det magnetiske kompassets tid. Ifølge norrøne sagaer brukte vikingene solsteiner for å kunne navigere etter sola også når det var skyer eller tåke, og de siste tiåra har flere forskere argumentert for at dette var tilfelle.

I 2011 mente forskere å ha bevist hvordan metoden fungerer, og for tre år siden ble noe som kan ha vært en solstein funnet i et skipsvrak fra 1592.

Nå har en gruppe ungarske forskere gjort forsøk som tyder på at metoden fungerer, og rapporten er publisert i Proceedings of the Royal Society A.

– Hypotesen er fysisk mulig

Solsteinen, som for eksempel kan være en kalsittkrystall, fungerer som et slags polariseringsfilter. Sola sender ut lys som er polarisert i alle retninger, det vil si at bølgetoppene går opp-ned, på tvers og alle andre mulige varianter.

Strukturen i kalsitt tvinger lyset til å polariseres i bare to retninger, vinkelrett på hverandre. Dermed kommer lyset ut i to stråler på den andre siden av krystallen. Etter å ha "kalibrert" krystallen i direkte sollys, kan vikingene dermed ha funnet ut hvor sola var bak skydekket gjennom å holde den opp i to forskjellige retninger og se på overlappinga/avstanden mellom de to lysstrålene. Dermed var det greit å finne nord ved hjelp av et skyggekompass.

Britain Sunstone

Denne steinen, som ble funnet i et skipsvrak fra 1592, er misfarga etter århunder på havets bunn, men kan ha vært en solstein.

Foto: Guy Ropars / Ap

Nå har forskergruppa latt en gjeng frivillige forsøke å finne sola i et planetarium. På 2400 forsøk endte 48 prosent med at de klarte å finne solhøyden til innenfor én grad. Få bommet med mer enn tre grader.

Fysiker Bjørn Hallvard Samset, som forklarer dette med polarisering litt mer grundig i saken om funnet av solsteinen, sier at dette virker som en god test.

– De viser at det i prinsippet går an. Om det faktisk ble gjort sånn er fortsatt basert på andre indisier, men det er strålende at noen tar seg bryet med å sjekke om hypotesen i det hele tatt er fysisk mulig. Det er den.