Hopp til innhold

Sånn kan Richard III ha sett ut

Kongens ansikt er rekonstruert ved hjelp av CT-skanning - har tydelige likheter med gamle portretter.

Richard III

Rekonstruksjonen stemmer godt overens med portrettene som har blitt malt av kongen.

Foto: University of Leicester

Richard III

Det finnes ingen portretter av kongen som ble malt da han levde - dette, fra 1520, er det eldste vi vet om.

Foto: Richard III Society

Richard III

Dette er hodeskallen forskerne har kledd med virtuell hud.

Foto: University of Leicester
Richard IIIs levninger ble funnet under en parkeringsplass i Leicester i fjor - i går fikk vi bekrefta at det virkelig var den sagnomsuste kongen.

Nå har forskerne ved University of Leicester rekonstruert kongens ansikt ved hjelp av CT-skanninger.

Krum nese og markert hake

Slik kan kon Rikard III ha sett ut.

En påkledd versjon av hvordan den tidligere kongen kan ha sett ut, ble presentert på Leicester-universitetet.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

– På portretter er kongens mest åpenbare ansiktstrekk neseformen og den markerte haka - begge deler vises godt på ansiktsrekonstruksjonen, sier historiker John Ashdown-Hill til BBC.

Rekonstruksjonen er basert på en 3D-skanning av Richards hodeskalle, datasimulering sørga for å kle skallen med muskler og hud.

– Vi printa ut 3D-modellen i plast, satte på kunstige øyne, og dressa opp modellen med parykk, hatt og klær, forklarer Caroline Wilkinson som er professor i ansiktsgjenkjenning basert på kranier ved University of Dundee.

Det eksisterer ingen portretter av kongen som ble malt mens han var i live, det eldste vi har kjennskap til er fra 1520 - 35 år etter hans død.

– Alle portrettene av Richard III - selv de som er malt lenge etter hans død - er ganske like. Det antas derfor at de var basert på ett eller flere portretter av ham som ble malt mens han enda var i live, forklarer Ashdown Hill.

Slik kan kong Rikard III ha sett ut.

Arkeologer klarte å matche DNA fra levningene i Leicester med DNA-et til Michael Ibsen (t.h.) - en etterkommer av Richards søster Anne.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Kontroversiell og beryktet

Den særdeles kontroversielle kongen regjerte i England i årene 1483-1485. Ettermælet hans er langt tydeligere enn hans korte regjeringstid skulle tilsi - dette må nok Shakespeare ta mye av æren for.

I løpet av sine to år som regent slo han først ned et opprør ledet av hertugen av Buckingham i 1483, for så å gå på et nederlag i slaget ved Bosworth Field mot jarlen av Richmond, Henry Tudor, som seinere ble kong Henrik 7.

Henrik 7. skal ha gravlagt Richard på "uærbødig vis", noe som stemmer godt overens med utgravingene som viser at kroppen hverken lå i et svøp eller en kiste - noe som var uvanlig på den tiden.

Richard var bare 32 år da han døde - han var den siste engelske kongen som døde i kamp - og liket skal ha blitt begravd i kirken Greyfriars i Leicester. Men kirken ble revet, og fram til nå nylig har kongens hvilested vært et mysterium.

8. februar blir det satt opp en midlertidig utstilling i Leicester-katedralen der folk får anledning til å ta levningene i nærmere øyensyn.

Skjelettet vil deretter bli begravd i samme katedral - sannsynligvis tidlig i 2014.