Hopp til innhold

Sånn scora han det "umulige" målet

Roberto Carlos' frisparkmål fra 1997 forklares av ny teori om ballbaner.

WCUP WORLD CUP SOCCER BRAZIL GHANA

Roberta Carlos har dunka inn mange mål - men det er ett som vil bli huska ekstra godt.

Foto: MURAD SEZER / AP

Kampen mellom Brasil og Frankrike 3. juni 1997 var i utgangspunktet en heller uviktig kamp i vennskapsturneringa Tournoi de France.

Carlos skremmer ballgutten

21 minutter ut i kampen skjer likevel noe som skal etse seg inn på netthinna til fotballinteresserte verden over. Brasils offensive og skuddglade venstreback Roberto Carlos smeller i vei et frispark fra 35 meters hold.

Skuddet, som tilsynelatende er på vei så langt mot høyre at ballgutten som står langt til side for målet instinktivt dukker, forandrer plutselig retning og går i mål via stanga.

Nå har forskere ved École Polytechnique og France École Supérieure de Physique et de Chimie Industrielles i Frankrike sett nærmere på hvordan dette var mulig.

Se Roberto Carlos' supermål her:

Går i spiral

Forskerne, som egentlig studerte prosjektilers oppførsel i væske, inkluderte baller i studien sin. Ved hjelp av en håndholdt slynge kasta de små plastikkballer inn i en vanntank

Ved hjelp av høyhastighetsfotografering fant forskerne ut at plastballene oppførte seg overraskende likt Carlos' frispark. De starta med å skjære gjennom vannet i ei rett linje, før de etter ei kort stund forandra retning.

Her kommer også den såkalte magnuseffekten, som er årsaken til at en roterende ball forandrer bane, inn. Den forklarer hvorfor en side av ballen beveger seg raskere i forhold til stoffet som omslutter den enn den andre.

Vannmotstanden vil etter hvert senke hastigheten på ballen uten å i noen særlig grad påvirke skruen. Dette fører til at det som starta som en bue tilslutt ender opp som en spiral.

Carlos scorer fortsatt

Andrew Mackowski jobber med væskemekanikk ved Cornell University, og forteller til Science at det er oppdagelsen av denne spiralbanen som er ny, og at forskernes forklaring virker sannsynlig.

Fordi ballenes bane i luft og vann er såpass like, har forskerne i tillegg nå fått nye verktøy for å forutsi ballens bane basert på utgangsskruen.

David Quéré er en av dem som har vært med på forskningsprosjektet. Han peker på en viktig grunn til at den gamle Inter- og Real Madrid-stjerna klarte å bøye frisparket inn bak Fabien Barthez i Frankrikets mål.

– Han var helt avhengig av å skyte fra så langt hold som han gjorde. Avstanden og skuddstyrken - 130 km/t - ga ballen nok fart til å gå i en nesten rett linje bort fra målet før magnuseffekten tok over og skrudde ballen inn.

Roberto Carlos har nå blitt 37 år, og har ikke aksla landslagstrøya siden 2006. Men den lille backen spiller fortsatt fotball, nå for Corinthians i hjemlandet sammen med en annen gammel stjerne - Ronaldo.

Han har nok ikke scora like spektakulære mål som det han gjorde på Stade de Gerland i Lyon for over 13 år siden, men den målfarlige backen putter fortsatt. I den hvite og svarte Corinthians-trøya har det blitt 4 mål på 28 kamper.