Hopp til innhold

Dataspill verre enn narkotika

Eksperter mener overdreven bruk av dataspill kan være verre enn alkohol- og narkotikamisbruk.

Dataspill kan bli tvangslidelse
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

De fleste som spiller dataspill vet at det kan være vanedannende, men når krysser man grensen og spiller for mye? Og hvor farlig er egentlig spillavhengighet?

Se Schrödingers katt på NRK 1 klokka 19.30 i kveld.

Er du spillavhengig? Ta testen her

Behandles som narkomane

Dataspill kan være vanedannende. Nå kommer også gruppen som er avhengig av dataspill til behandlingsinstitusjonen. Og det sammen med narkomane og alkoholikere.
Schrödingers katt traff gründeren av verdens første behandlingsklinikk for spillavhengige, Keith Bakker i Amsterdam.

Keith Bakker

Keith Bakker driver verdens første klinikk for spillavhengige i Amsterdam i Nederland.

Foto: Chris Veløy / NRK

– Her behandler vi spillavhengige sammen med alkoholikere og narkomane, forteller Bakker.

– De har nemlig mye mer til felles enn vi trodde, bekrefter Bakker.

– Alle må bort fra det "stoffet" som livet til slutt kun dreier seg om.

Amerikanske Keith Bakker er selv tidligere alkoholiker og kokainslave. Han har sitt eget TV-program i Nederland og har hjulpet tusenvis av folk ut av alkohol og narkotikaproblemer. For fem år siden begynte de spillavhengige å dukke opp på klinikken hans som har fått navnet Smith and Jones.

Verre enn heroin

Etter å ha behandlet 130 ungdommer med spillavhengighet fra hele verden ser han på denne diagnosen som verre enn narkomani og alkoholisme. Siden alkoholikere og narkomane oftere blir arrestert er de mer synlige og får letter tilbud om hjelp. Bakker påpeker at spillavhengige er en svært usynlig og forholdsvis ny gruppe "addicts".

Spillavhengighet

Spillavhengige er vanskelig å oppdage.

Foto: NRK

– Disse ungdommene gjemmer seg bort på rommene sine og blir sjelden oppdaget om ikke foreldrene tar affære, sier Bakker. – Foreldre må følge med på hvordan og hvorfor barna spiller, påpeker Bakker.


Blir de glade av det og har det som en vanlig hobby er dataspilling lærerikt og nyttig, men begynner personligheten til barnet ditt å forandre seg bør varsellampen lyse. Bakker hevder sinne, frustrasjon og asosiale tendenser er dårlige tegn.

– Når avhengigheten tar overhånd går det ut over både skole og sosial omgang. De ødelegger framtiden sin, sier Bakker.

Se innslaget om spillavhengighet i ukas Tekno her .

Aldri mer dataspill

Med både samtaleterapi og avvenningsopplegg får dataspillerne hjelp hos Keith. De lærer også å spise riktig mat og får døgnrytmen og hverdagslige rutiner på plass igjen.

Schrödingers katt møtte Yoeri (22) som er en av ungdommene med spilleavhengighet på klinikken til Bakker. Han får ikke en gang ta i en PC uten tilsyn på klinikken.

– Jeg brukte hele fritiden min på dataspill og trodde det var normalt. Til slutt var det, det livet mitt dreide seg om, sier Yoeri.

– Jeg skal aldri ta i et spill igjen, lover Yoeri.

Psykiske lidelser

I Trondheim er forskere ved Sintef i ferd med å sluttføre et forskningsprosjekt om spillvaner i Norge. De har undersøkt spillvanene til 10.000 nordmenn i alderen 16 til 74 år. Leder for prosjektet, Anita Øren, ser en klar overhyppighet av psykiske lidelser hos folk som spiller dataspill i fire timer eller mer hver dag.

Anita Øren, Sintef

Anita Øren er prosjektleder for forskingsprosjektet rundt spillavhengige på Sintef.

Foto: NRK

– Vi ser at det er en sammenheng mellom de som spiller mye og rapportering av depresjon, tvangstanker, selvmordtanker og alkohol- og narkotikamisbruk, sier Øren til Schrödingers katt.

Ikke bare farlig

Anita Øren mener det er viktig at folk som har problemer med spillavhengighet blir tatt på alvor og får hjelp fra behandlingsapparatet. Men Øren understreker også at det ikke er dataspillene i seg selv som er problemet, men heller hvordan de blir brukt av den enkelte.

– Dataspill kan også være bra for barn med psykiske problemer i form av mestring og det sosiale aspektet med å spille et dataspill sammen med andre, sier Øren.

Har du erfaringer eller synspunkter på spillavhengighet?