Hopp til innhold

Slik forstår du dyrene

Dersom hesten legger ørene bakover, senker hodet, og kommer mot deg i god fart, er det best å skygge banen! Her er noen enkle tips om hvordan du bedre kan kommunisere med dyr.

Hester
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Alle mennesker kan oppnå kontakt med de firbeinte, selv om vi ikke har spesielle evner som dyretolk. Vi kommer langt med alminnelig menneskelig intuisjon, og et åpent blikk for dyrenes naturlige signaler, sier Turid Buvik, adferdsterapeut og spesialist på selskapsdyr ved Trondheim Hundeskole.

Slik hilser du på hund og hest

Turid Buvik og hesten Rawiella

Adferdsterapeut Turid Buvik og hesten Rawiella, poulært kalt Propella

Foto: Magne Vågen


Både hunder, hester og katter vil i utgangspunktet ofte være nysgjerrig på mennesker, og sjekke ut ut hvem vi er. For å vekke tillit kan vi gjerne gjøre oss litt små, krøke oss litt sammen, snu oss litt til siden. Unngå å se rett inn i øynene på dyret. Alt dette er signaler om at vi er ufarlige og vennlig innstilt.

Vær ikke for ivrig

Oppfør deg så normalt som mulig, er rådet fra Turid Buvik. Vi mennesker bør være litt tilbakeholdne ved første møte. Husk at naturlig dyreadferd alltid er å lukte og fornemme hverandre på avstand før de eventuelt inngår nærmere kontakt.
Vi har ofte lyst til å kose og stryke med det samme. Men de fleste dyr ønsker først å iaktta, lukte og registrere. De synes vi mennesker bør gjøre oss fortjent til å klappe dem, sier Turid Buvik.

Skjul tennene


Når vi ser en nusselig hund smiler vi ofte fra øre til øre. Unngå å smile så bredt at det ser ut som du flekker tenner, det virker truende. På dyrespråket betyr dette at du er fiendtlig innstilt. Snakk til dyret med en lys og mjuk stemme. Bruk gjerne o-lyder, de er beroligende, og sørg for at den lyse stemmen ikke virker skingrende.

Barn og dyr

Liten pus gir mye kos
Foto: Illustarsjonsfoto:colourbox.com

Ivrige barn kan i møte med søte dyr ofte bli både høyrøstede og voldsomme i bevegelsene. Det er viktig å forklare barna at dyr tolker dette som truende adferd.

Vær litt tålmodig, og gå litt langsomt frem. La dyret først få snuse litt , og undersøke hvem barnet er. Da er det mye større sjanse for å få oppleve litt herlig hundekos, en mjuk hestemule, eller en malende katt som stryker seg rundt beina.

Truende adferd

Kjenner du til hva slag adferd som virker truende, er du allerede kommet langt når det gjelder å kommunisere med dyr, sier Turid Buvik.

Når et dyr fryser en bevegelse, står stille, og bare stirrer, bør vi vi forholde oss rolige, og gjerne ta et skritt tilbake. En slik adferd betyr at dyret er usikkert og avventende til situasjonen.

Adferdsterapeut Turid Buvik med Groenendaelen Kaos

Turid Buvik har både hest, hund og katt. Her med Groenendaelen Kaos.

Foto: Mølsknes, Ivar

Stor og farlig

Når dyr føler seg truet gjør de seg store for skremme fienden: katten skyter rygg og stritter med pelsen, hunden ranker seg, løfter ørene og hever halen, og hesten tramper i bakken. Disse signalene er et varsko om at vi skal holde oss unna.

Legger hesten eller hunden ørene flatt bakover, senker hodet, flekker tenner og går rett i mot oss, er det all grunn til å gjøre rettrett. Dette er tegn på å gå til angrep.

Skal vi skremme bort et dyr, kan vi selv bruke det samme kroppsspråket sier Turid Buvik. Gjør deg stor ved å heve armene, rop høyt med dyp røst, tramp i bakken og ta eventuelt et skritt fram for å signalisere at du er den dominante.