Hopp til innhold

FBI etterforsker om nordkoreanske myndigheter hacket Sony

Hackere som kaller seg «The Guardians of Peace» publiserte i helgen fem av Sony Pictures' filmer på nettet. Nå etterforsker FBI om nordkoreanske myndigheter står bak angrepet.

Guardians of Peace hacket Sony-servere

Beskjeden «Hacked by #GOP» dukket opp på dataskjermene til alle de ansatte i Sony Pictures 24. november.

Foto: Sony Rumours / Skjermdump

Den 24. november frøs hackere dataskjermene i hele Sony Pictures med meldingen «Hacked by #GOP». De hadde også satt opp en rekke krav som Sony måtte innfri, hvis ikke skulle gruppa publisere sensitiv informasjon om selskapet på nettet.

Skulle bli årets julefilm

Etter angrepet tok Sony ned alle sine datasystemer, og påla medarbeiderne å bruke private telefoner og e-postadresser. Håpet var at hackerangrepet var begrenset til et knippe forretningsdokumenter og noen bilder.

Det var det ikke. Kun dager etter ble filmene «Fury» med Brad Pitt, en nyinnspilling av den kjente filmen «Annie», «Still Alice» med Julianne Moore, «To Write Love on Her Arms» med Kat Dennings og Mike Leighs biografiske film «Mr. Turner» publisert på nettet.

«Annie» skulle bli en av årets store julefilmer i USA og «Fury» går fortsatt på kino.

Han som skal være sjefen i GOP sendte samme dag ut mailer til de ansatte hvor han la ved linker til hvor filmene befant seg på nettet.

– Tyveri av Sony Pictures Entertainment innhold er kriminelt, og vi samarbeider tett med politiet for å løse det, sa en talsperson fra Sony lørdag kveld.

«Sjefen» skrev også i mailen at de sitter inne med mer informasjon enn Sony vet om.

Kan være på grunn av «The Interview»

Franco og Seth

The Interview handler om en talk show-vert og hans produsent, som får i oppdrag av CIA å drepe Nord-Koreas store helt Kim Jong-Un.

Foto: United International Pictures

Ifølge nettavisa Recode opererer GOP i Kina. Og selv om gruppen har bekreftet at det er de som står bak hackingen, har amerikanske myndigheter flere mistenkte gjerningsmenn.

NBC News skriver at politiet har mottatt henvendelser fra folk som mener at nordkoreanske myndigheter står bak GOP.

En av teorien som skal ha blitt nevnt handler om den kommende Sony-komedien «The Interview».

I filmen prøver James Franco og Seth Rogen å drepe Nord-Koreas leder Kim Jong-Un. Nordkoreanske talspersoner har tidligere sagt at det ville få «alvorlige konsekvenser» om filmen kom ut, og president Barack Obama ble bedt om å gjøre sitt for å stoppe filmen, det skriver Filtermagasin.no.

Ser på Nord-Koreas hacke-statistikk

I sommer gjorde databehandlingsgiganten Hewlett-Packard et dypdykk i utviklingen av hacking i Nord-Korea. I en detaljert 75-siders rapport fant de ut at nordkoreanske hackere har trengt seg gjennom militære systemer oftere enn noen andre land, det skriver Recode.

De slår også fast at hackere fra Nord-Korea gjerne liker å sette sine angrep til spesielle datoer. For eksempel da ei gruppe angrep nettsidene til sørkoreanske og amerikanske myndigheter på frigjøringsdagen i 2009.

Ut fra tidligere historikk og henvendelser fra kilder har amerikanske myndigheter nå satt instanser til å undersøke om nordkoreanerne virkelig står bak hackingen, det forteller en tjenestemann i politiet til NBC News.

Se traileren til filmen som kan være grunnen til angrepet: